in , ,

Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι μετανάστες εργάτες γης Ν. Μανωλάδας

Ενα αποφασιστικής σημασίας βήμα για την οργάνωση της πάλης τους, με τη συμβολή συνδικαλιστών της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών, καθώς και των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας, έκαναν οι μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας στη βόρεια Ηλεία, συγκροτώντας επιτροπή αγώνα, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Σε μια περιοχή που εργάζονται μαζικά σε διάφορες θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες χιλιάδες, κυρίως νέοι, εργαζόμενοι, από χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες, με δύσκολες συνθήκες εργασίας και άθλια διαμονή, η οργάνωσή τους για τη διεκδίκηση των αυτονόητων είναι σημαντική, έχοντας στο πλευρό τους Ελληνες συνδικαλιστές και εργάτες.

Την ώρα που π.χ. η φράουλα προβάλλεται από τα αστικά επιτελεία ως ο «κόκκινος χρυσός» της Ελλάδας, αφού είναι από τις πιο επικερδείς, εξαγώγιμες καλλιέργειες, στηριζόμενη ταυτόχρονα σε χρηματοδοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις, η κατάσταση των εργατών γης με τις εικόνες εξαθλίωσης επιβεβαιώνει πού στηρίζεται αυτή η τεράστια κερδοφορία.

Νέοι και μεγαλύτεροι, που έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ζουν ακόμη και σήμερα σε τρώγλες, σε παράγκες σκεπασμένες με νάιλον, με τον «βίο» να γίνεται «αβίωτος» χειμώνα – καλοκαίρι. Το 2021, κάνουν μπάνιο στο ύπαιθρο, με «τουαλέτες» όπου υπάρχει… τρεχούμενο νερό, μέσα στα κουνούπια και τα σκουπίδια, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, με κουζίνες στο χώμα και κρεβάτια ξύλινα παλετοκιβώτια, συνθήκες που δεν αρμόζουν όχι σε ανθρώπους, μα ούτε σε ζώα.

Συσσωρευμένοι κίνδυνοι για την Υγεία

Ταυτόχρονα, σε περίοδο πανδημίας, παρά και τον συνωστισμό τους στους χώρους δουλειάς και υποτιθέμενης κατοικίας, από τους «αρμόδιους» αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια κατά του Covid-19. Οι περισσότεροι, ό,τι και να τους συμβεί, δεν μπορούν να πάνε σε γιατρό, γιατί είναι ανασφάλιστοι και αν απευθυνθούν σε ιδιώτη, πρέπει να ξοδέψουν έως και πέντε μεροκάματα.

Γι’ αυτό, αν και τραυματίες ορισμένοι, επιλέγουν να παραμείνουν στις παράγκες, γνωρίζοντας ότι δύσκολα μπορούν «να τα φέρουν βόλτα» και λόγω της έλλειψης των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, για τα οποία οι ευθύνες είναι διακρατικές, με τις διωκτικές αρχές να τους κυνηγούν.

Αναγνωρίζοντας πολλοί την τραγική κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή που ζουν και εργάζονται, διεκδικούν ενίσχυσή της, με όλο το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και άλλες ασθένειες.

Βελτίωση των συνθηκών εδώ και τώρα!

Στο ψήφισμα που ενέκριναν μετά από μαζική συνέλευση στον καμένο καταυλισμό της Νέας Μανωλάδας, μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Εμείς που δουλεύουμε σκληρά στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Μανωλάδας, που παράγουμε προϊόντα που κατακλύζουν την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία φέρνουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη προς τους εργοδότες μας και έσοδα προς το ελληνικό κράτος, θεωρούμε επιτακτικό και αναγκαίο, μέρος αυτού του πλούτου να πάει για τη βελτίωση της ζωής μας».

Επισημαίνοντας πως «με βάση αυτό και την άθλια κατάσταση την οποία ζούμε, καθώς και τη διαχρονική αδιαφορία των αρμοδίων φορέων, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για τα αυτονόητα», απαιτούν από την κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς: «Την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας. Την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζομένων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσοι τα έχασαν στη φωτιά του καταυλισμού.

Την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική. Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αξιοπρεπές μεροκάματο.

Λύση στα προβλήματα στέγασης, αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες στις οποίες ζούμε. Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, στα κουνούπια και τις ακαθαρσίες.

Ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύπτουν οι ανάγκες όλων των κατοίκων Ελλήνων και μεταναστών».

Τέλος, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού για την κίνησή τους και ενώ διαβαζόταν το ψήφισμά τους, επισημαίνουν ότι ανεξαρτήτου εθνότητας και θρησκείας:

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση προς όφελος της ζωής μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα. Εχουμε αξιοπρέπεια και δεν θα την αφήσουμε να πνίγεται στις λάσπες και τα κουνούπια. Μας δίνει δύναμη η αλληλεγγύη από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αμαλιάδας, καθώς και από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών. Ολοι μαζί με αλληλεγγύη και αγώνα θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Πόλη Αλλιώς: Στεκόμαστε στο πλευρό του alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη

Από τη Σοβιετική Ψυχολογία στη λογική της Ιστορίας: Ψυχολογία και Μαρξισμός