in ,

Επίσκεψη αντιπροσωπίας της ΛΑΕ στην Ειδομένη και συνάντηση με το Σωματείο της ΕΛΒΟ

Επίσκεψη αντιπροσωπίας της ΛΑΕ στην Ειδομένη και συνάντηση με το Σωματείο της ΕΛΒΟ

Την Πέμπτη 31/3 κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενο από τον Κ. Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρ. Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Δ. Σαραφιανό μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και τα στελέχη της ΛΑΕ Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου, Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ι. Γαϊτάνη ,Χρ. Σουλτανίδου ,Π.Μαλαχτάρη και Ε. Τελλή πραγματοποίησαν επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ και συναντήθηκαν με το Σωματείο Εργαζομένων.

Τα στελέχη της ΛΑΕ συνομίλησαν με τη Διοίκηση του Σωματείου για τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης. Ο Κ. Ήσυχος ανέλυσε την εκτίμηση της Λαϊκής Ενότητας ότι το σχέδιο των δανειστών περιλαμβάνει την κατάτμηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και ειδικά για την ΕΛΒΟ το ξεπούλημά της σε ιδιωτικά συμφέροντα, μετά και την απαξίωση που ακολουθήθηκε εδώ και χρόνια. Τόνισε ότι, ανεξαρτήτως του μοντέλου που θα επιλεχθεί τελικώς στην διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» των πιστωτών, η ιδιωτικοποίηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους, με ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ανάπτυξη των υπεργολαβιών και ανάπτυξη ενός καθεστώτος με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα, όπως έχει αποδείξει αναμφισβήτητα η εμπειρία όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανάπτυξης και προοπτικής για τους εργαζόμενους υπό την ιδιωτική πρωτοβουλία, αντίθετα από τις αυταπάτες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για να νομιμοποιήσουν το ξεπούλημα των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ είναι η ανυποχώρητη πάλη για να μην προχωρήσει η εκκαθάριση και να περάσει το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο με ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό. Απαιτείται ο συντονισμός της ΕΛΒΟ με τους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων υπό ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο για την ανάπτυξη ενός πανεργατικού, μαχητικού, αντιμνημονιακού κινήματος.

Στην συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, επισκέφτηκε τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, διαπίστωσε τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες έχουν εγκαταλειφθεί παραπάνω από 14.000 πρόσφυγες και συναντήθηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συμβολικά παρέδωσε 500 κιλά πορτοκάλια και άλλα είδη ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από μέλη και φίλους της ΛΑΕ Θεσσαλονίκης.

Από την επίσκεψη διαπιστώθηκε η πλήρης ουσιαστικά απουσία του κράτους, η οποία μάλιστα γίνεται τραγικά εμφανής στο φαινόμενο της ύπαρξης ασυνόδευτων ανηλίκων χωρίς την παραμικρή μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας. Όπως προέκυψε από την συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία η πλειονότητα των ανηλίκων μεταφέρεται σε αστυνομικά τμήματα και κρατείται σε κελιά από κοινού με ενήλικες, κατά εγκληματική παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η ΛΑΕ κατήγγειλε ότι η απουσία της οργανωμένης παρέμβασης της Πολιτείας έχει αφήσει τον χώρο της φροντίδας των προσφύγων αποκλειστικά στην φιλανθρωπία, τους εθελοντές και κυρίως τις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, η δράση και η λειτουργία των οποίων αποτελεί ένα αχαρτογράφητο πεδίο και πολλές από αυτές δρουν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, μετατρέποντας το προσφυγικό σε πεδίο κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες που δέχθηκαν τα στελέχη της ΛΑΕ, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο σκοτάδι γύρω από μια σειρά λειτουργίες στις οποίες θα έπρεπε να έχει καθοριστικό ρόλο και να προσφέρει βοήθεια, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων στον καταυλισμό, η οποία γίνεται από τις ΜΚΟ και υπεργολάβους.

Όπως, δήλωσαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΛΑΕ, φαίνεται να οδηγούμαστε σταδιακά σε μια κατεύθυνση «ιδιωτικοποίησης της εξαθλίωσης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες (κριτικές και παρουσιάσεις). Του Στράτου Κερσανίδη

Julius του Κωνσταντίνου Χατζή στο θέατρο Blackbox