in , ,

Επιμελητήριο Πιερίας: Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά… δεν θέλουμε πρόσφυγες στην παραλία μας

Επιμελητήριο Πιερίας: Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά… δεν θέλουμε πρόσφυγες στην παραλία μας

«Πως είναι δυνατόν ένας τουρίστας να θέλει να κάνει μπάνιο δίπλα σε έναν μετανάστη;»

Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου σε σύσκεψη που κάλεσε την περασμένη Κυριακή για το, κατά τη γνώμη του, πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή… από την εικόνα δύο οικογενειών προσφύγων να κάνουν μπάνιο στην παραλία της Κατερίνης.

Μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός του προγραμμάτος στέγασης ΕΣΤΙΑ και πρέπει να αναζητούν μόνοι τους ένα σπίτι για να μείνουν. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες που βρέθηκαν εκτός των δομών κατάφεραν να ενοικιάσουν διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στην παραλιακή ζώνη. Ο φακός ακροδεξιών site τους απαθανάτισε να διαπράττουν το φοβερό «έγκλημα» να κάνουν μπάνιο στην παραλία. Ακολούθησαν αναρτήσεις σε διάφορα site όπου η εικόνα συνοδευόταν με τίτλους «Με μπούργκα μπανάκι στην παραλία οι επενδυτές» και σχόλια για το «τι καλά που περνούν οι πρόσφυγες στη χώρα μας»!.

Το πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή, κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, είναι από τη μία οι ιδιοκτήτες που δέχτηκαν να νοικιάσουν τα διαμερίσματα σε πρόσφυγες και από την άλλη η εικόνα προσφύγων να κάνουν μπάνιο στην παραλιακή. Τα παρακάτω λόγια δεν βγαίνουν από κάποιο μέλος εθνικιστικής οργάνωσης αλλά από πρόεδρο θεσμικού φορέα που αντί να ενδιαφέρεται, όπως ο ίδιος λέει ότι κάνει, για τα προβλήματα των επαγγελματιών και τον τουρισμό στην Πιερία, προτιμάει να αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα σε μια περιοχή στην οποία ζουν περίπου 400 πρόσφυγες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν από διάφορες δομές περίπου 2.500, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Για τον ίδιο, το πλήγμα στον τουρισμό δεν προκύπτει από τις επιπτώσεις της υγειονομική κρίσης, το «μπάχαλο» που έχει δημιουργηθεί με τους τουρίστες από την Σερβία, την απουσία ουσιαστικής προστασίας τουριστών και επαγγελματιών και κάποιου συνολικού σχεδίου αλλά από δύο οικογένειες προσφύγων.

Με τα λόγια του ίδιου: «Η άποψη μας και θέση μας ήταν πάντα η προστασία των παραλιακών ακτών του νομού. Που είναι το πρόβλημα σήμερα; Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ελκυστικό πακέτο έτσι ώστε κάποιοι ιδιοκτήτες να βάλουν μετανάστες και πρόσφυγες. Μια απόφαση είναι ότι μέχρι 31/ 5 που ήταν στις δομές και όσοι παίρνουν άσυλο για μόνιμη κατοικία πλέον στη χώρα μας, αυτοί θα μπαίνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε διαμερίσματα. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό όσο και να θέλουν κάποιοι να το υποτιμήσουν».

[…] «Οι άνθρωποι που πήραν το άσυλο θα πηγαίνουν να μένουν έξι μήνες σε διαμερίσματα. Δεν είναι μόνο οι ΜΚΟ, είναι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που δίνει τα χρήματα στον μετανάστη και ο μετανάστης ο ίδιος κάνει το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη. […] Αν αυτό συμβεί δεν έχει λόγο ούτε η Αντιπεριφέρεια και η Περιφέρεια να βάζουν χρήματα για τον τουρισμό, οι δήμοι και πολύ περισσότερο το Επιμελητήριο που δαπάνησε πολλά στην προβολή και προγραμματίζει τη διαδικτυακή διαφήμιση για να φέρει κόσμο από Αθήνα. Και ήδη το πρόγραμμα γίνεται με διαφημιστικό γραφείο σοβαρό. Ποιο είναι το νόημα; Πολύ φοβάμαι ότι αν δε βγει απόφαση από το ίδιο το Υπουργείο να απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά να μην νοικιάζονται διαμερίσματα σε παραλιακές ακτές θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Πως είναι δυνατόν ένας τουρίστας -που θέλουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊον -να έρχεται… ο μετανάστης- που σέβομαι τις θρησκείες του καθενός- και να κάνει μπάνιο δίπλα με μια Ρωσίδα; Θα πηγαίνατε εσείς να κάνετε μπάνιο δίπλα; Δεν θα πηγαίνατε, ας μην κρυβόμαστε. Γι’ αυτό χαίρομαι που είναι εδώ ο βουλευτής μας ο κ. Χιονίδης και η αντιπεριφερειάρχης Σοφία  Μαυρίδου για να πείσουμε το Υπουργείο να βγάλει την συγκεκριμένη απόφαση για να προστατεύσει τον κόπο μας όλα αυτά τα χρόνια, έστω στα Βαλκάνια, να κάνουμε τον τόπο μας τουριστικό προορισμό».

Το ζήτημα φυσικά δεν έμεινε εκεί, δηλαδή στο αίτημα προς το Υπουργείο να… απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων στις παραλιακές ακτές. Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην ΠΚΜ κα Μαυρίδου και νομικός αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ρατσιστές» ζήτησε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που να απαγορεύει την εγκατάσταση μεταναστών στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας γιατί «δεν πρέπει να έχει ούτε έναν πρόσφυγα και μετανάστη». Μάλιστα, το ζήτημα συζητήθηκε και σε ειδική συνεδρίαση της Περιφέρειας ενώ η ίδια, όπως είπε, αναμένει την κεντρική διοίκηση να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Βόλος: Υπό έλεγχο η φωτιά στην ΑΓΕΤ