Επεξεργάζονται σχέδιο για περισσότερες από 45.000 απολύσεις στο δημόσιο

Πανικό έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το σχέδιο αξιολόγησης και μετατάξεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. συνδικαλιστές με εμπειρία ετών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για σχέδιο εξυγείανσης του δημ,όσιου τομέα, αλλά για σχέδιο μαζικών απολύσεων σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», δήλωσε ότι “δεν είναι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων ούτε των τυφλών απολύσεων, γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο όργανο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης ώστε να υπάρχουν εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ”.
Ιδιαίτερα προκλητική χαρακτηρίζεται όμως η δήλωση Ραγκούση για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που κριθεί ότι κάποιος υπάλληλος δεν καλύπτι τις ανάγκες εργασίας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο.Κάποιος που δεν είναι άξιος διότι δεν είναι επιμελής, ευσυνείδητος και καλός συνάδελφος δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο”.
Υπολογίζεται ότι συνολικά υπηρετούν στον ευρύτερα δημόσιο τομέα 110.000 υπάλληλοι και ότι η επιταγή της τρόικας αφορά περίπου 45.000 απολύσεις.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αν και ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί στο σύνολό τους, θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας τους, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και στοιχεία από τον προσωπικό τους φάκελο που είναι η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βγαίνει προς τα έξω με ενιαίο λόγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “δεν κινδυνεύουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με απολύσεις, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει και το Σύνταγμα το οποίο σαφώς κατοχυρώνει τη μονιμότητά τους. Εκείνο που συζητάμε είναι σχετικά με τις μετατάξεις, οι οποίες όπου προκύψουν θα γίνονται έπειτα από αξιολόγηση”.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η δεξαμενή των συμβασιούχων έχει στερέψει, η κυβέρνηση καλείται να έρθει σε πλήρη σύγκρρουση με την τρόικα που ζητά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στο 1/3.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Στρος-Καν

Θύμα συνωμοσίας θεωρεί τον Στρος Καν το 57% των Γάλλων