Επερώτηση για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε στην ΠΚΜ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» σημειώνοντας πως συντελείται μεγάλου μεγέθους καταστροφή στη φύση σε όλη τη χώρα και στην ΠΚΜ ως συνέπεια «της ανθρώπινης παρέμβασης είτε με τη μορφή αξιόποινων ενεργειών όπως οι εμπρησμοί, είτε, με τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις των διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια, που επέτρεψαν στα επιχειρηματικά συμφέροντα να “απλώσουν” τις δραστηριότητές τους σε βάρος του περιβάλλοντος (κτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων σε αιγιαλούς, επιχειρηματικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές, μόλυνση υδάτων, αιολικά πάρκα που απογυμνώνουν τεράστιες δασικές εκτάσεις κτλ.), προκειμένου να διευκολύνουν την άπληστη κερδοφορία τους».
Όπως αναφέρει «σε συνέχεια αυτών των πολιτικών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε και το νόμο 4685/2020, το γνωστό ως περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του νόμου που ψήφισε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε τους Φορείς Διαχείρισης Προστασίας του Περιβάλλοντος ( ΦΣΠΠ) , η διαχείριση των οποίων περνά στην Κεντρική Διοίκηση και εντάσσεται στο νεοσύστατο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( ΟΦΥΠΕΚΑ)».
Παραμονές Χριστουγέννων καταργήθηκαν επτά Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, ακολούθησαν άλλοι τρείς και σταδιακά καταργούνται και οι υπόλοιποι. Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία καταργείται ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου (που περιλαμβάνει και το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα) και ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας –Βόλβης-Χαλκιδικής.
Η περιφερειακή σύμβουλος στην ερώτησή της επισημαίνει πως «οι Φ.Δ.Π.Π. αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια το θεματοφύλακα της προστασίας τους φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, και αποτέλεσαν “ανάχωμα” στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων» ενώ «είναι φανερό ότι με την κατάργησή τους καταργείται η αποκεντρωμένη δομή της Διοίκησης και της Διαχείρισής τους και μετατίθεται στην Κεντρική Διοίκηση, στην εκάστοτε κυβέρνηση δηλαδή. Έτσι, η εξουσία και οι αποφάσεις για μια ακόμη φορά, μεταφέρονται στο κέντρο αντί στην Περιφέρεια, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, των κοινωνικών κινημάτων, των τοπικών αυτοδιοικητικών οργάνων, στην προστασία και διαχείριση ιδιαίτερα ευαίσθητων και προστατευομένων περιοχών δίπλα στις οποίες ζούν. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, πολύ πιο εύκολα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και κάθε άλλη κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα αποφασίζει και θα παραχωρεί τμήματα ή και ολόκληρες αυτές τις περιοχές στην ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να ευνοηθούν οι πολυσυζητημένες “επενδύσεις”, σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής μας».
«Όσο για τους εργαζόμενους των Φορέων Διαχείρισης, θύματα όλα αυτά τα χρόνια της ανεπάρκειας της πολιτείας, μεταφέρονται στο νέο σχήμα, παραμένοντας όμως ως προσωπικό Ορισμένου Χρόνου-οι περισσότεροι για πάνω από 15 ολόκληρα χρόνια- σήμερα είναι ανασφαλείς, περισσότερο από ποτέ».
Επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως Περιφερειακό Αυτοδιοικητικό Όργανο και μάλιστα αιρετό, οφείλει να υπερασπίζεται την αποκεντρωμένη δομή διοίκησης και όχι τη συγκεντρωτική κυβερνοκεντρική λειτουργία της, αλλιώς είναι σαν να αυτοαναιρείται, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ερωτάται για το «αν προτίθεστε να θέσετε ως θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας σ΄αυτό τους εκπροσώπους των ΦΔΠΠ και τον Πανελλαδικό Σύλλογο Εργαζομένων στους ΦΔΠΠ και να αποφασίσουμε τη διεκδίκηση της κατάργησης του νόμου 4685/2020 και κάθε νόμου που διευκολύνει την επέλαση καταστροφικών επενδυτικών σχεδίων σε βάρος του περιβάλλοντος» και αν θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κυβέρνηση ώστε να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για κατάργηση των συγκεκριμένων Φ.Δ.Π.Π. και να διασφαλιστούν τα διακαιώματα των εργαζομένων.
«Με τις αρμοδιότητες και κυρίως με τις δυνατότητες που σας δίνει η θέση σας ως Προέδρου της ΕΝΠΕ, και ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία και με τους άλλους Περιφερειάρχες και τα Π.Σ. για την προστασία όλων των Περιοχών NATURA , των Εθνικών Ορεινών Όγκων ( Όλυμπος, Λαϊλιάς, Βέρμιο, κ.α.) καθώς και των Εθνικών Πάρκων;» ερωτάται ακόμη ο Περιφερειάρχης.