in ,

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης: Δεν είναι ανίκανοι, είναι επικίνδυνοι

Για τα μέτρα της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο

Photo Credit: Aχιλλέας Χήρας

Μέσα στη νύχτα πληροφορηθήκαν οι εργαζόμενοι της πόλης μας πως τελικά… δεν ανοίγουν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε μέτρα ενίσχυσης τους δημόσιου συστήματος υγείας ούτε μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς στους χώρους εργασίας. Αυτό έχει ως επίπτωση χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με επιδόματα φτώχειας μη γνωρίζοντας αν αύριο θα έχουν δουλειά. Την ίδια στιγμή μικροί αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά τους ενώ οι μεγάλες αλυσίδες συνεχίζουν την κερδοφορία τους.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως «η συγκεκριμένη… γυριστή της κυβέρνησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη του τί σημαίνει να παίρνεις μέτρα μπροστά στην πανδημία με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία του λαού»

Τα άνοιξε-κλείσε, όπως αναφέρει, γίνονται επειδή:

  • Δεν πάρθηκε το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι θυμόμαστε τους υγειονομικούς, και μαζί τους εκατοντάδες σωματεία, να ζητούν από πέρυσι το Μάρτη να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, να γίνουν προσλήψεις γιατρών, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Αντίθετα σε όλα, η κυβέρνηση μείωσε κι άλλο τον προϋπολογισμό της για την Υγεία!
  • Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ούτε φτάνουν για τον περιορισμό της μετάδοσης στους χώρους δουλειάς, ούτε όμως και ελέγχεται η τήρησή τους. Τελευταίο παράδειγμα, κατάστημα του Σκλαβενίτη, όπου τηρώντας όλα τα μέτρα της κυβέρνησης… «εξασφάλισε» τη διασπορά του ιού σε τουλάχιστον 22 εργαζόμενους.
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι ζούμε με τα επιδόματα φτώχειας των 534€, δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε δουλειά, μικροί αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά τους, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες συνεχίζουν να κερδοφορούν και επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ένωση σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ανίκανη. Γιατί:

  • Συνεχίζει να περνά μέτρα που οι εργοδότες ζητούν χρόνια τώρα σχετικά με την κατάργηση του 8ώρου, της συνδικαλιστικής δράσης, του σταθερού χρόνου εργασίας.
  • Ενίσχυσε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ενάντια στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, όλο το λαό
  • Μοίρασε με εξαιρετική ακρίβεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τα δισεκατομμύρια από την ΕΕ, που είναι χρήματα του λαού, βγαλμένα από τους φόρους και τη δουλειά του.
  • Εξασφάλισε νέα προνόμια στους εμπόρους της υγείας, ενάντια στο δικαίωμα του λαού στην πρόληψη και την περίθαλψη.

Για αυτό είναι επικίνδυνη!»

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όποτε και αν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, κυβέρνηση και εργοδότες ετοιμάζουν μια εργασιακή κόλαση για όλους μας. Ήδη αρχίσαν τα μηνύματα «ενότητας» από τους εργοδότες, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, πως η οικονομική κρίση μας χτυπάει όλους το ίδιο.

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.

Κανένας εργαζόμενος στο εμπόριο μην μείνει μόνος απέναντι στον εργοδότη του. Από σήμερα όλοι στο σωματείο μας, για να προστατεύσουμε τη δουλειά μας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Δεν θα θυσιάσουμε ούτε την υγεία μας, ούτε την εργασία μας για τα κέρδη τους» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο ορισμός της επιτελικότητας!

«Η σταγόνα»