Το ζήτημα της διπλοβάρδιας επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας σε όλη την χώρα αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Πέρσι το 4,2% των σχολικών μονάδων λειτουργούσαν με διπλοβάρδιες στην Κεντρική Μακεδονία ενώ το 16,2 στον νομό και το 29% στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο οργανισμός σχολικών κτιρίων ( ΟΣΚ) προωθεί την λύση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) για την κατασκευή των απαραίτητων σχολικών κτιρίων τα οποία θα κατασκευαστούν από ιδιώτες και θα νοικιάζονται από το κράτος.Δεκάξι τέτοιες σχολικές μονάδες προβλέπονται για την Θεσσαλονίκη, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η Α φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού.
Ο φορέας των 450 εργαζομένων στον ΟΣΚ αναφέρει ότι με τις ΣΔΙΤ αλλά και με την είσοδο των Δήμων στις διαδικασίες κατασκευής σχολείων το κόστος ξεπερνάει τον προυπολογισμό για την κατασκευή τους εως και 181%.
Η σύγκριση των αριθμών μεταξύ 24 σχολείων που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ με το κόστος σχολικών μονάδων που κατασκεύασε ο ΟΣΚ αποκαλύπτουν ότι ο ΟΣΚ θα μπορούσε να κατασκευάσει τριπλάσια σχολεία με το ίδιο κόστος. Τα 24 σχολεία στην Αθήνα θα κοστίσουν στο κράτος 5,6 εκατ. ευρώ το ένα, όταν ο ΟΣΚ δαπανά μόλις 1,6 εκατ. ευρώ για το ίδιο έργο.
Το ερώτημα είναι ποιός ωφελείται.
Το δημόσιο και οι πολίτες σίγουρα όχι.
Οι ιδιώτες και οι διαμεσολαβητές όμως;