in

ΕΝΙΘ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις ΥΠΕ στα πλαίσια της Πανελλαδικής ημέρας για την Υγεία

Κάλεσμα σε σωματεία και φορείς της πόλης για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις των μαχόμενων υγειονομικών απευθύνει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας τη συμμετοχή της στην Πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία με στάση εργασίας, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 1/2 12.00-15.00 και με συγκέντρωση στις 13.00 έξω από τις ΥΠΕ (Αριστοτέλους).

Η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ αναφέρει:

«Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζει να είναι πιεστική εξαιτίας των χιλιάδων κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Ο, αλλά κυρίως της παντελούς έλλειψης μέτρων μείωσης της διασποράς στους κρίσιμους χώρους μετάδοσης (χώρους εργασίας, εκπαίδευση και ΜΜΜ). Εδώ και δύο χρόνια, το ΕΣΥ βρίσκεται συνεχώς σε πολεμικές συνθήκες.

• Το προσωπικό, ελαττωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα και αποδεκατισμένο εξαιτίας νόσησης και απουσιών λόγω κορονοϊού, εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς αν και ήδη εξουθενωμένο, με τους περισσότερους εργαζόμενους να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του burn out.
• Οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις, με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, γεγονός που αυξάνει τη νοσηρότητα και θνητότητά τους. Οι απλές κλίνες Covid σε κάθε νοσοκομείο, μετά από κάθε εφημερία γεμίζουν ασφυκτικά και γίνεται αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη είτε για να αδειάσουν κρεβάτια έστω και με επισφαλή εξιτήρια είτε για να συγχωνευτούν κλινικές και να δημιουργηθούν καινούρια covid κρεβάτια.
• Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, είτε εξ ολοκλήρου, είτε με την συγχώνευση κλινικών για αύξηση των κλινών covid, την μείωση πάνω από 80% των χειρουργείων, το ουσιαστικό κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει κυριολεκτικά πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ ή στον καιάδα με κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από άλλα σοβαρά νοσήματα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της μετάλλαξης Ο και κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες προβλέψεις, για να κρύψει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς σε κρίσιμους χώρους. Δεν σκοπεύει να λάβει κανένα από τα μέτρα που ζητούν οι υγειονομικοί, γιατί τα αντιμετωπίζει ως «αχρείαστο κόστος» και «πολυτέλεια».
Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διεκδικούν οι υγειονομικοί και τα σωματεία-φορείς.
• Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων-επικουρικών και άρση της αναστολής στους μη εμβολιασμένους, με τακτικά επαναλαμβανόμενα test, προσλαμβάνει ελάχιστους επικουρικούς με ολιγόμηνες συμβάσεις. Μάλιστα προαναγγέλλουν απολύσεις, καταρχήν, για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ανοίγοντας την πόρτα για απολύσεις μονίμων υπαλλήλων στο ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι είναι σε αναστολή επειδή για κάποιους λόγους δεν εμβολιάστηκαν και όχι επειδή αρνήθηκαν να εργαστούν, να διακινδυνεύσουν ακόμη και τη ζωή τους (όπως όλοι μας) στο πλάι των αρρώστων, όπως έκαναν μέχρι τώρα.
• Αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε νοσοκομεία και ΠΦΥ, έκανε περικοπές στον προϋπολογισμό του 2022, ενώ ετοιμάζει το “νέο ΕΣΥ” που θα προωθήσει ακόμα περισσότερο την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
• Αντί για επαναλειτουργία των 8 δημόσιων νοσοκομείων (που όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν κλειστά), συνεχίζει το λουκέτο, επιπλέον σχεδιάζει νέες «συγχωνεύσεις» με κλείσιμο νοσοκομείων στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη» με οικονομικά κριτήρια και όχι με βάση πληθυσμιακές ανάγκες.
• Αντί για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, προώθησε την ατομική ευθύνη, την αυτοδιάγνωση, τα τεστ και τα μέσα προστασίας με ατομική οικονομική επιβάρυνση.
• Αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, προστάτευσε τις κλινικές προκλητικά από τις νοσηλείες Covid, τους παρείχε “πελατεία” με τη λοιπή νοσηρότητα, τις πριμοδότησε με ζεστό χρήμα. Ακόμα και τις λίγες κλινικές που θα νοσηλεύσουν Covid περιστατικά, τις χρυσοπληρώνουμε με διπλάσια νοσήλεια για νοσηλεία ασθενών με το εξιτήριο στα χέρια!
• Αντί για ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχεδιασμό με συνδυασμένα μέτρα προσωποποιημένης ενημέρωσης, προληπτικές εξετάσεις και ουσιαστική φαρμακοεπαγρύπνηση, αξιοποίησε το εμβόλιο για ποινές, διχασμό, πρόστιμα.
• Αντί για ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για ιχνηλάτηση, ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση και εμβολιασμό αλλά και κάλυψη των υπόλοιπων πληθυσμιακών αναγκών, μετατρέπει τις δομές της σε εμβολιαστικά κέντρα και τις χρησιμοποιεί για άντληση προσωπικού για να κλείσουν “τρύπες” στα νοσοκομεία. Συγχρόνως φορτώνει και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία.
• Αντί για αυστηροποίηση στα υγειονομικά πρωτόκολλα προχωρούν σε εκπτώσεις, με την αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μείωση της καραντίνας σε 5 ημέρες και την συνέχιση των πρωτοκόλλων «υπερμετάδοσης» σε σχολεία, εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ.

Η κυβέρνηση προσηλωμένη στο στόχο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και εμπορευματοποίηση της υγείας χρησιμοποιεί, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, την πανδημία σαν όχημα για να επιβάλλει τους σχεδιασμούς της. Όσα αρνούνται να παρέχουν στο λαό πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στην υγεία και τη ζωή. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Το μέτωπο της υγείας είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους. Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες βεβαιώνουν την υποβάθμιση της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας μπρος στην κερδοφορία των λίγων.

Η ΕΝΙΘ καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς, να ενώσουμε τις φωνές και τη δράση μας και να διεκδικήσουμε:

1. Δωρεάν μαζικά τεστ Rapid/PCR, 2 φορές την εβδομάδα σε όλους, ιχνηλάτηση των επαφών και απομόνωση. Επαναφορά της 10ήμερης καραντίνας των νοσούντων άμεσα. Πλήρης κάλυψη στα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κτλ).
2. Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε χώρους δουλειάς και ειδικότερα σε χώρους εκπαίδευσης μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Άμεση αύξηση του αριθμού των λεωφορείων και των δρομολογίων των ΜΜΜ με δωρεάν διανομή μέσων προστασίας.
3. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.
4. Μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ για κάλυψη όλων των κενών. Άρση των αναστολών εργασίας. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
5. Ενίσχυση με προσωπικό και υποδομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλων των δομών της που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του μαζικού διαγνωστικού ελέγχου, των εμβολιασμών και της αντιμετώπισης της ήπιας νόσησης από κορονοϊό.
6. Άμεσο άνοιγμα και επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (Λοιμωδών, Παναγία, πρώην 424) και η αξιοποίησή τους για αύξηση των κλινών νοσηλείας. Ούτε σκέψη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων όπως προβλέπει το «Νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης.
7. Επίταξη του συνόλου των δομών της ιδιωτικής υγείας και ένταξή τους σε εθνικό σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και αποζημιώσεις. Άμεση επίταξη όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης που θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το ΕΣΥ και θα επιτρέψουν την συνέχιση των θεραπειών και τη διενέργεια των χιλιάδων τακτικών χειρουργείων σε αναμονή.
8. Εξαντλητική και εξατομικευμένη ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού ανά κλάδο και χώρο δουλειάς. Ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από βαριά νόσηση, όχι όμως αν δεν συνδυάζεται με τα άλλα απαραίτητα μέτρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιδιωτικό σχολείο υποχρέωνε νεφροπαθή να διδάσκει στην τάξη – Μολύνθηκε και νοσηλεύεται

«Φώναξα «αίσχος δήμαρχε» όταν ο Κ. Ζέρβας ξεκίνησε την ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας»