Ένας “Συμβολαιογράφος”… χάρμα οφθαλμών

Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής θεατρικής χρονιάς φιλοξενείται από χθες και για δύο ακόμη παραστάσεις στο θέατρο Άνετον. Ο «Συμβολαιογράφος», μια τραγική κωμωδία, όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, είναι στην πραγματικότητα ένας πολυεπίπεδος μονόλογος για τη σκληρή μοίρα της γυναίκας στην επαρχιακή Ελλάδα των μεταπολεμικών χρόνων, συγκλονιστικά δοσμένος από την Υρώ Μανέ με τρόπο τραχύ και τρυφερό συνάμα.

Η Ερασμία, χήρα και συνταξιούχος περιπτερού, αφηγείται στη δύση του βίου της τα άχαρα και στερημένα χρόνια που έζησε προσπαθώντας να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τη μοναχοκόρη της, μέσα στα στενά όρια μιας συντηρητικής πολίχνης τα πρώτα χρόνια μετά τον Εμφύλιο. Θα καταφέρει ο «Συμβολαιογράφος», που μονοπωλεί τις αναμνήσεις της, να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο;

Από τον γλαφυρό μονόλογο της Ερασμίας μοιάζει να μην περισσεύει ούτε λέξη. Η καθαρεύουσα και η λαϊκή καθομιλουμένη της εποχής συνδυάζονται περίτεχνα, διανθισμένες με τα απαραίτητα γραμματικά και συντακτικά λάθη που ακόμα και μια γυναίκα «μιας κάποιας μορφώσεως, ανάλογης της εποχής και των συνθηκών», όπως χαρακτηριστικά λέει η Ερασμία, είναι αναμενόμενο να κάνει. Με σωστές εναλλαγές χιούμορ και πικρίας, χωρίς να γίνεται ούτε για μια στιγμή κουραστικό για τον θεατή, το κείμενο σκιαγραφεί τις εμπειρίες της πρωταγωνίστριας πότε διακωμωδώντας και πότε διεκτραγωδώντας τις προκαταλήψεις και τα συμπλέγματα της κλειστής κοινωνίας που καθόρισαν τη μοίρα της. Μέσα στη λιτότητα που διέπει, ωστόσο, τον μονόλογο, βρίσκει τη δική του θέση το ακραίο: ο λόγος ενός μάστορα γίνεται συμβόλαιο, το χνούδι στις γυναικείες παρειές μεταμορφώνεται σε σύμβολο ερωτικού πόθου και τα κολοκυθάκια σε αφορμή για οικογενειακή τραγωδία.

Η Υρώ Μανέ  «κεντάει» στο ρόλο της, αξιοποιώντας όλο το εύρος της υποκριτικής της γκάμας. Χρησιμοποιώντας άψογα τη φωνή, το πρόσωπο και την κίνησή της, μεταμορφώνεται κάθε στιγμή μπροστά στα μάτια του έκθαμβου θεατή ανάλογα με το περιεχόμενο της αφήγησης. Υπό την άρτια σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Καραμίχου, δημιουργεί μια ηρωίδα που προκαλεί αβίαστα πότε το γέλιο και πότε τον προβληματισμό σχετικά με την προσωπική ενοχή και τη συλλογική ευθύνη. Στο ζωντάνεμα του μονολόγου συμβάλλουν και τα καλαίσθητα σκηνικά τα κοστούμια, που χρωματίζουν την παράσταση χωρίς υπερβολές.

Η τόσο οικεία και ταυτόχρονα μοναδική ηρωίδα που ξεπήδησε από την πένα του Νίκου Βασιλειάδη, η ενσάρκωσή της από τη μαγευτική Υρώ Μανέ και η προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια παραγωγή συνθέτουν ένα έργο βαθύ, απολαυστικό, πραγματικά αξέχαστο.

Η παράσταση ανεβαίνει σήμερα και αύριο στο δημοτικό θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, στις 21:30 με γενική είσοδο 15 ευρώ.

Κείμενο: Νίκος Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Πρωταγωνιστεί: Υρώ Μανέ
Θεατρική διασκευή: Εμμανουέλα Αλεξίου
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Τραγούδι παράστασης: Κώστας Λειβαδάς

Χριστίνα Χάσου – ομάδα Alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι “ικέτες” της Αθήνας και του Παρισιού

Νέο σύνταγμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Υεμένης