in ,

Εν κρυπτώ και παραβύστω η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την αντίθεσή της στην καύση απορριμμάτων εκφράζει η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για την άρον άρον γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα.

Η Επιτροπή Αγώνα υπενθυμίζει πως με βάση το προτεινόμενο σχέδιο η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης θα είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων καθώς προβλέπεται να δέχεται το 65% των απορριμμάτων του Ν. Θεσσαλονίκης καθώς και αυτά της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και του Δ. Παιονίας Κιλκίς, 300.000 τόνους συνολικά σύμμεικτων απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF.

Με τη δημιουργία της προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον καύση απορριμμάτων (στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ στη Σίνδο και όπου αλλού ανά την Ελλάδα), ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φραγμός σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων όπως η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κ.ά. Ταυτόχρονα όμως και λόγω της συγκεκριμένης χωροθέτησής της προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, περιοχής των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Καθόλου αμελητέο τέλος το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής της Μ.Ε.Α. προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ περίπου και να κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (μελέτη, κατασκευή και λειτουργία από το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια), πράγμα το οποίο θα έχει, ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών με μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

«Πέραν όμως των παραπάνω και της συνολικής αντίθεσης στην καύση απορριμμάτων, η ίδια αυτή η απόφαση της περιφερειακής αρχής ξεσήκωσε από την πρώτη στιγμή πολλές αντιδράσεις καθώς φαίνεται να γίνεται εκ του πονηρού και με μοναδικό στόχο την γνωμοδότηση υπέρ της έργου τη στιγμή που είναι γνωστή πέρα από την καθολική κοινωνική αντίδραση και η αντίθετη γνώμη όλων όσων συμμετείχαν στην διαβούλευση και κυρίως των αρμοδιότερων για το ζήτημα κρατικών φορέων» τονίζει ακόμη η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της αναφέρονται μια σειρά από ερωτηματικά που εγείρονται για την εσπευσμένη αυτή κλήση για γνωμοδότηση, με σημαντικότερα τα εξής:

Γιατί η Π.Κ.Μ. συζητά τώρα, εν μέσω πανδημίας, και με διαδικασίες όπως η τηλεδιάσκεψη ένα από τα σημαντικότερα και πιο μακρόπνοα έργα για την Περιφέρεια και μάλιστα όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε δια ζώσης ανοιχτή στην κοινωνία διαδικασία, αλλά σε μια δευτερεύουσα Επιτροπή απόλυτα ελεγχόμενη από την περιφερειακή αρχή, χωρίς τις “ενοχλητικές” απόψεις παρατάξεων του Συμβουλίου αλλά και των φορέων της πόλης και της περιοχής;

Γιατί η Π.Κ.Μ. ζητά τώρα τη γνωμοδότηση ενώ σε λίγες μόνο μέρες, στις 17 Φεβρουαρίου 2021, εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές του Δήμου Λαγκαδά και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής ενάντια στην χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή Μαυροράχης Λαγκαδά, δίπλα δηλ. στον εν λειτουργία ΧΥΤΑ Μαυροράχης και σε άμεση επαφή με το υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης;

Γιατί η Π.Κ.Μ. αποκρύπτει και δεν συμπεριλαμβάνει στο εισηγητικό υλικό τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των κατ’ εξοχήν αρμόδιων δηλ. φορέων σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για έργα εντός ή παρακείμενα σε προστατευόμενες περιοχές (Ramsar, Natura, δασικές κλπ.); Και, συνεχίζοντας, ποιος αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος που θα προκύψει όταν οι αποκρυφθείσες αυτές αρνητικές εκθέσεις οδηγήσουν στην κατάρρευση των Μελετών και την ακύρωση τελικά του έργου;»

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να πάρει θέση δίπλα και όχι απέναντι στους κατοίκους του Λαγκαδά κι όλης της Θεσσαλονίκης και να εγκαταλείψει τα καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για τη ζωή μας έργα, όπως η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης και συνολικά η καύση απορριμμάτων που μόνο τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” εξυπηρετεί.

«Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και οι συλλογικότητες που την συναποτελούμε θα συνεχίσουμε σε κάθε περίπτωση τον αγώνα μας για ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που θα προκρίνει πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και μεθόδους διαχείρισης φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική για την υγεία και τη ζωή μας, για το περιβάλλον και τον τόπο μας καύση απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Το μυαλό είναι ο στόχος

«Η τρομοκρατία δεν μας σταματά»