Αν κάτι γνωρίζουν όσοι έχουν δει έστω και μερικά επεισόδια από τα σύγχρονα αστυνομικά σήριαλ, είναι ότι οι αστυνομικοί ερευνητές ψάχνουν πάντα στα σκουπίδια των υπόπτων, διότι εκεί βρίσκουν όχι μόνο τεκμήρια των εγκλημάτων αλλά επειδή μέσα από αυτά σκιαγραφούν το προφίλ, την προσωπικότητα των προσώπων που ερευνούν. Ο καθένας καταλαβαίνει γιατί τα σκουπίδια είναι ένας πλήρης θησαυρός γνώσεων. Εύκολα μαθαίνεις γιατί κάποιος παραγγέλνει κάθε βράδυ πίτσα ή έτοιμο φαγητό, οπότε αν είναι παντρεμένος ο γάμος του δεν πάει καλά. Αν είναι εργένης τον έχει φάει η μοναξιά. Μαθαίνεις ακόμη αν η ζωή του είναι ισορροπημένη ή αν πίνει μισό μπουκάλι ουίσκι τη μέρα, αν παίρνει αντικαταθλιπτικά ή αντιισταμινικά ή πιο απλά άν έχει αδυναμία στη σοκολάτα, τα πατατάκια, αν αγοράζει ανώνυμα προιόντα, αν αλλάζει την γκαρνταρόμπα του κάθε δυό μήνες. Με μια ματιά στα σκουπίδια καταλαβαίνεις ποιός είναι πλούσιος και ποιός φτωχός.
Αν η αρχή αυτή ισχύει για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, το ίδιο, και με όποιες αναλογίες, ισχύουν και για τις άλλες δραστηριότητες μιας κοινωνίας. Δεν χρειάζεται καθόλου μυαλό για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι κανένας δεν παίρνει τα λεφτά του από μια τράπεζα για να τα πετάξει στην χωματερή. Οπότε, εύλογα λες, ότι αν διαπιστώσεις πως η τράπεζα στην οποία είχες αποθησαυρίσει τον καρπό των προσπαθειών σου πάει να γίνει χωματερή τα παίρνεις από εκεί για να τα βάλεις σε ευάερο και ευήλιο θησαυροφυλάκιο. Ειδικά για τα χρήματα, η σκέψη είναι βέβαια απλουστευτική, καθώς εύκολα μπορεί να πέσεις θύμα απάτης και νομίζοντας ότι τα έχεις τα λεφτουδάκια σου σε αρωματισμένες θυρίδες έχεις βρεθεί αίφνης σε κανονική χωματερή η οποία είχε απλώς εντυπωσιακή κρυστάλλινη είσοδο. Μπορεί, πάλι, να πάρεις ρίσκο, ξέροντας ότι η Ταυλάνδη ή η Ινδονησία δεν είναι δα και το καλύτερο μέρος για να ασφαλίσεις το ρευστό σου, παρά μόνο αν είναι να κρύψεις κλοπιμαία. Οπότε, προτιμάς μια κυριλέ τράπεζα της Ελβετίας ή της Γερμανίας, όπου η ασφάλεια σκιάζεται από περίεργους όρους τους οποίους συνήθως δεν γνωρίζουν όλοι με ακρίβεια ,ανάλογη της αγωνίας τους να ασφαλίσουν τον θησαυρό τους.
Σε ότι αφορά τα τρέχοντα, ένα πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων πήραν τα τελευταία χρόνια τα λεφτά τους από τις ελληνικές τράπεζες, αφού πίστεψαν όσα τους έλεγαν τα σαίνια της αγοράς για τα ασφαλέστερα λιμάνια της κεντρικής ευρώπης. Πρωί μεσημέρι βράδυ εξάλλου τους πιπίλιζαν το μυαλό ότι οι «ανεξάρτητοι» αξιολογητές καταδεικνύουν πως οι τραπεζικοί μας όμιλοι είναι στην κατηγορία «σκουπίδια».
Και για αυτό όπως έγραψε τελευταία γερμανική εφημερίδα οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από το 2012. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο ανέβηκαν κατά €600 εκ., φτάνοντας συνολικά στα € 3,8 δισ. Κι αφού τα λεφτουδάκια τους πήγαν στη Γερμανία απολαμβάνουν τώρα το θρίλερ της οικονομικής μας διάσωσης τρώγοντας αμέριμνοι γαριδάκια μπροστά στην τηλεόραση ή καμώνονται τον έξυπνο στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς τους π.χ. στην Καλαμαριά.Η λογική όμως των «έξυπνων πουλιών» συνήθως προσκρούει στο παρμπρίζ της πραγματικότητας.
Τι θα σκεφτούν λοιπόν σήμερα τα εγχώρια «έξυπνα πουλιά» διαβάζοντας ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στο όνομα του οποίου πίνουν νερό από την ποτίστρα των «ανεξάρτητων», υποβάθμισε μεταξύ άλλων και την Deutsche Bank, μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk», δηλαδή σκουπίδια, άχρηστες συσκευασίες.
Ο ίδιος αυτός οίκος, -όπως και οι άλλοι όμοιοί του πιο σκοτεινοί από τον Οίκο των Άσερ του Έντγαρ Άλαν Πόε – που έχει βέβαια τους λόγους του, όπως τους είχε και όταν άρχισε να ξετυλίγεται το ελληνικό δράμα, λέει πως θεωρεί αβέβαιη την προοπτική περαιτέρω στήριξης του τραπεζικού συστήματος από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Φανταστείτε, αυτό σημαίνει ότι αν η Γερμανία θελήσει να σώσει τις τράπεζες θα πρέπει να πάρει τα λεφτά των καταθετών για να σώσει τα κούφια κελύφη των τραπεζών της. Και τώρα τι θα σκεφτούν τα «έξυπνα πουλιά» μας; Αναλογίζομαι την αγωνία τους, καθώς ξαφνικά το θρίλερ γίνεται διαδραστικό, αρχίζουν να παίζουν κι αυτοί, και θα κάθονται στις χαμοκέλες τους οι φτωχοί να τους χαζεύουν τρώγοντας μπατιρόσπορα και περιγελώντας την αγωνία τους.
Με το συμπάθειο κιόλας αλλά είναι σαν να ζούσαν σε σπίτι δίπλα στη χωματερή των Ταγαράδων κι είπαν να σωθούν χτίζοντας καινούργιο δίπλα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Οι υπόλοιποι, έχουμε να μάθουμε πολλά τα προσεχή χρόνια ψάχνοντας τις γερμανικές τραπεζικές χωματερές και για την Γερμανία αλλά και για εμάς αφού, τόσοι και τόσοι δικοί μας θησαυροί είναι «θαμμένοι» στα σκουπίδια τους.
* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο [email protected].