in

Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Α.Μέρκελ και Φ.Ολάντ: Πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση

Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Α.Μέρκελ και Φ.Ολάντ: Πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση

«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη»», επεσήμανε.

Παρά το όργιο φημών που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της ΕΕ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ και ολοκλήρώθηκε στη 1 τα ξημερώματα. Να σημειωθεί πως η γερμανίδα Καγεκλάριος και ο γάλλος Πρόεδρος δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε “εποικοδομητικό κλίμα”. Όπως επισημαίνουν, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού εκπροσώπου στο Reuters μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών ηγετών, οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών με τους πιστωτές.

Νωρίτερα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (CELAC).. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο.

Επέκταση 9 μηνών, συμφωνία για τα μέτρα και το χρέος στο τραπέζι, ζητάει η Αθήνα

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σε δηλώσεις της «Βεβαίως και θα δω τον Τσίπρα εάν το θέλει». Η ίδια θεωρεί εφικτή μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ επισημαίνει πως τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα. «Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από τις Βρυξέλλες. Στόχος, είπε, είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αλλά κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Ο συντονισμός της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος ήταν το αντικείμενο έκτακτης συνάντησης που είχαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

“Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κα Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε”, είπε ο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ
στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. «Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πιστεύει περισσότερο από ποτέ ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. «Πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αν όλες οι πλευρές συμμεριστούν την πολιτική βούληση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα.

Δυνατή εξακολουθεί να είναι μία συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters. Όπως εκτίμησε κ. Ντέισελμπλουμ, μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες από τα θεσμικά όργανα, πριν πραγματοποιηθεί το Eurogroup. Ερωτηθείς για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το μέλλον, αν δεν συμφωνηθεί τι πρέπει να γίνει σήμερα.

Θερμή ήταν η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, λιγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής – Καραϊβικής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντ. Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις και την πορεία των διαπραγμάτευσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αρνητική η Κομισιόν στις ελληνικές προτάσεις- Απάντηση Μαξίμου

Νωρίτερα σήμερα -για πρώτη φορά- υπήρξε αναφορά από την Κομισιόν, μέσω του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά, για τη θέση που έχει απέναντι στην ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, ο Πιερ Μοσκοβισί ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν κινούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας Γιούνκερ-Τσίπρα, ούτε στα όσα συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση Μοσκοβισί με τους Παππά και Τσακαλώτο.

Σε απάντηση, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως «η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την απάντηση στις προτάσεις της από τον Πιερ Μοσκοβισί».

Παράλληλα, σε νεότερη ενημέρωση, κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της παρά τη σχετική φημολογία για συμφωνία στα πλεονάσματα. Όπως ενημέρωσαν χτες κύκλοι της κυβέρνησης, «η ελληνική πρόταση είναι 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.»

Η ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα παρέδωσε δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, όπου όπως σημείωνε την Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου, στόχο έχουν αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε ενημέρωση του το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από τους θεσμούς για τα δύο συμπληρωματικά κείμενα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση (δείτε εδώ).

«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει».

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους», τονίζει το Μ. Μαξίμου, ενώ η πλευρά της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ελληνική πρόταση, τη οποία όπως ανέφερε πηγή «εξετάζει».

Ο Μαργαρίτης Σχοινας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι «ποικίλες προτάσεις κυκλοφορούν περιλαμβανομένων και νέων εισηγήσεων που έφτασαν το πρωί. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτές τις εισηγήσεις με επιμέλεια και προσοχή».

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Corriere della Sera την Τρίτη επισημαίνει πως είναι φανερές οι επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ευρώπη ενώ ξεκαθαρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πλήρη πρόταση.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα, τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ όλους» υπογραμμίζει.

«Θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για τη συμφωνία, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, και προσθέτει: «Θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτή τη φρικιαστική συζήτηση για το Grexit που αντικατοπτρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

Photo Credit: Andrea Bonetti / PM Hand Out / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελληνικοί θησαυροί στις γερμανικές τραπεζικές χωματερές. Του Απόστολου Λυκεσά

Ανοίγουν τις πύλες τους σήμερα οι Αναιρέσεις στη Θεσσαλονίκη