in , , ,

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: «Να μην απωλέσουμε τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου»

Ενόψει της 18ης Απριλίου, Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών από την UNESCO, το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρξει «απώλεια ενός ακόμα μοναδικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO (Παρίσι 1972). Κάθε χρόνο επιλέγεται από το Διεθνές ICOMOS ένα συγκεκριμένο θέμα ως στόχο του εορτασμού και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το 2021, αναγνωρίζοντας τις παγκόσμιες εκκλήσεις για μεγαλύτερη αναγνώριση της διαφορετικότητας, το θέμα που έχει επιλεγεί είναι «Σύνθετα Παρελθόντα: διαφοροποιημένα μέλλοντα» (Passés Complexes: Futurs Divers), καλώντας φορείς, επιτροπές, συλλόγους να προβληματιστούν, να επανερμηνεύσουν και να επανεξετάσουν τα υπάρχοντα αφηγήματα. ‘Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς ICOMOS: H διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί κριτική εξέταση του παρελθόντος και η υλοποίησή της απαιτεί σχεδιασμένη πρόβλεψη για το μέλλον. Για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, το ICOMOS αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προβληθεί η κληρονομιά που αντιπροσωπεύει διαφορετικές πολιτισμικές πραγματικότητες και κοινότητες θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση ενός μέλλοντος πιο ανεκτικού και ειρηνικού.

Επιθυμώντας να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, τα μέλη του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ως ενεργοί πολίτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη για πάνω από τρεις δεκαετίες, αισθάνονται την ανάγκη να καλέσουν την Πολιτεία και τις αυτοδιοικητικές αρχές να ενισχύσουν τις δράσεις τους για τη διατήρηση των μνημείων, σε μια περίοδο δύσκολη για όλους, ώστε να μη στερηθεί η πόλη την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά
που συνδέεται με την ταυτότητά της, και μάλιστα 200 χρόνια μετά την έναρξη της δημιουργίας του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Απειλούμενες με διάλυση αρχαιότητες, εγκαταλειμμένα μνημεία, έλλειψη κατάλληλης διαχείρισης σε ήδη αποκαταστημένα διατηρητέα κτίρια, βανδαλισμοί μνημείων και ιστορικών τόπων δεν συμβαδίζουν με την ιστορία μιας πόλης που πριν από 25 χρόνια υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και διατηρεί ένα από τα πιο σημαντικά σύνολα παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων παγκοσμίως, εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ως ενεργοί πολίτες διατρανώνουμε τη βούλησή μας να υπερασπίσουμε τώρα και στο μέλλον αυτό το πολιτισμικό παρελθόν κι ευχόμαστε ο εορτασμός αυτός να μη στιγματιστεί με την απώλεια ενός ακόμα μοναδικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Το όριο του βυθού της γελοιότητας…» – Για την επίθεση Πλεύρη-Μαρκόπουλου κατά του Σ. Γραμμένου και της ΕΡΤ

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών: Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους