in ,

Ελλάδα 1922-2022: Ένας αιώνας κινητικοτήτων

Συνέδριο για το προσφυγικό στον Βόλο

Συνέδριο με θέμα “Ελλάδα 1922-2022: Ένας αιώνας κινητικοτήτων” διοργανώνεται από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2022 στο αμφιθέατρο Οικονομικού Τμήματος από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το συνέδριο φιλοδοξεί να εξετάσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο στην ολότητά του μέσα από το πρίσμα της ιστορίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Όπως δήλωσε ο Πολυμέρης Βόγλης, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Σπουδές στην κινητικότητα” του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου «στο συνέδριο θα διερευνηθούν οι πολιτικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του προσφυγικού μέσα από την οπτική της κινητικότητας σε σχέση με τις διαθεματικές αναλυτικές κατηγορίες του φύλου, των εθνοτικών και εθνικών ταυτοτήτων, της κοινωνικής τάξης, της θρησκείας, της επισφάλειας, του συναισθήματος, της μνήμης, κοκ».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα προβληθεί στις 26 Νοεμβρίου στις 18:30 το ντοκιμαντέρ της Νίκης Γιάνναρη και της Μαρίας Κουρκουτά «Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η« ελληνική κοινωνία κατά την τελευταία εκατονταετία διέρχεται διαρκώς περιόδους μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων. Θεμελιώδους σημασίας ήταν η άφιξη των εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών προσφύγων το 1922 μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας, σηματοδοτώντας καταλυτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα… Παράλληλα, μεταπολεμικά υπήρξαν και ρεύματα μαζικής μετανάστευσης προς άλλες ηπείρους (στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία), αλλά και προς χώρες της Δ. Ευρώπης. Από το 1950 και για αρκετές δεκαετίες μετά, η εσωτερική μετανάστευση επέφερε ραγδαίους κοινωνικούς-πολιτισμικούς μετασχηματισμούς, ενώ η πρόσφατη οικονομική κρίση συνοδεύτηκε επίσης από μεταναστευτικές κινητικότητες προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στα τέλη του 20ού αιώνα υπήρξε μια νέα έξαρση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες προς την Ελλάδα, η οποία συνεχίστηκε στον 21ο αιώνα με άνδρες και γυναίκες πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και στις μέρες μας από την Ουκρανία».

Η παραπάνω επισκόπηση υποδεικνύει την ύπαρξη όχι απλώς έκτακτων προσφυγικών και μεταναστευτικών εκρήξεων, αλλά και των συνθηκών που διαμορφώνουν διαρκείς ροές κινητικότητας στην Ελλάδα των τελευταίων εκατό χρόνων.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα συζητηθούν μια σειρά από επιμέρους θέματα, όπως:

  • Οι κρατικές πολιτικές υποδοχής
  • Οι πολιτικές βίαιων μετακινήσεων σε καιρό πολέμου
  • Η κατασκευή συλλογικών ταυτοτήτων και υποκειμενικοτήτων
  • Η κίνηση ιδεών και πολιτισμικών αγαθών
  • Η δημιουργία κοινοτήτων και δικτύων στήριξης
  • Οι σχέσεις με τους γηγενείς πληθυσμούς
  • Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών
  • Βίαιες και «εκούσιες» μεταναστεύσεις
  • Μεταναστεύσεις: παροντικές και μελλοντικές προσδοκίες και πραγματώσεις
  • Μετακινήσεις και συγκροτήσεις πολιτισμικής κληρονομιάς
  • Τραυματικές μνήμες και μετα-τραυματικές διαχειρίσεις του παρελθόντος

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου, μπορείτε να το βρείτε εδώ: 594_programme

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ποτέ καμία μόνη» είπαν μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Συκεών

Απεργιακή συγκέντρωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή