Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μετά την σύλληψη ψυχιάτρου του νοσοκομείου κατά της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, μετά την μήνυση συγγενικού προσώπου ασθενούς που έχασε τη ζωή της την περασμένη Πέμπτη από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
Είχε προηγηθεί η διαμάχη μεταξύ δύο άλλων ασθενών, η οποία οδήγησε στην πτώση του ενός από το παράθυρο του πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με πολλαπλά κατάγματα στα άκρα και τραύματα στο κεφάλι.
Η μήνυση συγγενούς της ασθενούς που έχασε τη ζωή της αλλά και η ποινική δίωξη οδήγησε στην σύλληψη και την κράτηση για 4 μέρες της ψυχιάτρου που είχε βάρδια στην κλινική που φιλοξενεί τα περιστατικά covid του νοσοκομείου.
Το μεσημέρι της Τρίτης η γιατρός αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ωστόσο όπως επισημαίνεται το σκέλος της δικαστικής έρευνας παραμένει ανοιχτό.
Την αγανάκτηση τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο με την υποστελέχωση και τις κάκιστες κτιριακές εγκαταστάσεις εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, οι οποίοι προχώρησαν το πρωί της Τρίτης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοικήτριας, ζητώντας της να πάρει θέση για το συμβάν και να προστατέψει την γιατρό που διώκεται αναίτια.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο ψυχολόγος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ, Στέλιος Γκιουζέπας, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή συνθήκη καταλογισμού και ποινικοποίησης της ατομικής ευθύνης», καθώς «μιλάμε για μια άσκηση ιατρικής και υγειονομικής πράξης η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται με πάρα πολλές ελλείψεις σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».
Σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 45 από τις 90 θέσεις των γιατρών του νοσοκομείου είναι κενές, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε διοικητική και νοσηλευτική υπηρεσία. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για αρκετούς μήνες το ΨΝΘ ήταν το μόνο που εφημέρευε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία για ψυχιατρικά περιστατικά, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα επανήλθε στο πρόγραμμα εφημεριών το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Εκτός εφημεριών παραμένουν μέχρι και σήμερα οι ψυχιατρικές κλινικές του Παπανικολάου και του ΑΧΕΠΑ λόγω του κορονοϊού και της έλλειψης προσωπικού και εγκαταστάσεων.
Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΘ επισημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις ασφαλείας είναι απαράδεκτες έως ανύπαρκτες και διεκδικούν προσλήψεις. «Να μην επιστρέψουμε την ψυχιατρική άσκηση στη δεκαετία του 70 και του 80 με φυσική και χημική καθήλωση, γιατί αυτό διακυβεύεται αυτή τη στιγμή», τονίζει ο κ. Γκιουζέπας, επισημαίνοντας ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση εντός του νοσοκομείου έχει ούτως ή άλλως ξεκινήσει, και ζητά από τη διοίκηση την ηθική κάλυψη της γιατρού και μια ανακοίνωση για την πρωτοφανή σύλληψη.
Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση ή δέσμευση, καταγγέλλει από την μεριά του ο ψυχίατρος του νοσοκομείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΙΘ και του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Παντουλάρης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξάντληση της αυστηρότητας από τις δικαστικές αρχές στο πρόσωπο μιας συναδέλφου με όρους που δεν αντιστοιχούν σε όρους δικαιοσύνης. «Μένουμε ανυπεράσπιστοι από αυτούς που θα έπρεπε να δώσουν απαντήσεις, να αναλάβουν ευθύνες και να πάρουν θέση η διοίκηση, η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο. Δεν πάει άλλο, δεν ανεχόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτούς τους όρους, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παντουλάρης.
Καταγγελία για την σύλληψη της ψυχιάτρου έχει βγάλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ).