Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου το alterthess σας παρουσιάζει τις απόψεις υποψηφίων στην Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι απαντούν σε πέντε κοινές ερωτήσεις για την οικονομία, την ανεργία, το προσφυγικό, το Μετρό και τις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Στην συντακτική ομάδα του alterthess απαντά η υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ρόζα Εδιάρογλου
Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου με την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή μία τριετή συμφωνία και ένα νέο δάνειο ενώ μετά τις εκλογές αναμένεται να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποια η στάση σας αν εκλεγείτε και ποιοι οι βασικοί άξονες πολιτικής του κόμματός σας.
Σταθερά το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ότι πρέπει η χώρα να τηρεί τις συμφωνίες που υπογράφει. Αυτή είναι και η δική μου θέση. Ζητήσαμε την δημιουργία ενός μηχανισμού για έκτακτη οικονομική βοήθεια της χώρας, ώστε να μπορέσουμε να δανειστούμε όταν δεν μας δάνειζε κανείς. Τα δάνεια όπως και κάθε συμφωνία συνοδεύονται από όρους και κανόνες, δεν είναι δυνατόν, επομένως, να μπαίνει στο τραπέζι κάθε φορά το εάν θα τηρήσουμε τους όρους και τους κανόνες. Αυτό πρέπει να είναι το δεδομένο. Αυτό που αλλάζει όμως κάθε φορά και είναι η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι όροι. Θα αυξήσεις τους φόρους; Ή θα απελευθερώσεις τα κλειστά επαγγέλματα; Θα διατηρήσεις το ΕΚΑΣ; Ή θα επαναλειτουργήσεις την ΕΡΤ; Θα βάλεις ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία; Ή θα βρει αντισταθμιστικό; Φαίνεται πως είναι πιο εύκολο για τις κυβερνήσεις μέχρι στιγμής να επιλέξουν τον δρόμο των περικοπών και της υπερφορολόγησης επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους ξένους.. παρά να κάνουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που όμως θα έχουν πολιτικό κόστος. Η δικιά μου στάση σε αυτά τα ερωτήματα είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι δύσκολη γιατί απαιτεί αλλαγή της συνολικής αντίληψης για το πώς λειτουργεί το κράτος είναι όμως ο μόνος δρόμος για να βγούμε αναίμακτα από την κρίση. Όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις κάνουμε τόσο λιγότερους φόρους θα είναι υποχρεωμένο να βάλει το κράτος.
Η ανεργία αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι 6/10 νέους είναι άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό ενώ η Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της ανεργίας”. Ποια η πρόταση του κόμματος σας;
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και τρόποι «ανακούφισης» της ανεργίας. Δηλαδή τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα διαχρονικά και τρόποι για να το αντιμετωπίσεις εδώ και τώρα στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Η επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι πρέπει να εργαστεί άμεσα και για τα δύο. Η άμεση αξιοποίηση των 800 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και η υλοποίηση προγραμμάτων για 80.000 νέους ανέργους είναι μέσο ανακούφισης και είναι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Πιο αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμο είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα υπέστησαν μειώσεις του κύκλου εργασίας τους από την κρίση ώστε να διατηρούν τις θέσεις εργασίας. Τα κίνητρα μπορούν να περιλαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών. Ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν ανοίξουν νέες επιχειρήσεις στη χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί ένα σωστό, δίκαιο και κυρίως σταθερό φορολογικό πλαίσιο και πρέπει να πάψει ο επιχειρηματίας να αντιμετωπίζεται από το κράτος ως «κλέφτης» ή «απατεώνας».
Το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται στο δράμα της εποχής μας όπου χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μπουν -και μέσω της χώρας μας- στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες που ζουν μια τραγωδία και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα (υποχρεωμένοι όχι από κανόνες και συμβάσεις αλλά υποχρεωμένοι ως άνθρωποι) να τους διευκολύνουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε και να απαλύνουμε τον πόνο τους. Άρα διάφορες ακραίες φωνές που ακούγονται για ‘βούλιαγμα βαρκών, κλείσιμο συνόρων και άλλα τέτοια επικίνδυνα πρέπει να εκλείψουν από την κουβέντα για το μεταναστευτικό.
Από εκεί και πέρα όμως το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του για τους ίδιους του τους πολίτες και όχι να φορτώνει τα βάρη στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες. Για να το πετύχει αυτό θέλει σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία με την διεθνή κοινότητα. Μιλάμε άλλωστε για ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως:
1. Πρέπει η χώρα να ζητήσει βοήθεια άμεσα για την πάταξη των δουλεμπόρων και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
2. Πρέπει να εκταμιεύσει κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό κονδύλι για την αντιμετώπισή του προσφυγικού προβλήματος.
3. Πρέπει να οργανώσει σωστά τις διαδικασίες για καταγραφή, χορήγηση χαρτιών και μετακίνηση των προσφύγων ώστε να γίνεται γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία η αναχώρηση τους από την Ελλάδα.
4. Πρέπει να συντονίσει τις ΜΚΟ και τους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια ώστε οι πόροι και οι κόποι τους να έχουν αποτέλεσμα.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και σήμερα βρίσκεται στον “πάγο” λόγω των υπέρογκων εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση;
Πιστεύω πως η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με βάση τις θέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Δήμο, έχει εργαστεί γι΄ αυτό κι έχει συγκροτήσει προτάσεις. Ο κ. Μπουτάρης και η Δημοτική αρχή έχουν επισημάνει επισταμένως την ανάγκη να προχωρήσει το έργο, χωρίς να χρειαστεί επαναδημοπράτησή του, σε συνδυασμό φυσικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και συνολικά των μνημείων του κέντρου της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε περιοχή, στα περισσότερα ζητήματα έχει πιο εμπεριστατωμένη άποψη και περισσότερες προτάσεις από το κεντρικό κράτος. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εμπιστεύονται τις Δημοτικές αρχές και να συνεργάζονται μαζί τους ώστε να κάνουν πιο εύκολο και έργο όλων και φυσικά τις ζωές των κατοίκων.
Σε Σκουριές και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Πως πρέπει να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το θέμα;
Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τελειώσει οριστικά με το θέμα των Σκουριών. Θα μου φαινόταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό πως ένα κράτος και μια εταιρεία δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν τους όρους με τους οποίους γίνεται αυτή η επένδυση. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν σίγουρη για το τι ήθελε να κάνει. Έτσι δίχασε ακόμα περισσότερο τον κόσμο και εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το πρόβλημα. Αναρωτιέμαι γιατί ο κύριος Λαφαζάνης ως κορυφαίος υπουργός της συγκυβέρνησης τόσους μήνες δεν αναλάμβανε πρωτοβουλίες και μόλις λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών ο κύριος Σκουρλέτης που τον αντικατέστησε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ζήτησε αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πως θέλει την επένδυση οριστικά και αμετάκλητα και μετά να διασφαλίσει πως τηρούνται οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει υπογράψει η εταιρεία. Με ρωτήσατε πιο πριν για την ανεργία , αυτή είναι η απάντηση στον εφιάλτη της ανεργίας. Επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τον τουρισμό που μπορούν να δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και προοπτική στους κατοίκους της περιοχής. Άρα η εταιρεία θα πρέπει να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της που αφορούν στο σεβασμό του περιβάλλοντος και φυσικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κράτος ή μάλλον καλύτερα τα κόμματα να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος των ανθρώπων της περιοχής κάνοντας μικροπολιτική με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλλει και το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.