in

Εκκένωση τριών καταλήψεων στέγης προσφύγων στην Θεσσαλονίκη -Κατεδαφίζεται το πρώην Ορφανοτροφείο

Εκκένωση τριών καταλήψεων στέγης προσφύγων στην Θεσσαλονίκη -Κατεδαφίζεται το πρώην Ορφανοτροφείο

Σε μια αδιανόητη κίνηση προχώρησε σήμερα στις 5 το πρωί η αστυνομία εκκενώνοντας τρεις καταλήψεις στέγης προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιώντας παράλληλα 100 προσαγωγές προσφύγων και αλληλέγγυων. Πρόκειται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, στη Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 δίπλα στην πλατεία Άθωνος και στο  Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης. 

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΘ με κλούβες και βαν της αστυνομίας. Από τις 100 προσαγωγές περισσότερες από 70 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Οι πρόσφυγες δεν θα διωχθούν ποινικά ενώ οι αλληλέγγυοι θα διωχθούν με το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πρόσφυγες και αληλλέγγυοι αναγκάστηκαν κάτω από μεγάλη πίεση να φύγουν από το σπίτι τους. Ενδεικτικό είναι το βίντεο που έχει αναρτηθεί από την “κοινότητα Hurriya” με στιγμιότυπα από την επέμβαση της αστυνομίας. 

 

Της εκκένωσης προηγήθηκαν μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, δηλαδή από το πανεπιστήμιο για την κατάληψη στην Λεωφόρο Νίκης, την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το πρώην Ορφανοτροφείο και τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας όπου στεγαζόταν εδώ και 3 μέρες η «κοινότητα Hurriya».

Ακολούθησε παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο στο Ορφανοτροφείο συνεχίζει να είναι περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ ενώ μπουλντόζα κατεδαφίζει τοίχους του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται μεγάλος εξοπλισμός σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαν συλλέξει αλληλέγγυοι για στήριξη στην καθημερινότητα των προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι η εκκένωση γίνεται τρεις μέρες μετά την λήξη του No Border Camp 2016 που είχε δεχτεί έναν μεγάλο επικοινωνιακό πόλεμο από πλευράς της πρυτανείας του ΑΠΘ, της διοίκησης του Δήμου αλλά στελεχών  της ΝΔ.  Το No Border Camp τελείωσε αλλά όπως φαίνεται  η κυβέρνηση ουσιαστικά υποκύπτει στις πιέσεις της ΝΔ προχωρώντας σε μία  αντικειμενικά εκδικητική κίνηση, την εκκένωση καταλήψεων που στέγαζαν σε πολύ καλύτερες από τα εκτοπισμένα «κέντρα φιλοξενίας» οικογένειες προσφύγων και που παράλληλα έδειχναν και έναν διαφορετικό τρόπο φιλοξενίας  και ένταξής τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Είναι άξιο απορίας ποιον ενοχλούσαν οι καταλήψεις και οι πρόσφυγες που διέμεναν εντός τους και οι οποίοι θα μεταφερθούν σε κέντρα τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ακατάλληλα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είχε ήδη κάνει μήνυση στις αρχές Δεκεμβρίου για τη κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου επιδιώκοντας την κατεδάφιση του. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει ιδιωτικό ίδρυμα περίθαλψης. Η εκκένωση δεν έγινε τότε αλλά «ήρθε» να συντονιστεί με τις εκκενώσεις των άλλων δύο καταλήψεων.

Το Μανδαλίδειο κτίριο στην Λεωφόρο Νίκης λειτουργεί  ως κατάληψη 8 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του από το πανεπιστήμιο. Να σημειωθεί πως εκεί στεγαζόταν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ το οποίο μεταφέρθηκε σε κτίριο στην Εγνατία, αφού η οικοδομή κρίθηκε ακατάλληλη για πανεπιστημιακή χρήση. Η κατάληψη στην Λεωφόρο Νίκης δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν ενώ εντύπωση προκαλεί πως ενώ τόσα χρόνια το πανεπιστήμιο δεν κινήθηκε εναντίον της αποφασίζει να ασκήσει μήνυση, που ενεργοποιείται όχι τυχαία μετά την λήξη του No Border Camp,  την στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως εντός της κατοικούν οικογένειες προσφύγων και άστεγοι. 

Η κοινότητα Hurriya έχει ζωή μόλις τριών ημερών και μάλιστα προχθές έγινε το πρώτο μεγάλο άνοιγμα στην γειτονιά για να γνωρίσει τους νέους της γείτονες, δύο οικογένειες προσφύγων. Το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες παρέμενε εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κατάληψη πραγματοποιούν αλληλέγγυοι στις καταλήψεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ως απάντηση στις σημερινές εκκενώσεις ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και το άμεσο σταμάτημα της κατεδάφισης του πρώην Ορφανοτροφείου.  Ισχυρή είναι η αστυνομική δύναμη έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον 4ο όροφο του οποίου έχει αναρτηθεί πανό αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μα είναι αυτά έργα τέχνης; (Ντανταϊσμός και πραγματικά αντικείμενα). Tης Άννας Μαρίας Αρβανιτίδου

Καταστολή ΣΔΙΤΤ