in , ,

Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Μαζική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αποκλεισμός δημοσιογράφων, δεκάδες προσαγωγές και 16 συλλήψεις

Upd 16.40: Ελεύθεροι, περιμένοντας να οριστεί δικάσιμος, αφέθηκαν οι συλληφθέντες της πρυτανείας, 1 προσαγωγή από την πορεία.

Upd 15.25: Η αστυνομία κυνήγησε την πορεία προς τα δυτικά. Νέα ένταση στο άγ. Βενιζέλου. Ο κόσμος προσπαθεί να ξανασυγκεντρωθεί στη Αρχαία Αγόρα.

Upd 15.15: Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Άγριο κυνηγητό στους δρόμους της πόλης.

Alerta.gr

Upd 15.00: Καθηγητές ζήτησαν απο την αστυνομία να αποχωρήσει. Η αστυνομία απάντησε ότι στο πανεπιστήμιο εχει εγκατασταθεί σύστημα εσωτερικής επιτήρησης.

 


Upd 14.15: Περισσότεροι από 7.000 διαδηλωτές συμμετέχουν στη διαδήλωση που κατευθύνεται στο ΥΜΑΘ

Upd 13.45: Ξεκίνησε πριν λιγα λεπτά μία τεράστια πορεία χιλιάδων ανθρώπων και μέσω της Αγίας Σοφίας κατευθύνεται στην Τσιμισκή.

Upd 13.30: Φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στη Σχολή Θεάτρου ενώνονται με τη συγκέντρωση φοιτητών στο άγαλμα Βενιζέλου

Upd 13.10: Φοιτητές και φοιτήτριες τραγουδάνε τον Μικρόκοσμο του Ν. Χικμέτ στο άγαλμα Βενιζέλου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την βίαιη εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ

 

Upd 12.30: Αφήνονται ελεύθεροι οι 16 συλληφθέντες αφού τους απαγγέλθηκε κατηγορία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας.

Upd 11.25: Σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στην αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ. Σε εξέλιξη παραμένει η συγκέντρωση έξω από τη σχολή θεάτρου του ΑΠΘ στην οδό Εγνατία. Ισχυρές παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις πέριξ του ΑΠΘ και στο κέντρο της πόλης, με την οδό Εγνατία να είναι κλειστή από νωρίς το πρωί.

Upd 10.55: 16 από τις προσαγωγές αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγόρους.

Upd 10.40: Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις φοιτητών και φοιτητριών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη Σχολή Θεάτρου, αντίστοιχη συγκέντρωση υπάρχει καλεσμένη για τις 11.00 και τις 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου ενώ η πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για τη νέα εισβολή στο ΑΠΘ, 11 Μαρτίου 2021

«Η εκκένωση της κατάληψης σήμερα το πρωί από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, κουκουλοφόρους ασφαλίτες, ελικόπτερα) αποτελεί πάνω απ’ όλα μια απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.

Η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα. Καμία λογική δεν μπορεί να αναγνωρίσει εδώ κάποια σχέση αιτίου-αιτιατού, παρά μόνον την εξής: Ο μοναδικός σκοπός της καταστολής της ευρύτερης κινητοποίησης των φοιτητών-τριών είναι η περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας, κλιμάκωση που εξυπηρετεί την αυτοεπιβεβαίωση όσων επιδιώκουν την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτό που σίγουρα δεν ήθελαν ήταν η υπέρβαση της κρίσης και η ανάπτυξη του αγώνα και με άλλες μορφές από το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι μαζικές προσαγωγές είναι πιθανόν να συνδυαστούν με αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων φοιτητών/τριών, όπως μας είχαν προετοιμάσει πρόσφατα προβοκατόρικα δημοσιεύματα στον Τύπο. Κάνουμε έκκληση σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να μην υποκύψει στα ψέματα που κυκλοφορούν ήδη στα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τόσο η πρυτανεία, όσο και η πανεπιστημιούπολη δεν έχουν υποστεί φθορές από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας και να συνεχίσουμε συντεταγμένα τον αγώνα μας εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Ν. Παπαΐωάννου στη θέση του πρύτανη ΑΠΘ αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη για την ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου μας και αποτελεί όνειδος για την πανεπιστημιακή κοινότητα.»

Upd 09.35: Φώτο από τη συγκέντρωση φοιτητών και φοιτητριών στη σχολή Θεάτρου οι οποίο εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

Σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης της κατειλημμένης πρυτανείας πενήντα μπάτσοι με πολιτικά και κουκούλες εισέβαλαν στο κτίριο και με τακτικές αντιτρομοκρατικης ακινητοποίησαν στο έδαφος τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο φουαγιέ και τους πέρασαν tire wraps, ενω ματατζιδες έψαχναν όλους τους ορόφους για τα υπόλοιπα άτομα. Στη συνέχεια περίπου 25 απο τα άτομα αφέθηκαν, τα οποία ζήτησαν τον λόγο που διαχωριζονται απο τους/τις υπόλοιπους/ες συντρόφους/ισσες τους, απαίτησαν να αφεθούν όλοι ελεύθεροι και παράλληλα παρέμειναν στο προαύλιο της πρυτανείας φωνάζοντας συνθήματα μέχρι να απωθηθουν με ξύλο και χημικά απο τα ματ.

Το προηγούμενο βράδυ η συντονιστική συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας αποφάσισε τη λήξη της κατάληψης και την έξοδο απο αυτή με την προγραμματισμένη φοιτητική πορεία της Πέμπτης, κάτι που αναπαραχθηκε απο τα καθεστωτικά μέσα, επομένως ήταν ευρέως γνωστό και απο τον κρατικό μηχανισμό. Παρόλα αυτά το κράτος μέσω Χρυσοχοΐδη πήρε την πολιτική απόφαση οι ένστολοι δολοφόνοι του να εκκενώσουν την κατάληψη λίγες ώρες πρίν την επίσημη λήξη της, θέλοντας να έχει τον τελευταίο λόγο πάνω σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σύσσωμη τη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς, σε ενα καθεστώς τρόμου με μοναδικό θεμέλιο την έπαρση και την αλαζονία. Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και θα νικήσουμε. Δεν υποτασσόμαστε.

Πρωτοβουλιακη ανακοίνωση από τη συγκέντρωση στη θεάτρου τώρα


Upd 09.05: Σε 33 ανέρχονται μέχρι στιγμής σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαχθέντες/ προσαχθείσες στην ΓΑΔΘ. Κόσμος συγκεντρωμένος στη Θεάτρου και στο Φυσικό, ενώ το ελικόπτερο συνεχίζει τις εναέριες (!) περιπολίες.

Στις 6 το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τελικά από την αστυνομία η εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ την οποία είχαν καταλάβει φοιτητές και φοιτήτριες ιδρύματος. Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν το πανεπιστημιακό campus αποτρέποντας την είσοδο και την έξοδο από αυτό, ακόμα και σε δημοσιογράφους ή νομικούς, ενώ ταυτόχρονα λάμβανε χώρα η εκκένωση του κτιρίου από ένοπλους κουκολοφόρους.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή. Μερικές δεκάδες φοιτητών και φοιτητριών μεταφέρθηκαν με μεταγωγική κλούβα στην ΓΑΔΘ, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αρνούμενοι όμως να αποχωρήσουν μέχρι να μάθουν το τι συμβαίνει με τους προσαχθέντες συμφοιτητές τους, δέχθηκαν επίθεση με ασπίδες από τα ΜΑΤ και απομακρύνθηκαν από το χώρο καταλήγοντας στο Φυσικό του ΑΠΘ.

Σημειώνουμε πως η αστυνομία δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο σημείο εξέλιξης των γεγονότων, οριοθετώντας τους με κορδέλα σε ένα σημείο 150 μέτρα μακριά, και για την ακρίβεια στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται στην Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ. Η πρόσβαση δεν επιτράπηκε επίσης σε μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του ιδρύματος.

Έχει ιδιαίτερο νόημα να τονίσουμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν ανακοινώσει τη λήξη της κατάληψης στις 11 το πρωί όπου είχε καλεστεί και διαδήλωση από το σημείο, ενώ και η σημερινή απογευματινή συνέλευση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Φυσικό του ΑΠΘ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμο σε κατειλημμένες σχολές του ΑΠΘ, τις οποίες όμως δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιος εύκολα αλλά και στη σχολή Θεάτρου, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας έχει σηκωθεί και πετάει πάνω από το κέντρο της πόλης.

Δημοσιεύτηκε από Stavroula Poulimeni στις Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021

Εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας. Είχαν 120 άτομα μέσα στην πρυτανεία, διάλεξαν άτομα φατσικά για τις συλληψεις….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

41 φορείς λένε «όχι» στην Eldorado Gold

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ για τον περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου από την αστυνομία