in , ,

Εκδήλωση: 10 χρόνια από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού – ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Φέτος τον Μάιο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2014 στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης. Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας, περίπου 220.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και σε ποσοστό 98% δήλωσαν ότι επιθυμούν το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο.

Τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του νερού πέρασε από πολλές και διαφορετικές φάσεις. Η διεκδίκηση όμως για ποιοτικό και δημόσιο νερό δεν έπαψε στιγμή να είναι ενεργή, με πρόσφατο σταθμό τη μεγάλη συναυλία «Υπερασπίσου το Νερό» στην πλατεία Αριστοτέλους τον Απρίλιο του 2023, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επιστρέψουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε Δημόσιο έλεγχο.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος επίθεσης, που βάζει στο στόχαστρο τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες εξυπηρετούν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θέτει όρους κερδοφορίας στην τιμολόγηση του νερού, προετοιμάζοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και συνολικά μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. Στον νεοσύστατο αυτό φορέα, που θα λειτουργεί µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εκχωρείται  η διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της επετείου του δημοψηφίσματος αλλά με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που δίνουμε για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η Κίνηση SOSτε το Νερό διοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 18:30 στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές/τριες της εκδήλωσης θα είναι:

– Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ

– Κώστας Βουδούρης, Κέντρο Ολοκληρωμένης & Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ Α.Π.Θ) της UNESCO

– Claus Kittsteiner, Berliner Wassertisch (Γερμανία)

– Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος Δημοτικού Συμβουλίου της Λυών για το Νερό (Γαλλία)

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Παρασκευή 17 Μαΐου, 18:30

Κήπος των Εποχών (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 31), στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

*Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Μ. Αλεξάνδρου 31 Α – 1ος όροφος, πίσω από το Γερμανικό Προξενείο).

Διοργάνωση:

Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και SOSτε το νερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

88 χρόνια από το αιματοκύλισμα της 9ης Μάη 1936

Κάτοικοι αντιδρούν στην οικοδόμηση ελεύθερου χώρου στην περιοχή Γαλαξία