in ,

«Εκδικητική πράξη η εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό του ΑΠΘ»

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για τη νέα αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ

Πράξη εκδικητική με υψηλό συμβολισμό και ένδειξη βαθιάς ανασφάλειας χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ την πρόσφατη εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό του ΑΠΘ που λειτουργεί εδώ και 34 έτη ως κοινωνικός, πολιτιστικός και πολιτικός χώρος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία, η κίνηση αυτή εντάσσεται στην «στρατηγική της κυβέρνησης που με συνέπεια υπηρετεί η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ: καταστολή και κατατρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στην εμπέδωση του επιχειρηματικού και αγοραίου “πανεπιστήμιου”».

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ υπενθυμίζει πως οι αρχές του ΑΠΘ αποδείχθηκαν όλο αυτό το διάστημα ο προθυμότερος εκτελεστής των ακροδεξιών και ακραίων φιλελεύθερων πολιτικών και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την ακύρωση από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα των σχεδίων τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:                                      

Η πρωτοχρονιά του 2022 βρίσκει τη χώρα στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα και θνησιμότητα από COVID, να πρωτοπορεί στη μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία και, ταυτόχρονα, στην έλλειψη ελευθερίας του Τύπου και έκφρασης, να σημειώνει ρεκόρ θανάτων από «ενεργειακή φτώχεια» μετά τη λεηλασία της ΔΕΗ, να πρωτοστατεί στις δολοφονικές επαναπροωθήσεις μεταναστών σε θάλασσα και στεριά, να πρωταγωνιστεί γενικότερα στην παραβίαση στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους και κυρίως για ομάδες που επιμένει να κρατά στο περιθώριο (πρόσφυγες, ρομά, κρατούμενους).

Οι πρωτιές αυτές δεν έρχονται μόνες τους. Χρειάζονται την αφοσίωση και τη σκληρή, υπομονετική δουλειά εθελόδουλων στελεχών και  υποταγμένων αξιωματούχων. Και φυσικά αυγατίζουν με την αδιαφορία των δυνητικών αντιπάλων του ζόφου και τη σιωπή των φοβισμένων.

Επειδή οι αρχές του ΑΠΘ αποδείχθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα ο προθυμότερος εκτελεστής των ακροδεξιών και ακραίων φιλελεύθερων πολιτικών εντολών (ένθερμη υποστήριξη της συγκρότησης πανεπιστημιακής αστυνομίας, πρόσκληση των ΜΑΤ στο campus για βάναυσες επιθέσεις και συλλήψεις, πρώτες συνεργασίες με εφοπλιστές για συστήματα παρακολούθησης και αστυνόμευσης, άμεση αποδοχή ΕΒΕ και επί χρήμασι ξενόγλωσσων προπτυχιακών), τους άξιζε το πρωτοχρονιάτικο αντίδωρο: η ολοσχερής υλική καταστροφή του στεκιού στο Βιολογικό, που λειτουργεί εδώ και 34 έτη ως κοινωνικός, πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, και η δωρεάν νυχθημερόν φύλαξη του κατεστραμμένου στεκιού από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Πριν λίγες μέρες, ο πρύτανης του ΑΠΘ προώθησε δημοσίευμα στον επίσημο Τύπο με τον παρακάτω τίτλο: Το ευχαριστώ του ΑΠΘ σε Μητσοτάκη: Η λήξη της κατάληψης σηματοδοτεί το τέλος της ντροπής.

Δεν είναι  όμως μόνον πολιτική αντιπερισπασμού η εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό. Είναι πράξη εκδικητική με υψηλό συμβολισμό, ένδειξη βαθιάς ανασφάλειας, (πολιτικής σίγουρα, αλλά ίσως και προσωπικής, αφού το συγκεκριμένο στέκι υπάρχει από τότε που ο ίδιος ο πρύτανης πρωτοήρθε ως φοιτητής στο ΑΠΘ…).

Και εντάσσεται αυτή η αστυνομική επιδρομή στην στρατηγική της κυβέρνησης, που με συνέπεια υπηρετεί η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ: καταστολή και κατατρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στην εμπέδωση του επιχειρηματικού και αγοραίου «πανεπιστήμιου».

Εμείς, ως Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ακύρωση από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα των σχεδίων τους.

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας εργατικά σωματεία της πόλης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Φούλης Μπουντούρογλου