in

Εκδικάστηκε η αγωγή εκφοβισμού κατά του Δ. Αγγελίδη και της Εφημερίδας των Συντακτών από τον Αλ. Κούγια

Απών ο δικηγόρος

Εκδικάστηκε σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή SLAPP του Αλέξη Κούγια κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του Δημήτρη Αγγελίδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ο δικηγόρος δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση, η οποία είχε αναβληθεί μετά από αίτημά που ζήτησε ο ίδιος ο ποινικολόγος επικαλούμενος κώλυμα λόγω της παρουσίας του σε άλλη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Κούγιας διεκδικεί 30.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο και άλλα τόσα από την εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι είναι υβριστικό, δυσφημιστικό και συκοφαντικό το δημοσίευμα με τίτλο «Κρεσέντο χυδαιότητας από την υπεράσπιση Λιγνάδη» στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης. Εναντίον του δημοσιογράφου ο Αλ. Κούγιας έχει υποβάλει και μήνυση, η οποία έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Ι’ Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Την αμέριστη στήριξη στο πρόσωπο του Δ. Αγγελίδη και στην Εφημερίδα εξέφρασαν δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Μάρτυρας από την πλευρά του εναγόμενου κατέθεσε ο καθηγητής και κοσμήτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ από την πλευρά του ενάγοντος δεν υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο συνήγορος του κ. Κούγια δεν υπέβαλε καμία ερώτηση στον μάρτυρα.

Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο facebook ο Δ. Χριστόπουλος η κατάθεση του περιληπτικά είναι η παρακάτω:

«”Χυδαίος” είναι κατά τα ελληνικά λεξικά ο μη ευπρεπής, ο ακρατής, ο ακραίος, ο προσβλητικός. Αν αυτός είναι ο χυδαίος, ναι ο ενάγων, δικηγόρος Αλέξης Κούγιας είναι η επιτομή της χυδαιότητας στο δημόσιο λόγο αυτής της χώρας και έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε διότι έτσι αξιολογούμε τη συμπεριφορά του. Απορώ μάλιστα γιατί κάνει ότι τον απασχολεί κιόλας. Το κάνει συστηματικά χωρίς αυτολογοκρισία στο δημόσιο βίο της χώρας και μάλιστα το κάνει προάγοντας έναν νέο τύπο ποινικής δικηγορίας με χαρακτηριστικό την λεκτική – και όχι μόνο – ισοπέδωση των άλλων. Αυτός ο άνθρωπος, το συνώνυμο της “χυδαιότητας,” όπως αυτή ορίζεται από τα λεξικά της ελληνικής προσεβλήθη τάχα για δημοσίευμα που απλώς αναπαράγει τις αδιανόητα προσβλητικές του λέξεις με τις οποίες καθημερινά λούζει αυτούς που βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση του νομικού του δρόμου. “Δεν είναι γκέυ”, λέει για μάρτυρα στη δίκη Λιγνάδη, “είναι γκέουλας” (!!!) Αν αυτό δεν είναι χυδαιότητα, μάλλον πρέπει να επανεπινοήσουμε τις λέξεις μας.

Ο άνθρωπος αυτός ασύστολα λιντσάρει όποιον τολμήσει όχι απλώς να του ασκήσει κριτική αλλά να διεκδικήσει το στοιχειώδες: να εκφέρει αξιολογικές κρίσεις για το λόγο και τη συμπεριφορά του. Ο Αλέξης Κούγιας προσεβλήθη λέει που η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για “κρεσέντο χυδαιότητας”. Ως σαν να μιλούσε ένας ταπεινόφρων αγοραφοβικός, ένας ανώνυμος ευπρεπής κύριος που ξαφνικά είδε μια εφημερίδα να ασχολείται με τη ζωή του. Ο Αλ. Κούγιας όμως δεν είναι τέτοιος. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που μόνο ταπεινό δεν θα το χαρακτήριζε κανείς – θα γελούσαν ως κι οι πέτρες με ένα τέτοιο χαρακτηρισμό (κι ο ίδιος θα γελούσε δηλαδή)… Ένα τέτοιο πρόσωπο διεκδικεί να μην του ασκείται κριτική. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός και δεν θα το δεχθούμε.

Ουδείς, και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο της κριτικής. Πόσο δε μάλλον ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο το οποίο το οποίο με την οξύτητα της προσβλητικής του συμπεριφοράς έχει γίνει τηλεοπτικό case study .

Η κάλυψη μιας τόσο πολύκροτης ποινικής δίκης και η αυστηρή κριτική που οι παράγοντές της τροφοδοτούν με τη δημόσια συμπεριφορά τους είναι δημοσιογραφικό καθήκον. Και δικό μας δικαίωμα να γνωρίζουμε. Ειδάλλως, η χυδαιότητα θα νικήσει την αλήθεια και η σιωπή θα επιβληθεί στη δημόσια σφαίρα. Αυτό θα ήταν αυτοκτονία για τη δημοκρατία μας».

Το παρών στη δίκη έδωσαν εκπρόσωποι από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και η υποψήφια βουλευτής, Βασιλική Κατριβάνου. Την επιχείρηση φίμωσης της «Εφ.Συν.» έχουν καταγγείλει επίσης το ΜέΡΑ25, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, νομικοί και άλλοι πανεπιστημιακοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαμαρτυρία υγειονομικών στην 3η ΥΠΕ: Kαταγγέλλουν ως ανεπαρκές και διχαστικό το Ανθυγιεινό Επίδομα

Απάντηση της ΕΑΝΔιΘ στο άρθρο που δημοσίευσε το Alterthess και η απάντηση του συντάκτη