in , , , ,

Δυναμιτίζει την κατάσταση στο ΑΠΘ ο Πρύτανης ζητώντας τα ονόματα συνδικαλιστών φοιτητών για να τα παραδώσει στην αστυνομία

Διαδήλωση ενάντια στην αστυνομοκρατία το απόγευμα

Για πολλοστή φορά, ο πρύτανης του ΑΠΘ επιλέγει να ρίξει λάδι στη φωτιά που καίει την πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και μήνες. Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο που διέρρευσε σήμερα το πρωί, ο πρύτανης, ζητά -ως τις 11 του μηνός- ονόματα συνδικαλιστών φοιτητών για να τα παραδώσει στην αστυνομία κατόπιν αιτήματος της εισαγγελικής παραγγελίας.

Δεν έχει καμία σημασία το ότι ακόμα και η διατύπωση «εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ» δεν ανταποκρίνεται στην φοιτητική και συνδικαλιστική πραγματικότητα, με την οποία μάλλον έχει χάσει κάθε επαφή.

Σημασία έχει ότι, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο διώξεων εναντίον φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονται, κίνηση που θα έχει και πάλι την έγκριση αλλά και την προτροπή των Πρυτανικών Αρχών.

Νεότερη ενημέρωση:

Με «Εξαιρετικά Επείγον» μήνυμα προς τους προέδρους των τμημάτων του ΑΠΘ και μετά από τις άμεσες αντιδράσεις για το εν λόγω έγγραφο, η Πρυτανική Αρχή διευκρινίζει πως: «δεν απαιτείται η αποστολή των στοιχείων των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ. Το εν λόγω ερώτημα θα απαντηθεί από την Πρυτανεία χωρίς κανένα στοιχείο».
Θα ήταν μάλλον ρητορική πιθανή μας ερώτηση για το γιατί δεν υπήρχε αυτή η διευκρίνιση ως συνοδευτική του κειμένου που στάλθηκε αρχικά…
Το έγγραφο ανάκλησης των ζητουμένων στοιχείων…

Ρεπορτάζ από τα γεγονότα στο ΑΠΘ

Φοιτητική διαδήλωση το απόγευμα για την περιφρούρηση των γενικών συνελεύσεων

Πρωτοβουλίες φοιτητ(ρι)ών από σχολές του ΑΠΘ ανακοίνωσαν τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης ενάντια στην αστυνομοκρατία και τις απόπειρες αποκλεισμού του campus, σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 19.30 στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Σε ανακοίνωσή τους φοιτητές και φοιτήτριες από το Φυσικό και το Μαθηματικό σημειώνουν πως «τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα τα “κορονοπάρτυ”, η ΕΛ.ΑΣ. προβαίνει σε περικύκλωση του ΑΠΘ. Ελέγχει όσα άτομα εισέρχονται εντός του, ενώ ζητάει και πάσο. Την Τρίτη 8/06 απέκλεισε πλήρως τις εισόδους του πανεπιστημίου έπειτα από την αντίδραση των φοιτητριών και του αλληλέγγυου κόσμου για την παρουσία τους. Η εικόνα αυτή προδιαγράφει το μέλλον που μας επιφυλάσσει το κομμάτι του νόμου 4777 που προβλέπει ελεγχόμενη είσοδο, face-control και μπάτσους στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, η αντίσταση του φοιτητικού (και όχι μόνο) κινήματος, διεκδικεί την επανοικειοποίηση του campus και προσπαθεί επίμονα να σπάσει την αστυνομοκρατία. Έτσι κέρδισε ήδη δύο φορές την παρουσία του στα πανεπιστήμια και την απώθηση των μπάτσων γύρω απ’το campus. Η προσπάθεια αυτή των φοιτητριών και του αλληλέγγυου κόσμου, αποτελεί συνέχεια του πολύμηνου και έντονου αγώνα που έδωσε το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις ενάντια στα κρατικά σχέδια. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι ο αγώνας μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά η αναγκαιότητα των φοιτητριών και της κοινωνικής βάσης να αγωνιστεί είναι εδώ και έτοιμη να ξαναδώσει απαντήσεις.

Με σκοπό, λοιπόν, να περιφρουρήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων φοιτητ(ρι)ών Φυσικού και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών που θα λάβουν χώρα στο campus την Τετάρτη, καλούμε σε συγκέντρωση υπεράσπισης του ασύλου την Τετάρτη στις 14:00 στην είσοδο της Παλιάς Φιλοσοφικής.

Στη συνέχεια, στις 19:30 καλούμε σε πορεία με ξεκίνημα απ’τη ΣΘΕ ενάντια στον αποκλεισμό του campus από τους μπάτσους».

Η Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών σημειώνει:

«Εδώ και 2 μέρες βλέπουμε τον αποκλεισμό του campus του ΑΠΘ από όλων των ειδών τις αστυνομικές δυνάμεις, με την δικαιολογία της αποτροπής “κορονοπάρτι”. Μηχανάκια ΔΙΑΣ, διμοιρίες και λοιποί, εφαρμόζοντας face control, απέκλεισαν τις εισόδους το πανεπιστήμιο, εξακριβώνοντας στοιχεία, κάνοντας σωματικούς ελέγχους, ψάχνοντας προσωπικά αντικείμενα τους και φακελώνοντας κόσμο, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές φοιτητ(ρι)ών.

Την Δευτέρα 7/6 το απόγευμα, με αντανακλαστικό κάλεσμα πρωτοβουλιών φοιτητ(ρι)ών σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα), περισσότερα από 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία προς το campus. Παρόλη την επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά των αστυνομικών, με προκλητικές φράσεις και χειρονομίες (“θα τα πούμε το βράδυ” κτλ.), η πορεία μπήκε στο χώρο του πανεπιστημίου από την είσοδο της ΣΘΕ, όπου και καλέστηκε 2η συγκέντρωση. Μετά από πολλές ώρες συνεχούς παρουσίας και συνθημάτων, 200+ πλέον άτομα κινήθηκαν με μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα για την υπεράσπιση του ασύλου και κατά των μπάτσων και του νόμου 4777, η οποία κατέληξε στη Ρωμαική Αγορά.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που αντίκρισαν φοιτήτριες και φοιτητές την Τρίτη 8/6 το απόγευμα, με δεκάδες μηχανές και διμοιρίες να αποκλείουν την πρόσβαση. Άμεσα ο φοιτητικός κόσμος κινητοποιήθηκε και μαζεύτηκε έξω από τη ΣΘΕ. Μετά από αρκετές ώρες και την προκλητική επιθετική κίνηση των μπάτσων απέναντι σε κινηματικό δημοσιογράφο, η ένταση πυροδοτήθηκε και ο συγκεντρωμένος κόσμος βγήκε από την μικρή πύλη της ΣΘΕ απωθώντας τις δυνάμεις καταστολής σταδιακά στην άσφαλτο και μετά στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Τετάρτη 9.6

14:00 συγκέντρωση στην είσοδο της φιλοσοφικής

15:00 Γενική Συνέλευση Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων

19:30 στην ΣΘΕ Πορεία ενάντια στον αποκλεισμό του ΑΠΘ απο την αστυνομία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν εξαπατάται

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα, σου έχω άσχημα νέα!