in ,

Δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κόντρα στους εκφοβισμούς και την κυβερνητική τρομοκρατία

Σε ένα ακόμη μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων συμμετείχε η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης που εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στους δρόμους. Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί υπάλληλοι στο ΑΠΘ δήλωσαν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη δημόσια παιδεία ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τα επαγγελματικά πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν φαίνονται να υποκύπτουν στις πιέσεις και τις εκφοβιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία  είτε με τα ΜΑΤ και τις εισβολές στο πανεπιστήμιο είτε με τις απειλές για ακύρωση της εξεταστικής είτε με τις εισαγγελικές έρευνες για τις καταλήψεις προσπαθεί να διασπάσει το φοιτητικό κίνημα.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης της Νομικής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει ως «θέατρο εκβιασμού στις πλάτες των φοιτητών» το χθεσινό email που στάλθηκε από τη διοίκηση της Σχολής για οριστική ακύρωση της εξεταστικής. Επιρρίπτει τις ευθύνες στην Κοσμητεία της Νομικής που «ξεκινώντας με τις απειλές περί μη αναπλήρωσης μαθημάτων που χάνονται, έριξε το «τυράκι» για ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής σε περίπτωση που τερματιστεί η κατάληψη και εντέλει έφτασε στο αποκορύφωμα φέρνοντας τους φοιτητές προ τετελεσμένου με τη χθεσινή ανακοίνωση». Μάλιστα, όπως λένε οι φοιτητές-τριες, η ανακοίνωση εκδόθηκε μία μέρα μετά την απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης της σχολής που ο ίδιος ο Κοσμήτορας διέταξε και διηύθυνε. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του ότι “οι αγώνες έχουν συνέπειες”, μια δήλωση, που όπως υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης της Νομικής, αναδεικνύει τη στάση του απέναντι στους φοιτητές.

Οι φοιτητές-τριες διερωτώνται ακόμη «πως οι καθηγητές της Νομικής κρατάνε σιγή ιχθύος απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο στο οποίο και οι ίδιοι εργάζονται, που διαλύει την επαγγελματική προοπτική των φοιτητών. Άξιο απορίας είναι το πώς ενώ διεξάγεται έντονος διάλογος από το νομικό κόσμο σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου η δική μας σχολή που διδάσκει “δίκαιο” και “δικαιοσύνη” δεν έχει τοποθετηθεί επί αυτού».

 

Εκδικητική χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον φοιτητικό σύλλογο Νομικής του ΑΠΘ την απόφαση της Συνέλευσης των καθηγητών της Νομικής Σχολής για την οριστική ακύρωση της εξεταστικής.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι υπεύθυνοι για αυτό δεν είναι οι φοιτητές που μέσα από τον Φοιτητικό τους Σύλλογο και με συλλογικές αποφάσεις, αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο τομή για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αντίθετα προτρέπουμε όσους ψάχνουν να αποδώσουν ευθύνες, να στραφούν στην ίδια την κυβέρνηση που επιλέγει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέσα στην περίοδο της εξεταστικής μας» σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΚΣ και προσθέτει: «Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την πραγματοποίηση της εξεταστικής, ιδιαίτερα της εμβόλιμης και πως ακόμα μπορούν να παρθούν μέτρα για την πραγματοποίησή της».

 

Στο πλευρό των φοιτητών-τριών τάσσονται και οι υγειονομικοί που μετά την ολοκλήρωσε της διαμαρτυρίας τους στην 3η ΥΠΕ στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας ενώθηκαν με την εκπαιδευτική κοινότητα σε κοινή διαδήλωση.

Με ξεχωριστό πανό συμμετείχε και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, η οποία σήμερα στο πλαίσιο της αποχής των δικηγόρων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον νέο Ποινικό Κώδικα. Η διαδήλωση που ξεκίνησε από την Καμάρα ολοκληρώθηκε στα πανεπιστήμια όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι επέστρεψαν για να περιφρουρήσουν τις καταλήψεις τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποκλείουν τα διεμφυλικά/τρανς άτομα από το βοήθημα ευάλωτων ομάδων της ΔΥΠΑ – Επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΥΔ

Thess INTEC ή η καινοτομία αλά γκρέκα…