in ,

Δυναμικό «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη Θεσσαλονίκη

Κύμα καταλήψεων σε σχολές και τμήματα των πανεπιστημίων

Μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από όλο το φάσμα της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας στο φόντο ενός μεγάλου κύματος καταλήψεων σε σχολές και τμήματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, συνελεύσεις μαθητών-τριών από πολλά σχολεία της πόλης, μέλη του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, σύλλογοι εργαζομένων στη διοίκηση του πανεπιστημίου, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας καθώς και πολιτικές οργανώσεις δήλωσαν με πανό και συνθήματα την αντίθεσή τους στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την προηγούμενη και αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε πλήθος συνελεύσεων στις σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημίων ενώ ήδη 15 τμήματα στο ΑΠΘ και ο σύλλογος του ΠΑΜΑΚ τελούν υπό κατάληψη.

Οι φοιτητές-τριες δηλώνουν ότι με το νομοσχέδιο τα πανεπιστημιακά πτυχία θα μετατραπούν σ’ ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. «Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα και επί πληρωμή προσόντα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο» αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι μόνο δε θα αναβαθμιστούν τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με το προχώρημα της ισοτίμησης με τα ιδιωτικά, αλλά θα επιτευχθεί μία συνολική συμπίεση προς τα κάτω.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιτίθεται σθεναρά στην μετατροπή της εκπαίδευσης από δωρεάν δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα προς το όφελος των επιχειρηματιών ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι το κράτος θα μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότηση στα δημόσια, θα γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν πελατεία τα ιδιωτικά.

Την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση επιβεβαίωσε χθες η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ στη μαζικότερη συνεδρίασή της των τελευταίων χρόνων. Ο ΕΣΔΕΠ αποφάσισε τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι συντονιστικές επιτροπές των φοιτητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και σε όλες τις δράσεις ενημέρωσης της ευρύτερης κοινωνίας.

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβει ανάλογες αγωνιστικές δράσεις. Ταυτόχρονα, καλεί τα Τμήματα και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΕΣΔΕΠ στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η εξεταστική περίοδος (σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων) δεν χάνεται, αλλά μετατίθεται, και αυτό θα διεκδικήσει από τις Πρυτανικές Αρχές.

Ο ΕΣΔΕΠ διεκδικεί μεταξύ άλλων χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας καθώς και εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης – στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών.

Ουσιαστικά φοιτητές-τριες, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι διεκδικούν ένα καλύτερο πανεπιστήμιο που να καλλιεργεί την ελεύθερη έρευνα, τον κριτικό στοχασμό και την ανεξάρτητη γνώση στην οποία να έχουν πρόσβαση όλοι-ες χωρίς ταξικούς φραγμούς. Επιπλέον ζητούν ένα πανεπιστήμιο που να μην γίνεται έρμαιο των εκάστοτε ιδιωτικών συμφερόντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 ΕΝΙΘ: Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας να καταρρέουμε ένας – ένας;

Εβραίοι -Ιστορία μιας συντηρητικής στροφής. Του Χρήστου Λάσκου