in ,

«Δημόσια παιδεία χωρίς αστυνομία και ταξικούς φραγμούς»-Μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

φοιτητές

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών-τριών βρίσκεται στη Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση φοιτητικών σχημάτων και συλλόγων, εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές-τριες τονίζουν ότι με το νομοσχέδιο το κράτος επιθυμεί να δώσει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει την μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρώντας να αναθέσει μεγάλο μέρος της σε ιδιώτες. Οι φοιτητές-τριες αναφέρονται στις ανακοινώσεις τους και στην εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ και στο Δημοκρίτειο δηλώνοντας ότι αυτή «έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό».

Με μαζικό μπλοκ κατέβηκαν στη διαδήλωση σήμερα και οι πανεπιστημιακοί μέλη της ΠΟΣΔΕΠ και με σύνθημα «όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16-στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Να αναφερθεί ότι ο ΕΣΔΕΠ – ΑΠΘ έχει καταγγείλει τόσο την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων (διοικήσεων, φοιτητών/τριών, και μελών ΔΕΠ) αλλά και τις απόπειρες επιβολής καθολικής διενέργειας διαδικτυακών εξετάσεων με ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ηχηρό ήταν το «όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις και από τη συνέλευση καθηγητών-τριών της Νομικής του ΑΠΘ, μια απόφαση που ελήφθη χθες μετά την απόφαση των φοιτητών-τριών για κατάληψη της σχολής.

«Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της για τη διενέργεια των εξετάσεων με φυσική παρουσία, θεωρώντας ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Παρά τη θέση τους ενάντια στην κατάληψη της σχολής στην απόφαση τους οι καθηγητές τονίζουν ότι «τα μέλη του τμήματος είναι τα μόνα αρμόδια, ασκώντας την ακαδημαϊκή τους ελευθερία, να αποφασίζουν με ποιόν τρόπο θα ελέγξουν τις γνώσεις των φοιτητών τους».

Αποδοκιμάζουν την εισβολή των ΜΑΤ οι πανεπιστημιακοί της Νομικής του ΔΠΘ

Καταδικαστική απόφαση για την εισβολή των ΜΑΤ και τις βιαιοπραγίες εξέδωσε χθες και η συνέλευση της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Κοσμήτορα του ΔΠΘ Μιχάλη Χρυσομάλλη ότι η έφοδος της αστυνομίας δεν ήταν ούτε απόφαση δική του ούτε του ίδιου αλλά «ήταν μία κυβερνητική απόφαση, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού».

Η Νομική Σχολή του ΔΠΘ μετά από εισήγηση του Κοσμήτορα εξέφρασε την θεσμική ανησυχία της για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διμοιριών των ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις, στο κτίριο της Σχολής τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. «Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής μας κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς προηγουμένως να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων» τονίζουν οι ακαδημαϊκοί και διατυπώνουν την απορία τους για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Τέλος, εκφράζουν τη συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι 11 προτάσεις Αγγελούδη για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού λόγω flyover

Σε διάλυση το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών – Να μπει τέλος στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών ζητά η ΕΝΙΠ