in

Δημόσια επιστολή για το δάσος και τον ορεινό όγκο Χορτιάτη

Σοβαρότατα προβλήματα καταγγέλλει η «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη» και η εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570»

Επιστολή  προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη απέστειλε η «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη» και η εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570» θίγοντας τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σημαντικό Δάσος του Χορτιάτη και εν γένει ο Ορεινός Όγκος Χορτιάτη. Ένα δάσος, πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με την οποία έχει μία σημαντικότατη και αδιάλειπτη σχέση 23 αιώνες, όπως μαρτυρούν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή αυτός ο πολυσήμαντος τόπος – μόλις 20 χιλ. από το Λευκό Πύργο – αντιμετωπίζει χρόνια πολλά τώρα σοβαρότατα προβλήματα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, με την Πολιτεία είτε να τις προκαλεί, είτε να τις… παραβλέπει.

Ενδεικτικά αναφέρουν: «Τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Την προσπάθεια δημιουργίας του οικισμού “ΚΙΣΣΟΣ”. Το εγκληματικό “Πάρκο Κεραιών”. Το κυνήγι στο μεγαλύτερο μέρος του δάσους με ταυτόχρονη παρουσία περιπατητών. Οι ανεξέλεγκτες διανοίξεις δασικών δρόμων. Τα άκρως επικίνδυνα και ενοχλητικά δίτροχα εντούρο, «γουρούνες» και θηριώδη πειραγμένα τετρακίνητα οχήματα, που αγνοούν επιδεικτικά τις απαγορευτικές πινακίδες σε όλη την έκταση του δάσους.

Παρομοίως, η συνύπαρξη πεζοπόρων και ΙΧ στον κύριο δασικό δρόμο από το «Πάρκο Κεραιών» προς το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο., κυρίως Κυριακές και αργίες όπου παρενοχλείται η πεζοπορία. Πλήρης απουσία πόσιμου νερού σε όλο το δάσος και ιδιαίτερα στο ιστορικό “Μονοπάτι των Παγοποιών”».

Η «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη» και η εφημερίδα «Χορτιάτης 570» απαιτούν:

  1. Άμεση απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων τηλεοπτικών σταθμών – πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας – που χρόνια τώρα είναι ανενεργές, καθώς πλέον εκπέμπουν ψηφιακά (μόνο από τις εγκαταστάσεις του MEGA). Απομάκρυνση επίσης όλων των ανενεργών – εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων πολλών ραδιοφωνικών σταθμών. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο πολύχρονος – πολύμορφος αγώνας μας για την απομάκρυνση – διασπορά του “Πάρκου Φονιάς” δεν εγκαταλείπεται σε καμία περίπτωση.
  1. Καμία διάνοιξη νέων δασικών δρόμων που τραυματίζουν το δάσος ανεπανόρθωτα.
  2. Επέκταση της απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλη την έκταση του δάσους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πεζοπόρων και η προστασία της ελάχιστης πλέον εναπομείνασας πανίδας και κυρίως ορνιθοπανίδας.
  1. Προστασία, ανάδειξη και χαρακτηρισμός ως μνημεία των παλιών δεξαμενών καθαρισμού των πηγών του δάσους (Γκιρίζια).
  2. Προστασία και ανάδειξη του λιθόστρωτου δρόμου που κατασκεύασαν οι συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ και χαρακτηρισμός του ως μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  3. Ανάδειξη ενός τουλάχιστον παγομάγαζου (αποθήκη) με την αντίστοιχη “Μπάρα” του και τοποθέτηση πινακίδας πληροφόρησης για την ιστορία και λειτουργία του χώρου
  4. Παροχή πόσιμου νερού, τουλάχιστον στις δύο ιστορικές βρύσες, στις θέσεις «3 Αδέλφια» και «Κρύα Βρύση», στη διαδρομή του «Μονοπατιού των Παγοποιών», για την εξυπηρέτηση εκδρομέων, πεζοπόρων και ζώων.
  5. Για μία φορά ακόμη απαιτούμε την απαγόρευση κίνησης των Ι.Χ. τις ημέρες μαζικής προσέλευσης – Κυριακές και αργίες – στον δασικό δρόμο «Πάρκο Κεραιών» – καταφύγιο Σ.Ε.Ο.. Μόνη λύση η τοποθέτηση κινητού εμπόδιου (μπάρα), όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της χώρας. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει…!
  6. Απαιτούμε να υπάρξει ουσιαστική λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα του ανεξέλεγκτου μηχανοκίνητου αθλητισμού, με οριοθέτηση ζώνης τέλεσης ανάλογων δραστηριοτήτων σε κατάλληλη περιοχή.

10.Θεωρούμε η μόνη λύση για τη συνολική προστασία του δάσους και εν γένει του Ορεινού Όγκου Χορτιάτη είναι η ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση «Σχέδιο Διατάγματος για τον Χορτιάτη» που συνέταξε το 2016 ο σημαντικός συνεργάτης της «Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη» και της εφημερίδας «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570», ο αείμνηστος Νομικός Περιβάλλοντος και Νομικός Σύμβουλος του κράτους Γιάννης Παπαγιάννης. Σε αυτό, καθορίζει τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις γης και τους περιοριστικούς και απαγορευτικούς όρους, έτσι ώστε να θωρακιστεί και νομικά η αποτελεσματική προστασία και να διατηρηθεί η αξία του ως «προστατευτικό και αισθητικό δάσος», όπως ιδιαίτερα το χαρακτηρίζει.

Εντός αυτού υπάγεται και η περιβαλλοντική διαχείριση του, με την ανάπτυξη των σημαντικών οικολογικών λειτουργιών του, εξαιρετικά αναγκαίων για την εποχή μας και τις απειλές της κλιματικής κρίσης.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί η χρησιμότητα της αξιόλογης μελέτης – πρότασης για το «Μονοπάτι των Παγοποιών» που συντάχθηκε το 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος μεταπτυχιακών σπουδών του Α.Π.Θ., “Σχεδιασμός Περιαστικού Αγροτικού και Φυσικού Τοπίου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και απόλυση στο μετρό Θεσσαλονίκης

Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν-Μια νίκη των εξεγερμένων γυναικών