in , ,

Δηλώσεις υποψήφιας με τη ΝΔ ρίχνουν την ευθύνη στα θύματα του βιασμού

Οι δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ Ελένης Αξίογλου, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Αντιδάσεις που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες και λόγω της θέσης της ως προέδρου του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών που εδρεύει στη Λάρισα. Είναι άλλωστε ένα δείγμα της βαθειάς διείσδυσης της πατριαρχίας, της κουλτούρας του βιασμού, της έμφυλης βίας μέσα σε μία σειρά θεσμικά όργανα αλλά και, ευρύτερα, κοινωνικές σχέσεις.

«Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών». Με τα λόγια αυτά αλλά και την επίκληση του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Λένα Αξιόγλου υπαινίχθηκε ότι οι γυναίκες ευθύνονται για τον βιασμό που υφίστανται!

«Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει “ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ” στο δωμάτιό του», πρόσθεσε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της φεμινιστικής συλλογικότητας από την πόλη της Λάρισας «Μέδουσες»:

«Διαβάσαμε με φρίκη την συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ Ελένης Αξιόγλου, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα (!), με την οποία ασκεί κριτική στη Σοφία Μπεκατώρου.

Καθόλου αξιότιμη κυρία Αξιόγλου, η επίκληση του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας , που τόσο γλαφυρά περιγράψατε, για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο λύκος είναι κακό ζώο, αλλά φταίει η κοκκινοσκουφίτσα για ό,τι της συνέβη βγαίνοντας από το δρόμο της, είναι μια στρεψοδικία και είστε και δικηγόρος.

Το «παραμύθι» σας έρχεται από τον μεσαίωνα, όπως και οι απόψεις σας. Γιατί ακόμη και τα παραμύθια, ως προφορικές αφηγήσεις που αφομοιώνονται από τη συλλογική μνήμη, αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες . Γιατί δεν μπορεί να μένουμε στα κοινωνικά πρότυπα του 17ου αιώνα.

Εμείς λοιπόν θα αφηγηθούμε το παραμύθι από την αρχή

Στη νέα έκδοσή του η ηρωίδα μας δεν θα έχει υποτιμητικό υποκοριστικό, θα λέγεται Κόκκινη. Δεν θα φυλακιστεί στο σπίτι για να μην εκτεθεί στους κινδύνους της ζωής και της πατριαρχίας. Θα ζει την ζωή της, θα πηγαίνει στη δουλειά της, θα βγαίνει, θα κυκλοφορεί τη νύχτα, θα κάνει ό,τι της αρέσει, γιατί είναι δικαίωμά της.

Όσο για τους σεξιστές, τους κακοποιητές, τους βιαστές, που παραμονεύουν σε κάθε της βήμα θα μάθει σταδιακά να τους αντιμετωπίζει γιατί η κάθε μια από μας χρειάζεται την εμπειρία για να υπερνικήσει και να επιβληθεί σε αυτά που την φοβίζουν.

Τέλος στο δικό μας παραμύθι δεν θα υπάρχει ο καλός κυνηγός (άντρας με όπλο) που θα τη σώσει και η μητέρα της θα συμβουλεύει κυρίως τον γιό της για να μην γίνει σεξιστής. Η δική μας «Κόκκινη» θα έχει την υποστήριξη από τις «αδελφές της», γυναίκες που την καταλαβαίνουν και που δεν θα την ελέγξουν για το πότε και το γιατί, για το αν και πόσο προκάλεσε, γιατί ξέρουν ότι η γυναίκα δεν έχει καμία ευθύνη για την έμφυλη βία που υφίσταται.

Νομίζετε πως μιλάτε ώς γυναίκα, αλλά όταν λέτε ότι «οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις» αποκαλύπτετε τον μισογυνισμό σας. Η λέξη ευαρέσκεια που χρησιμοποιείτε, λέξη που μαρτυρείται από τον προπερασμένο αιώνα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τού Βασιλείου της Ελλάδος και εννοεί τον επίσημο έπαινο από ανώτερο σε κατώτερο σε μία ιεραρχία, υποδηλώνει ξεκάθαρα την άποψη σας ότι οι γυναίκες είναι κατώτερο είδος, άποψη που μαρτυρά τις αντιδραστικές και ακροδεξιές καταβολές σας.

Ο ξεκάθαρος μισογυνισμός σας συμπυκνώνεται στο συμπέρασμα ότι έτσι είναι ο άντρας και δεν αλλάζει και ότι για την έμφυλη βία φταίμε εμείς οι γυναίκες που παρεκκλίνουμε από τα πρότυπα που έχει διαμορφώσει η πατριαρχία.

Ένα πράγμα ευχόμαστε εκ μέρους όλων των γυναικών που υπέστησαν βία. Να γίνει ο λόγος σας αφορμή για να φουσκώσει κι άλλο ο θυμός μας και να σκάσει έστω και ετεροχρονισμένα. Κι ελπίζουμε ένα μέρος του θυμού, να πνίξει την χυδαιότητά σας.

Μέδουσες, φεμινιστική συλλογικότητα Λάρισας»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Δημοκρατία σε αναστολή: Απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων ως την ερχόμενη Πέμπτη

Η οργουελιανή γλώσσα της Κατεχάκη