«Οι φωτιές στην Εύβοια έριξαν τα φώτα πάνω στο γυμνό βασιλιά. Η πολιτεία με πλήρως διαλυμένες τις δημόσιες υποδομές γιατί έτσι θέλησαν οι κυβερνώντες, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή. Για άλλη μια φορά σήκωσε τα χέρια και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να γίνουν στάχτη μαζί με την πανίδα και μαζί με τις καταστροφές σε σπίτια, επαγγέλματα, συντελεστές παραγωγής» τονίζει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ενόψει του πανευβοϊκού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Σάββατο η Γενική Συνέλευση Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας.
Το Δίκτυο υπενθυμίζει πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο λίγες και χωρίς κανένα σχέδιο, πλην της εντολής να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, απλά περίμεναν στους οικισμούς να μην πλήξει η φωτιά ανθρώπους. «Η εντολή “εκκενώστε” ήχησε παντού, κενή περιεχομένου και χωρίς να υπολογιστεί ότι οι ντόπιες δυνάμεις και τα ντόπια μέσα χρειάζονται σ’ αυτή τη μάχη με τη φωτιά. Το έκαναν όμως μόνοι τους οι άνθρωποι, δεν υπάκουσαν, έμειναν κι έδωσαν τη μάχη, κι έτσι η καταστροφή δεν είναι ολοκληρωτική ως προς τους οικισμούς.
Το δάσος όμως καταστράφηκε και μαζί με την περιβαλλοντική καταστροφή διαλύθηκε η τοπική οικονομία και ο βιοπορισμός των κατοίκων με πολλές επιπλοκές σε πολλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης του ΔΙΚΤΥΟΥ αυτές τις μέρες στην Εύβοια μας έδειξαν ότι είναι ζωτικό για τους κατοίκους να βρίσκονται εκεί άνθρωποι στο πλευρό τους, σε πραγματικό χρόνο, να τους βοηθήσουν να σταθούν όρθιοι και όρθιες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δικτύου που καλεί στο συλλαλητήριο με αιτήματα που πρέπει να δικαιωθούν για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.
Για να γίνουν τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα, για να προχωρήσει άμεσα η διαχείριση των καμένων εκτάσεων με τρόπο που θα εξασφαλίζει την αναγέννηση του δάσους και δουλειές για τους ντόπιους. Να στελεχωθούν τα δασαρχεία, να δωθούν χρήματα στην πρόληψη, να αποζημιωθούν οι πληγέντες, να μην επιτραπούν επενδύσεις ή επεμβάσεις στα καμένα που δεν συνάδουν με το δασικό-αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής.
«Ο τρόπος που κινητοποιούνται και οργανώνονται οι ρητινοκαλλιεργητές και οι δασεργάτες αποτελεί παράδειγμα αγώνα και λαϊκής κινητοποίησης για να απαντηθούν άμεσα οι διεκδικήσεις τους για τα καυτά προβλήματα των κατοίκων της Εύβοιας.
Όσο, τέλος, για τις εξελίξεις που διαφαίνονται σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα, να θυμίσουμε ότι το περιβάλλον και η προστασία των δασών είναι υποχρέωση της κράτους με βάση το Σύνταγμα- καμιά ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των αναδασώσεων και την προστασία από τις πλημμύρες!» καταλήγει