in

Δικάζεται μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων μετά από μήνυση στρατιωτικής οδοντιάτρου

Στις 7 Μαρτίου 2024 δικάζεται στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». Μηνύτρια είναι στρατιωτική οδοντίατρος στη Χίο, η οποία ισχυρίζεται ότι «θίγεται η τιμή και η υπόληψή της» επειδή δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων καταγγελίες φαντάρων που αφορούσαν τις υγειονομικές συνθήκες στην 96 ΑΔΤΕ και υπερασπίζονταν το απροϋπόθετο δικαίωμα όλων των φαντάρων σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος κατηγορείται ως υπεύθυνος και «υποκινητής ψευδών καταγγελιών», με μοναδικό πειστήριο ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας των συλλογικοτήτων αυτών τύχαινε εκείνο τον καιρό να είναι στο όνομά του, στο πλαίσιο μιας τακτικής κυκλικής εναλλαγής.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ζητάει την αθώωση του Ν. Χ. και αναφέρει:

«Η απόπειρα “ιδιωτικοποίησης” ενός κοινωνικού ζητήματος και παρουσίασης των γεγονότων ως μια διαμάχη μεταξύ “ιδιωτών”, συσκοτίζει την πραγματικότητα: Πίσω από τις προσωπικές μηνύσεις των υπαλλήλων του ελληνικού στρατού βρίσκεται η προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, να σιγήσει ο ενοχλητικός “θόρυβος” που έκανε και κάνει το αντιπολεμικό κίνημα, να εξοντωθούν όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο. […]

Ο ελληνικός στρατός είναι άλλωστε συστατικό κομμάτι των στρατηγικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Στο Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια ή Υποσαχάρια Αφρική, στην Ερυθρά Θάλασσα ή στον Κόλπο του Άντεν, με λίγα λόγια σε όλο αυτόν τον τεράστιο χώρο που συνιστά το χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος του ελληνικού κράτους. Ο ελληνικός στρατός εμπλέκεται σε συγκρούσεις ή “ειρηνευτικές επεμβάσεις”, μόνος ή σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους του, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις, επιτηρεί τους σημαντικούς κόμβους για τη μεταφορά κεφαλαίων, ενέργειας, προϊόντων. Στο εσωτερικό θα μπορούσαμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικό κοινωνικο-πολιτικό γεγονός στο οποίο δεν έχει εμπλακεί ο στρατός και οι μηχανισμοί του: Από την απειλή της στρατιωτικής καταστολής της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, τα μνημόνια καταστολής πλήθους και τις ασκήσεις “ανακατάληψης εργοστασίου” που τοποθετούν στο στόχαστρο τη συλλογική δράση των εργαζομένων μέχρι την απανθρωπιά της στρατιωτικοποίησης της διαχείρισης του “μεταναστευτικού” αλλά και την εμπλοκή του στρατού στη διαχείριση του Covid. Κορυφαίο παράδειγμα της βαρβαρότητας της εμπλοκής του στρατού στη ρατσιστική διαχείριση των μεταναστ(ρι)ών αποτελούν τα πολεμικά γεγονότα στον Έβρο το Φεβρουάριο-Μάρτη του 2020, με επιβεβαιωμένες δολοφονίες μεταναστών από ελληνικά πυρά.

Το δηλώνουμε ξεκάθαρα. Ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ!

Η δίωξη ενάντια στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων είναι μια δίωξη ενάντια στους χιλιάδες φαντάρους οι οποίοι, σε όλες τις δεκαετίες δράσης της Επιτροπής και του Δικτύου Σπάρτακος, κατήγγειλαν τις κακουχίες της θητείας του παραλόγου και τα καψόνια που παραβιάζουν οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, αρνήθηκαν να γίνουν κομμάτι των πολεμικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο βάρβαρο ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε μετανάστριες και μετανάστες στα σύνορα. Είναι μια δίκη ενάντια σε όσους/ες αρνούμαστε να συναινέσουμε στο παράλογο του μιλιταρισμού, του ρατσισμού και του πολέμου. Ενάντια σε όσους/ες κοιτάζουμε με φρίκη τη νέα εποχή πολέμων που έχει εγκαινιαστεί και θα αγωνιστούμε για να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.

Είναι μια δίκη ενάντια σε όλους/ες μας. Και σε αυτή τη δίκη, ο σύντροφός μας Νίκος Χαραλαμπόπουλος δεν θα είναι μόνος».

Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος διοργανώνει εκδήλωση  ενόψει της δίκης την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Ομιλητές:

Νίκος Χαραλαμπόπουλος: διωκόμενος αγωνιστής

Σωκράτης Πάντος, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στρατευμένων

Θοδωρής Χονδρόγιαννος, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΧΩΣΕ»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις συγχωνεύσεις σχολείων

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Όμως αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη μέση της πλατείας…