in ,

Δικάζεται η δασκάλα στη Σάμο που δίδασκε αλληλεγγύη

Δικάζεται η δασκάλα στη Σάμο που δίδασκε αλληλεγγύη

Σε δίκη οδηγείται σήμερα η Σοφία Κατζανή, αναπληρώτρια δασκάλα στη Σάμο μετά από μήνυση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Βαθέος , επειδή ζήτησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της να δεχτούν με αγάπη τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.

Ο Σύλλογος, που είχε υποκινήσει την ξενοφοβική αποχή των μαθητών με αίτημα να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου προσφυγόπουλα αξιώνει το ποσό των 50.000 ευρώ από την καθηγήτρια κατηγορώντας τους ότι τους προσέβαλε όταν, όπως ισχυρίζονται, τους ρώτησε «είστε ρατσιστές;», κάτι που αρνείται η ίδια.

 «Μίλησα στους μαθητές μου για τα “άλλα” παιδιά και για το πόσο ίδια είναι τελικά μεταξύ τους και τους κάλεσα να αγκαλιάσουν τους νέους συμμαθητές τους. Τους μίλησα για την προσφυγιά των Ελλήνων, για την αγάπη και την ανθρωπιά. Αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονέων. Των ίδιων γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους για εβδομάδες στο σχολείο για να μην μολυνθούν από τα “άλλα” παιδιά, παρότι οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν επανειλημμένα πως δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. Το αδίκημα μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω πως όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολείο. Γιατί ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων και αριθμητικών πράξεων. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να μεταδίδει και ανθρωπιστικές αξίες στους μαθητές του. Γι’ αυτό η αγωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εναντίον μου θίγει στην ουσία κάθε εκπαιδευτικό λειτουργό» σημειώνει μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Στεκόμαστε δίπλα της, ως εργαζόμενες, ως γυναίκες, θηλυκότητες, φεμινίστριες, αντιφασίστριες.
Αλληλέγγυες/α απέναντι στη δίωξη που ενορχηστρώθηκε από τις κρατικές και ευρωπαϊκές πολεμικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές και εκπληρώθηκε τέλεια στη μήνυση του Συλλόγου.

Ανοίξτε τα σύνορα – Σταματήστε τον πόλεμο – Γεμίστε τη χώρα, τις γειτονιές, τα σχολεία με χαμόγελα παιδιών.
Κλείστε τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και των μεταναστ(ρι)ων.

Πάντα φεμινίστρια και Πάντα Αντίφα» αναφέρει η «Φεμινιστική Συλλογικότητα Καμία Ανοχή» σε ανακοίνωση στήριξης της εκπαιδευτικού.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου:

«Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου».

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας. Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα.
ΕΛΜΕ Σάμου

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

Η ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ σας καλεί την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου που έχει προκηρυχτεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.
Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
ΕΛΜΕ Σάμου, 17-10-2019″

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Οροσειρά των Ονείρων

Επετειακό 60ό ΦΚΘ, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου