in

Διευκρινήσεις για το ελληνικό αίτημα στο Euro Working Group – Η συνέχεια στο Eurogroup

Διευκρινήσεις για το ελληνικό αίτημα στο Euro Working Group – Η συνέχεια στο Eurogroup

Έληξε μετά από ώρες διαβουλεύσεων το Euro Working Group της Πέμπτης και η συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα δοθεί την Παρασκευή στο Eurogroup που ξεκινάει στις 4μ.μ όπου θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης,

Το αντικείμενο της συνεδρίασης του Eurogroup Working Group (EWG) στις Βρυξέλλες ήταν η προετοιμασία του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργών Οικονομικών εξέτασαν  το ελληνικό αίτημα, έτσι όπως υπεβλήθη με την επιστολή του Ελληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και και σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν – κι έγιναν – κάποιες διευκρινήσεις προς τη γερμανική πλευρά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιφυλάξεις του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου. Ανέφεραν, επίσης, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημείωναν ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup.

Η θέση της Γερμανίας στο Euro Working Group: Δούρειος Ίππος η ελληνική πρόταση

Σε ακόμη πιο σκληρή στάση, σε σχέση με το περασμένο Eurogroup (16/2), κινήθηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην παρέμβασή του στο σημερινό Euro Working Group σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και το αίτημα για παράταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική πλευρά στο Euro Working Group υποστήριξε πως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση «είναι Δούρειος Ίππος», την ώρα που η Κομισιόν χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως «θετικό βήμα για έναν λογικό συμβιβασμό».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Euro Working Group, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως η θέση του Βερολίνου σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. «Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», αναφέρουν από την ελληνική κυβέρνηση και προσθέτουν: «Στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!».

Μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους εταίρους της, όπως ανέφερε ιταλική κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή είπε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν αναμένεται να παραστεί τελικά στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής για την Ελλάδα, όπου θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου,  η επικοινωνία έγινε σε θερμό κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπα: «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Α. Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση».

Αποστάσεις από τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε δια του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ να απορρίψει την ελληνική πρόταση για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, λέγοντας πως το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει το πρόγραμμα.

Αμεση ήταν, πάντως, η «απάντηση» της Κομισιόν. «Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται μεταξύ των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης», λένε πηγές της επιτροπής.Άλλωστε, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαριτης Σχοινάς χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την πάγια τακτική για όλες τις χώρες που έχουν συμφωνήσει προγράμματα με το ΔΝΤ, αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Ο κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα, εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

«Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δηλώνει στην L’ Espresso, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες».

Οι Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση» ενώ ο Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) επισημαίνιε ότι η κυβέρνηση της γερμανικής κυβέρνησης θέλει «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση».

 Μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο γαλλικό κοινοβούλιο. Ο Βαλς εξέφρασε τη θέληση της Γαλλίας να κάνει κάθε προσπάθεια για τη λύση του ελληνικού προβλήματος λαμβάνοντας υπ’όψιν και τη θέληση του ελληνικού λαού. Η Γαλλία είναι υπέρ κάθε προσπάθειας για την Ελλάδα «ώστε να εγγραφεί πλήρως και μόνιμα μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ που τόσο έχει ανάγκη» τόνισε. Ο Μανουέλ Βαλς πρόσθεσε ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία «στις τελευταίες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που απηύθυνε γραπτώς στην Ευρώπη ως ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο. Μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα» υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το παράδειγμα που δαγκώνει. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η ρομαντική κομεντί «Για Πάντα…» στο Θέατρο Αυλαία