Μεγάλη διεθνής αποστολή με σκοπό να διερευνήσει τη διαρροή ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, ξεκίνησε στην Ιαπωνία την Τρίτη, μετά την είδηση ότι δύο ακόμη αντιδραστήρες κινδυνεύουν να λιώσουν.
Η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ συναντήθηκε με Ιάπωνες αξιωματούχους και πρόκειται να επισκεφτεί την μονάδα Νταϊτσί για να διερευνήσει το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα από το Τσερνομπίλ το 1986 και να αξιολογήσει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε, χθες, να δώσει στους εμπειρογνώμονες όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.
Η ομάδα των έξι εκπροσώπων της ΙΑΕΑ θα παρουσιάσει τα πορίσματά της την 1η Ιουνίου στην ιαπωνική κυβέρνηση και θα παραδώσει την έκθεσή της σε διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο στη Βιέννη, στις 20 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη μονάδα, Tokyo Electric Power (TEPCO) εξέδωσε νέα ανάλυση, στην οποία αναφέρει ότι η τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτεί τους πυρήνες των αντιδραστήρων Νο 2 και 3 επήλθε κατά τις πρώτες ημέρες της καταστροφής.
Η Tepco διευκρίνισε, επίσης, ότι η πυκνότητα του καισίου 134 πάνω από τον αντιδραστήρα Νο1 ήταν 18 φορές υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο και ανίχνευσε συγκέντρωση καισίου 134 7,5 φορές μεγαλύτερη του ορίου των 50 μπεκερέλ στο αντιδραστήρα Νο 4, ο οποίος όμως δεν έχει ραδιενεργά καύσιμα στον πυρήνα του. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ουσία αυτή προήλθε από τον αντιδραστήρα Νο3.
Τα νέα στοιχεία της εταιρείας υποδεικνύουν ότι προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις ενδέχεται να ήταν πολύ αισιόδοξες.
Το εργοστάσιο εξακολουθεί να διαρρέει ακτινοβολία, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι αμέσως μετά το ατύχημα. Ιάπωνες αξιωματούχοι ελπίζουν να επιτύχουν ένα “ψυχρό κλείσιμο”, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ 80.000 άνθρωποι παραμένουν απομακρυσμένοι από τα σπίτια τους, γύρω από το εργοστάσιο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε την Τρίτη, λίγο πριν αναχωρήσει για την Γαλλία ότι η κυβέρνησή του είναι πιθανό να αναθεωρήσει το βασικό πρόγραμμα ενεργειακής πολιτικής της, νωρίτερα από το 2013. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η αύξηση ως και κατά 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας.
Στη σύνοδο της G8 στη Ντοβίλ, ο Καν αναμένεται να ενημερώσει τους άλλους ηγέτες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης που έλαβε η κυβέρνησή του, αλλά και για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον.
Αναδημοσίευση από enet.gr