in

Διεθνής Αμνηστία: Έξι μήνες μετά, καμία δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου

Ισχυρές συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές κάνει η Διεθνής Αμνηστία που μαζί με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διενήργησαν ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου. Μεταξύ άλλων ζητούν από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ισχυρισμοί σε βάρος στελεχών του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων στη συγκεκριμένη υπόθεση ερευνώνται ενδελεχώς, σε συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα με τα πρότυπα αμεροληψίας, ανεξαρτησίας, δημόσιου ελέγχου και αποτελεσματικότητας, καθώς και όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων, τις ανακρίσεις, τις επιθεωρήσεις, τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Ζητά ακόμη να ασκήσουν δίωξη εναντίον των αξιωματούχων για τους οποίους υφίστανται επαρκή στοιχεία για διάπραξη αδικήματος. Η Διεθνής Αμνηστία συστήνει ακόμη τις ελληνικές αρχές να δρομολογήσουν πειθαρχικές έρευνες όσον αφορά τις ευθύνες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και να εγγυηθούν την ασφαλή και αποτελεσματική συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επιζώντων και συγγενών των θυμάτων σε δικαστικές και εξωδικαστικές έρευνες και την επαρκή και έγκαιρη πρόσβασή τους σε σχετικές πληροφορίες και στοιχεία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι όλα τα στοιχεία, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό, ψηφιακά και φυσικά αρχεία σημάτων, επικοινωνίες και ημερολόγια γέφυρας, δεδομένα από τις τηλεφωνικές συσκευές των επιζώντων και κάθε είδους φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, συλλέγονται από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία και καθίστανται διαθέσιμα σε όλα τα μέρη.

Στις 14 Ιουνίου 2023, ένα αλιευτικό σκάφος με 750 ανθρώπους από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Πύλου, στην Ελλάδα. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν και μόλις 82 σοροί περισυνελέχθησαν. Οι επιζώντες δήλωσαν ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ρυμούλκησε το σκάφος τους, προκαλώντας την ανατροπή του, και επέδειξε ολιγωρία στην κινητοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης. Οι έρευνες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, ενώ οι μαρτυρίες των επιζώντων δείχνουν ενδεχόμενες δικονομικές ελλείψεις. Πάνω από 500 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί.

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) διενήργησαν ανεξάρτητη έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πήραν συνέντευξη από θύματα με την κατόπιν ενημέρωσης συγκατάθεσή τους και υπό την προϋπόθεση της εμπιστευτικότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήραν συνέντευξη από 21 επιζώντες, 5 συγγενείς 5 αγνοουμένων, από εκπροσώπους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Αναζήτησαν γραπτές πληροφορίες από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών της Αστυνομίας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Frontex. Οι πληροφορίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο των εν λόγω συναλλαγών αποτυπώνονται, κατά περίπτωση, στο παρόν έγγραφο. Ως απάντηση στα ευρήματα και στα αιτήματα παροχής πληροφοριών, στις 4 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιο για το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμβάντα, επικαλούμενο εν εξελίξει δικαστικές και εξωδικαστικές έρευνες.

Οι επιζώντες αναφέρονται με ψευδώνυμα για λόγους ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Παρόλο που το ναυάγιο της Πύλου εγείρει ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τη Frontex, τις πρακτικές έρευνας και διάσωσης της Ε.Ε. και τον ρόλο των εμπορικών πλοίων, οι πληροφορίες που ακολουθούν εστιάζουν πρωτίστως στις ευθύνες των ελληνικών αρχών.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Τι είναι έρωτας: οι ΤΟΠ 20 απαντήσεις»

Ζουν ανάμεσά μας; Του Χρήστου Λάσκου