Διεθνές Σεμινάριο με αντικείμενο τον αγώνα για την Υγεία στο ΑΠΘ

Διεθνές Σεμινάριο με αντικείμενο τον αγώνα για την Υγεία στο ΑΠΘ

Διεθνές Σεμινάριο με αντικείμενο τον αγώνα για την Υγεία (Struggle for Health) διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο ΑΠΘ, αποτέλεσμα συνεργασίας του Εργαστηρίου Yγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο των Λαών για την Υγεία (Intenrational People’s Health University) του Κινήματος των Λαών για την Υγεία (People’s Health Movement).

Στο σεμιναριο συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας, ακτιβιστές για το δικαίωμα στην υγεία  και διδάσκοντες από 20 διαφορετικές χωρες.

Η θεματολογία του  σεμινάριου επικεντρώνεται στην ανάλυση της εφαρμοζόμενης πολιτικής υγείας κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, την ανθρωπιστική κρίση που αυτές προκαλούν και τη σημασία για την ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος για την προάσπιση του κοινωνικού δικαιώματος για την υγεία.

Την πρωτη ημέρα έγινε ειδική συνεδρίαση και αναλυση της καταστασης στην Ελλάδα με εισήγηση του Καθηγητή Αλέξη Μπένου στην οποία παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως αύξηση τη βρεφικής θνησιμότητας, των αυτοκτονιών κλπ) που σκιαγραφούν την ανθρωπιστική κρίση που έχει ήδη προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Τη δεύτερη μέρα η θεματολογία επικεντρώθηκε στην πολιτική οικονομία της υγείας, ενώ  την τρίτη ημέρα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ως παραδειγμα συγκεκριμένης δράσης αλληλεγγύης αλλά και επιστημονικής δραστηριότητας ενταγμένης στην κοινωνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου σήμερα πραγματοποιείται επίσκεψη στην Ιερισσό Χαλκιδικής για την ενημέρωση των συμμετεχόντων για το σημαντικό αυτό πρόβλημα περιβαλλοντικής καταστροφής και τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Τέλος, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με θέμα “ο αγώνας για την προάσπιση της υγείας” και ομιλητές συμμετέχουσες διεθνείς προσωπικότητες Κινήματος των Λαών για την Υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αδυναμία αλληλεγγύης Του Χρήστου Λάσκου

Ένα ραδιόφωνο που ακούει ανέβηκε Θεσσαλονίκη-93,4 στο Κόκκινο!