in ,

Διεθνές Μαρξιστικό Συνέδριο Historical Materialism Athens: «Κράτος σε/και κρίση: Θεωρία και κίνημα σε έναν επικίνδυνο κόσμο»

20-23 Απριλίου 2023 – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ξεκινά την Πέμπτη στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το δεύτερο συνέδριο Historical Materialism Athens Conference, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου είναι State in/And Crisis: Theory and Movement in a Dangerous World (Κράτος σε/και Κρίση: Θεωρία και κίνημα σε έναν επικίνδυνο κόσμο) και προσπαθεί να ψηλαφίσει πώς τα καπιταλιστικά κράτη βρίσκονται στο επίκεντρο των πολλαπλών σύγχρονων κρίσεων, αφού έχουν συμβάλει στις πανάκριβες διασώσεις των τραπεζικών συστημάτων, έχουν εμπορευματοποιήσει και ιδιωτικοποιήσει κοινωφελείς υπηρεσίες και αγαθά, ενισχύουν την αναπαραγωγή του ρατσισμού και του σεξισμού, υπονομεύουν την ενότητα των υποτελών τάξεων και προωθούν τον πόλεμο, την ώρα που και τα ίδια βρίσκονται σε κρίση: αντιμετωπίζουν βαθιά κρίση νομιμοποίησης και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, από τις πανδημίες έως την κλιματική αλλαγή.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα το Συνέδριο θέλει να ψηλαφίσει τα θεωρητικά και στρατηγικά ερωτήματα που αναδεικνύονται, τις αλλαγές στον σύγχρονο καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η επικείμενη κλιματική καταστροφή, την έξαρση του αυταρχισμού, αλλά την ελπίδα που δίνει ένα μεγάλο φάσμα από αντιστάσεις.

Ούτως ή άλλως σκοπός του συνεδρίου, που εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο συνεδρίων με επίκεντρο το περιοδικό Historical Materialism. Research in Critical Marxist Theory, δεν είναι απλώς η ακαδημαϊκή ανταλλαγή απόψεων αλλά και η συνάντηση ανάμεσα σε ανθρώπους που βλέπουν τη θεωρία ως εργαλείο για τη συλλογική δράση. Γι’ αυτό και είναι ένα συνέδριο ανοιχτό σε όλα τα ρεύματα του σύγχρονου Μαρξισμού.

Εντός του συνεδρίου θα υπάρχουν ιδιαίτερα θεματικά streams που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τον χωρικό μετασχηματισμό, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, τον φεμινισμό, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, την ταξική σύνθεση, την τεχνολογία και τα ΜΜΕ.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πάνω από 400 εισηγήσεις ενώ θα υπάρξουν και τέσσερις ολομελειακές συζητήσεις, plenaries.

Την Πέμπτη στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συζήτηση με θέμα «Μαρξισμός και μετανάστευση» στην οποία θα μιλήσουν ο Ashok Kumar, η Ayse Caglar, ο Δημήτρης Παρσάνογλου, και η Céline Barry, και την οποία θα συντονίσει η Όλγα Λαφαζάνη.

Την Παρασκευή στις 18.45, η Ελένη Παπαγιαννάκη, ο Jamie Woodock και ο Αλέξανδρος Μινωτάκης με τον Πάρι Λαυτσή, θα μιλήσουν για τη σχέση της εργασίας με την τεχνολογία και τους σύγχρονους εργατικούς αγώνες, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Ναταλία Αυλώνα.

Το Σάββατο, η κεντρική μας συζήτηση, επίσης στις 18.45, θα έχει θέμα τη στρατηγική ενάντια στην κλιματική αλλαγή και θα συνομιλήσουν, ο Andreas Malm, o Γιώργος Βελεγράκης, η Katharina Hunfeld και η Άλκηστη Πρέπη, η οποία θα συντονίσει και τη συζήτηση.

Την Κυριακή στις 17.00, το συνέδριο ολοκληρώνεται με την κεντρική μας συζήτηση με θέμα «Εκμετάλλευση και χειραφέτηση: Μαρξιστικές φεμινιστικές προοπτικές», όπου θα συνομιλήσουν η Ewa Majewska, η Shahrzad Mojab, η Demet Shahende Dinler, η Keti Chukhrov, και η Άντζελα Δημητρακάκη, η οποία θα συντονίσει και τη συζήτηση.

Όλες οι κεντρικές συζητήσεις θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας ΙΙ.

Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου, καθώς και τη σελίδα και τo event του συνεδρίου στο facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε online το ντοκιμαντέρ του Alterthess «Σε μια στιγμή κινδύνου»

Ανακοίνωση έξι διεθνών οργανώσεων Τύπου για την καταδικαστική απόφαση κατά του Alterthess