Διεθνές φεστιβάλ animation στην Κέρκυρα

 

Με 49 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, 34 ταινίες στο αντίστοιχο φοιτητικό τμήμα και 14 επιλεγμένες ταινίες για το εκτός συναγωνισμού, επίσημο τμήμα του φεστιβάλ «Πανόραμα», που από φέτος εγκαινιάζεται από το διεθνές φεστιβάλ animation της Κέρκυρας, οι προσδοκίες για μια ακόμη επιτυχημένη διεξαγωγή ενισχύονται σημαντικά. «Είμαστε τυχεροί φέτος στις ταινίες που συγκεντρώσαμε. Ταινίες που αντικατοπτρίζουν την εποχή της κρίσης που ζούμε, αλλά μιλούν γι’ αυτήν με έναν τρόπο χωρίς να κουράζουν» είπε στο ΑΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βασίλης Κρουστάλλης.

Ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαγωνιστικό τμήμα, ρετροσπεκτίβες ταινιών και σχολών animation, αφιερώματα και συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ animation, πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα, ταινίες βραβευμένες με Oscar και άλλα διεθνή βραβεία, πανελλήνιες πρεμιέρες, panels ομιλητών, workshops και Kids, Be there! με σεμινάρια και workshops για παιδιά υπόσχονται ένα τετραήμερο γεμάτο εικόνες και φαντασία.

Με 32 σημάνσεις στον παγκόσμιο χάρτη, όσες και οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Be there! η παρέα των διεθνών φίλων του Φεστιβάλ μεγαλώνει και εμπλουτίζεται με την Ευρώπη να δίνει τα σκήπτρα της πρωτοκαθεδρίας στην υπέροχα φινετσάτη Γαλλία και τη γνωστή μας από πέρσι και παραδοσιακά ισχυρή χώρα του animation, Πολωνία, αλλά και με την αρκετά έντονη παρουσία της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές συγκαταλέγονται 2 ταινίες, ήδη υποψήφιες για Όσκαρ ταινίας animation μικρού μήκους. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Sunday/Dimanche» και είναι μια δημιουργία του Patrick Doyon από τον Καναδά, ενώ η δεύτερη με τον τίτλο «A morning stroll» ανήκει στον Grand Orchard από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στα πλαίσια των επιλεγμένων ταινιών περιλαμβάνεται ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης του ανεξάρτητου animation, Bill Plympton γνωστός για το «Summer Bummer», καθώς και οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Quay Brothers, δημιουργοί του «Maska» και ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Νάσος Βακάλης δημιουργός του «Human nature».

Σημαντικές και ενδιαφέρουσες είναι φέτος και οι αρκετές ελληνικές συμμετοχές, ανάμεσά στις οποίες και φιλόδοξα τολμήματα πολλά υποσχόμενων φοιτητών – εκκολαπτόμενων animators από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του δικού μας Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και άλλων ταλαντούχων φοιτητών – καλλιτεχνών από άλλα Πανεπιστημιακά τμήματα.

Η θεματολογία των φετινών ταινιών κυμαίνεται από τον έντονο αντικομφορμισμό (“Swallowing the devil”) και τις οικογενειακές σχέσεις (“Lumberjack», «Sunday”) έως τις πολιτικά αμφιλεγόμενες καταστάσεις (“October 1961», «Zombierama”) και τη χαρά της δημιουργίας και της ίδιας της ζωής (“Luminaris», «A shadow of blue”).

«Η διεξαγωγή του φεστιβάλ ήταν ένα τολμηρό βήμα για την Ελλάδα και περισσότερο για την περιφέρεια. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την παιδικότητα του animation και να περάσουμε το μήνυμα ότι το animation είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική έκφραση.

«Θέλουμε να φέρουμε το animation πιο κοντά στον κόσμο. Να αρχίσει να μαθαίνει, να εκπαιδεύεται σε αυτό».

Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους

Τρεις ήδη βραβευμένες ταινίες εγκαινιάζουν το νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους του Be there! κάνοντας παράλληλα και τις Πανελλήνιες Πρεμιέρες τους σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ταινία «Η ζωή ενός γάτου» (Une vie de chat | A cat in Paris), σε σκηνοθεσία Jean Loup Felicioli και Alain Gagnol είναι ένα ξεχωριστό φιλμ, παραγωγής 2010 και διάρκειας 65 λεπτών. H ταινία διηγείται τη διπλή ζωή του Dino, ενός γάτου στο Παρίσι και αποτελεί τη φετινή υποψηφιότητα στα Oscar για καλύτερη ταινία animation μεγάλου μήκους, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της μια υποψηφιότητα για τα Γαλλικά βραβεία Cesar.

Η δεύτερη ταινία «Jerzy ο Σκατζόχοιρος» (Jez Jerzy | George the Hedgehog), σε σκηνοθεσία Wojciech Wawszczyk, Jakub Tarkowski και Tomasz Leniak αποτελεί μια ελευθεριάζουσα και καυστική σάτιρα των σύγχρονων ηθών και αφορά σε μια Πολωνική ταινία παραγωγής 2011 και διάρκειας 90 λεπτών, που περιγράφει με αντικομφορμιστικό τρόπο την ζωή ενός bon viveur σκατζόχοιρου στη σύγχρονη Πολωνία.

Η τρίτη ταινία «Κοντός, Χοντρός, και Φαλακρός» (Gordo, Calvo y Bajito | Fat, Bold and Short Man) σε σκηνοθεσία του Κολομβιανού Carlos Osuna, παραγωγής 2011 και διάρκειας 91 λεπτών, φωτίζει τη ζωή του ντροπαλού 46χρονου λογιστή Antonio Fanfan, ο οποίος, μέσα από πολλές καταστάσεις, θα μάθει να βλέπει και να εκτιμά διαφορετικά τον εαυτό του. Στο «Πανόραμα» του Be there!, το επίσημο τμήμα που από φέτος εγκαινιάζεται από το διεθνές φεστιβάλ animation της Κέρκυρα, για τις εκτός συναγωνισμού ταινίες, συμμετέχουν οι σημαντικές ταινίες «Ένα γράμμα μια ιστορία» και «Τα σκυλιά».

Η ελληνική ταινία «Ένα γράμμα μια ιστορία» (A letter, a story), παραγωγής 2011 και διάρκειας 47 λεπτών, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και της Σοφίας Μαντούβαλου αφορά σε μια πρωτότυπη εκπαιδευτική σειρά animation, που στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα γράμματα μέσα από έμμετρες, χιουμοριστικές ιστορίες.

Η επίσης ελληνική ταινία «Τα σκυλιά» (Doglife), παραγωγής 2010 και διάρκειας 66 λεπτών, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Ντίνου Θεοδοσίου, αφορά σε μια κωμική περιπέτεια, που αντικατοπτρίζει σατιρικά διαχρονικές ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το Be there! Corfu Animation Festival και τα διαγωνιστικά του τμήματα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του φεστιβάλ. www.betherefest.gr

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ινδία:100 εκατομμύρια διαδηλωτές ζητούν καθιέρωση κατώτατου μισθού

Αθώοι όλοι στη δίκη για την παρέλαση