Διαμαρτυρία για τις βίαιες συλλήψεις 14 πολιτών- μελών οικολογικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Μ. Τρεμόπουλου που αντέδρασαν με ειρηνικό τρόπο στην μαζική κοπή 41 δέντρων στην αρχαία αγορά, πραγματοποίησαν δεκάδες πολίτες σήμερα το απόγευμα έξω από το Δημαρχείο.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της δημοτικής κίνησης «Πόλη Ανάποδα» ενώ σε αυτή συμμετείχαν τόσο μέλη οικολογικών οργανώσεων, της πρωτοβουλίας «Soste τα δένδρα», μέλη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» και ο ίδιος ο Μ. Τρεμόπουλος που έκανε λόγο για σχεδιασμένη αυταρχική συμπεριφορά από τις αστυνομικές δυνάμεις με ευθύνη του δημάρχου και του αντιδημάρχου Πρασίνου.
Να σημειωθεί ότι οι 14 συλληφθέντες πήραν προθεσμία να δικαστούν την Πέμπτη στις 12 μ.μ. και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράνομης βίας. Ο Μ. Τρεμόπουλος αντιμετωπίζει επιπλέον τις κατηγορίες της εξύβρισης και της βίας κατά υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται να κοπουν συνολικά 4000 δέντρα, σχεδόν το 10% των δέντρων της Θεσσαλονικης. Την ίδια ώρα 3500 κενές δεντροδόχοι δεν έχουν φυτευτεί ακόμα, παρά τις εξαγγελίες του Δήμου εδώ και χρόνια.
Τα μέλη των συλλογικοτήτων αναρτήσαν πλακάτ στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων με συνθήματα «Πράσινη ή άδενδρη πόλη;», «Όχι στο καταστροφικό κλάδεμα», «Όχι στη μαζική κοπή».
Ο Μ. Τρεμόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για αποκρουστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν το πρωί τονίζοντας ότι είναι δικαίωμα των πολιτών να υπερασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους. «Εμείς ευαισθητοποιήσαμε τους κατοίκους και επιλέξαμε τη δράση αυτή γιατί η Διοίκηση του Δήμου είχε εκφράσει την πρόθεσή της να κόψει τα δέντρα παρά την διαφορετική άποψη των πολιτών». Σύμφωνα με τον ίδιο και στη διαμαρτυρία της Παρασκευής κλήθηκε η αστυνομία η οποία είχε μονόπλευρη πληροφόρηση για σχετικές αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής. Το αίτημα προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε ωστόσο τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.
Ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι δεν δόθηκε η θεσμική δυνατότητα να εκφραστεί η άποψη ότι τα δένδρα αυτά δεν πρέπει να κοπούν ενώ τόνισε ότι ο δήμαρχος ακολουθεί την πρακτική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» . Κατήγγειλε ακόμη ότι οι κοπές γίνονται χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας. «Σήμερα η αστυνομία παρούσα εξαρχής ήξερε για την διαμαρτυρία, και η αντιδημοκρατική πρακτική του Δήμου ολοκληρώθηκε με το νεύμα του εισαγγελέα για άσκηση παράνομης βίας εκ μέρους μας σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, με στοχοποίησαν, με πήραν σηκωτό με χειροπέδες μου έσκισαν τα ρούχα, και αντιμετωπίζω επιπλέον τις κατηγορίες ότι εγώ άσκησα βία κατά των υπαλλήλων» δήλωσε ακόμη τονίζοντας πως πρόκειται για μια αυταρχική νοοτροπία που δεν αντιμετωπίζει μόνο ο Δήμος αλλά όλη η χώρα. Τέλος έκανε λόγο για ανύπαρκτη ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη καθώς και ότι σε μια εποχή κλιματικής κρίσης είναι αδιανόητο να αποφασίζεται η κοπή δέντρων. «Αν τα 4.000 δένδρα κοπούν πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;» διερωτήθηκε. «Υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη και αν η αστυνομία υπερέβη τα καθήκοντα της θα πρέπει να βγει μια ομόθυμη καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο και τη διοίκηση, είναι ζήτημα δημοκρατίας οι πολίτες να μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη» κατέληξε.
Την αλληλεγγύη τους στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και τους πολίτες εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για αυταρχικές ενέργειες και πράξεις βαρβαρότητας με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου ενώ παράλληλα σημείωσαν ότι δεν υπάρχει αιτιολόγηση για την κοπή κάθε δέντρου.