Διαμαρτυρία έξω από την ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πολίτες της Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πολίτες της Θεσσαλονίκης το απόγευμα έξω από την ΕΥΑΘ αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η διαμαρτυρία γίνεται με αφορμή την συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο  Πέμπη 25 Οκτωβρίου στην Βουλή  για την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής (51%) του Δημοσίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΛΤΑ κλπ. 

Ουσιαστικά η συζήτηση που αφορά στην επικύρωση του εν λόγω νόμου από τη Βουλή σημαίνει τη δρομολόγηση της πώλησης των κοινωνικών αυτών επιχειρήσεων και αγαθών. Όπως ανέφερε στο alterthess ο Γ. Αρχοντόπουλος, εργαζόμενος της ΕΥΑΘ το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες Μελβούρνη, Σίδνευ, Παρίσι έχει παταγωδώς αποτύχει. Επιπλέον στο Λονδίνο η ιδιωτικοποίηση του νερούς είχε ως συνεπεια την αύξηση κατά 300% των τιμολογίων του νερού αλλά και σε όποια χώρα το νερό εμπορευματοποιήθηκε διαπιστώθηκε κακή συντήρηση των δικτύων, ανάμειξη λυμάτων με το νερό και φανερή πτώση της ποιότητάς του.
 
 
Ενόψει της συζήτησης σωματεία και πρωτοβουλίες πραγματοποιούν διήμερο κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ κάλεσαν όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης  σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ΕΥΑΘ. 
 
“Το ξεπούλημα του νερού της πόλης μας και η μετατροπή του σε ιδιωτικό μονοπώλιο θα πλήξει άμεσα και βάναυσα όχι μόνο το πορτοφόλι των συμπολιτών μας αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα διακόψει την πρόσβαση στο νερό και την υγιεινή από άνεργους και οικονομικά ασθενείς συνανθρώπους μας. Στο σχέδιο αυτό λέμε ΟΧΙ και σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας. Το νερό μας ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση!” αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
 
Στην διαμαρτυρία καλούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει “το νερό μας ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή του με αυτή του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρεία Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης που αντιτίθεται στο ξεπούλημα της εταιρείας. Η κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής (51%) του δημοσίου στην ΕΥΑΘ όπως και σε άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου, θα σημάνει τη μετατροπή του νερού της πόλης σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αλλά και τη διακοπή πρόσβασης στο νερό και την υγιεινή από τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας”.
 
Καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία ΕΥΔΑΠ την Πέμπτη 25 Οκτώβρη στις 18.00 θα πραγματοποιήσει και η πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα.
 
“H διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του. Παρότι η τάση στην Ευρώπη είναι η ανάκτηση των εταιριών ύδρευσης από τους διάφορους δήμους, για μια ακόμη φορά με καθυστέρηση εικοσαετίας το ελληνικό κράτος «εκσυγχρονίζεται» προς το παρελθόν” αναφέρει.
 
Επιπλέον η ομάδα ζητά δημοψήφισμα για το νερό και τονίζει πως “ακόμη κι αν προχωρήσετε ερήμην μας, θα αγωνιστούμε να ακυρώσουμε αυτήν σας την ενέργεια όπως συνέβη στο Παρίσι” 
 
“Όπως έχει δείξει η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, το νερό πάντα γυρνάει στην πηγή του” προσθέτει.
 
Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού: Ενάντια στη συνθήκη της Ε.Ε. η πίεση της Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση του νερού
 
Καινούργια επιστολή απέστειλαν σήμερα περισσότερες απο 20 οργανώσεις που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού προς τον Επίτροπο Olli Rehn και την Κομισιόν ύστερα από την αργοπορημένη απάντηση (πάνω από έναν χρόνο!) του διευθυντηρίου του στην πρώτη τους επιστολή, που επιβεβαιώνει ανερυθρίαστα τις ανησυχίες ολων μας οτι είναι πολιτική της Επιτροπής η επιβολή της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης σε ολες τις χώρες που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
 
Από την απάντηση αυτή λείπει οποιοδήποτε στοιχείο τεκμηρίωσης αυτής της πρακτικής και κανείς λόγος δεν γίνεται για τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Κομισιόν προκειμένου να προχωράει σε επιβολή τέτοιων όρων, που όπως αναφέρεται ρητά στην επιστολή των οργανώσεων αντίκειται και στην Ντιρεκτίβα περί ουδετερότητας σε σχέση με την ιδιωτική ή δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των συλλογικών υπηρεσιών νερού (άρθρο 345 TFEU και άρθρο 17 1 της ντιρεκτίβας 2006/123/EC σχετικά με υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς) αλλά και στο Πρωτόκολλο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Συνθήκης. Αναφέρεται ακόμη ότι καμιά πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί από την Επιτροπή προκειμένου να
εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ του Ιουλίου του 2012 που κατοχυρώνει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή ως ανθρώπινο δικαίωμα.
 
Η καινούργια επιστολή κάνει λόγο επίσης για την αντιστροφή της τάσης ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του νερού που ήκμασε την δεκαετία του 1990 και την τάση επαναδημοτικοποιήσεων που τώρα πνέει στην Ευρώπη, ύστερα από τις άσχημες οικονομικές συνέπειες που επέφεραν οι ιδιωτικοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. Επισημαίνεται ακομη οτι η μόνη σοβαρή οικονομική έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα δεν καταλήγει σε κανένα σημείο της οτι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν μείωση του κόστους όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν.
 
Την επιστολή επίσης συνυπογράφει η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER και δηλώνει απερίφραστα προς την Ελληνική Κυβέρνηση οτι θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένουν να εμποδίσει αυτή τη θλιβερή εξέλιξη στον τομέα του νερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chalkidiki: Brutal repression at demonstration against gold-mining industry in Skouries

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα σε όλες τις τράπεζες