in

Διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου, μετά την αναστολή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων

Διαδήλωση ενάντια στο φράχτη του Έβρου, μετά την αναστολή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη περιοχή Καστανιές πραγματοποίησαν διαδηλωτές από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μετά την αναστολή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων στην οποία  προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο διαδηλώτες μετά από κάλεσμα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης συγκεντρώθηκαν στο σημείο και πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στον φράχτη του Έβρου μέχρι το ύψος του τελωνείου όπου και συνάντησαν εκ νέου την αλυσίδα των αστυνομικών δυνάμεων. Αργότερα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην Ορεστιάδα διαδηλώνοντας ενάντια στο φράχτη του Έβρου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Νωρίτερα με απόφασή του αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας Πασχάλη Συριτούδη είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις στον Δήμο Ορεστιάδας μέχρι τη Δευτέρα 11/5. Αφορμή για την απόφαση φαίνεται να ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα, Σάββατο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Καστανιές ενάντια στον φράχτη του Έβρου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην πόλη της Ορεστιάδας βρίσκονται περίπου 6 διμοιρίες των ΜΑΤ. Νωρίτερα στην περιοχή Φυλάκιο, 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο προσυγκέντρωσης, η αστυνομία ακινητοποίησε τα λεωφορεία με διαδηλωτές επικαλούμενη την απαγόρευση συγκεντρώσεων από τον Αστυνομικό Διευθυντή. Τα λεωφορεία είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την περιοχή «συνοδεία» αυτοκινήτων της ασφάλειας.

Ένταση το βράδυ της Παρασκευής

Ένταση επικράτησε στο κεντρικό εστιατόριο της Ορεστιάδας το βράδυ της Παρασκεύης όταν ομάδα ανδρών των ΜΑΤ εκτός υπηρεσίας λογομάχησε και πιάστηκε στα χέρια με νεαρούς. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ με βάση τις πληροφορίες ο ένας από τους τρεις είναι ανήλικος.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως προκύπτει υπηρεσιακό ζήτημα καθώς 10-20 άνδρες των ΜΑΤ, ασχέτως αν ήταν εκτός υπηρεσίας, λογομάχησαν και «έδειραν» πολίτες.

Πρόκειται για διμοιρία που ανήκει στην  Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Οι άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν από υπηρεσιακό λεωφορείο φορώντας πολιτικά ρούχα για να φάνε σε κάποιο κεντρικό εστιατόριο.

Αμέσως μετά τις τρεις συλλήψεις πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ορεστιάδας.

Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή όπως «ανέβηκε» αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Διαύγεια:

Έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος την Ελλάδας του έτους 1975, όπως τροποποιήθηκε το έτος 2001 (Φ.Ε.Κ. 85/18-4-2001 τ. Α’ ), κατά το οποίο: «1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. 2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η Αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει.».

β. Τις διατάξεις των άρθρων 129 έως και 132 του Π.Δ. 141/91 (Φ.Ε.Κ. 58-Α) «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υ.Δ.Τ. και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών».

γ. Την υπ’ αριθμό 4/99 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται η απαγόρευση της υπαίθριας συνάθροισης αν σε ορισμένη περιοχή απειλείται σοβαρά, διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής και ότι όπως έχει γίνει δεκτό, συντρέχει τέτοια περίπτωση, όταν η συνάθροιση απειλεί την κοινή ειρήνη (άρθρο 189 Π.Κ.) ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών και κοινωφελών εγκαταστάσεων (άρθρο 290 επόμενα Π.Κ.). Η απειλή διακοπής της συγκοινωνίας, αστικής ή εξ ίσου της υπεραστικής όπου διεξάγεται συνεχής διαμετακόμιση ζωτικών αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών, συνιστά περίπτωση σοβαρής διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας (ολομ. Σ.Τ.Ε. 957/78) και εμπίπτει στην έννοια της Συνταγματικής διατάξεως του άρθρου 11 παρ. 2, περ. β’ του Συντάγματος και άρα είναι επιτρεπτή η προληπτική απαγόρευση της συνάθροισης αυτής.

δ. Το γεγονός ότι το Σάββατο 09-05-2015 στην Τοπική Κοινότητα Καστανεών του Δήμου Ορεστιάδας, έχει εξαγγελθεί η πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης – συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με πρωτοβουλία της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης» (Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αθήνας, Πάτρας) κατά του αποτρεπτικού εμποδίου (φράχτη).

ε. Το γεγονός ότι μέρος της παραπάνω περιοχής υπάγεται στις στρατιωτικά απαγορευμένες περιοχές (Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως) και απαγορεύεται η είσοδος σε αυτή, σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς πολίτες, άνευ αδείας της αρμόδιας Στρατιωτικής Αρχής.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

2.- Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων – συναθροίσεων σε όλη την τοπική αρμοδιότητα του Δήμου Oρεστιάδας και ειδικότερα στην πόλη της Ορεστιάδας και στις περιοχές των Καστανεών – Καβύλης – Νέας Βύσσας – Φυλακίου – Θουρίου – Νέου Χειμωνίου του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο που συνδέει τις περιοχές αυτές, για λόγους προστασίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής, από το Σάββατο 09-05-2015 και ώρα 09:00’ έως και την Δευτέρα 11-05-2015 και ώρα 09:00’.

3.- Οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των διαλαμβανομένων στην προηγούμενη παράγραφο απαγορεύσεων, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, κατά δε των παραβατών θα διενεργηθούν τα νόμιμα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 171 του Ποινικού Κώδικα ή άλλων κατά περίπτωση διατάξεων.

Ο Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς Πασχάλης Κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗΣ, Αστυνομικός Διευθυντής

Photo Credit: e-vertigo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Ελεύθεροι»… κυκλοφορούν ακόμα οι «Τύποι». Του Δημήτρη Τρίμη

17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς