in , , ,

Διαδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες με αφορμή τον ένα χρόνο από τα γεγονότα του Έβρου

Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 12 Μαρτίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη διαδήλωση, που έγινε με αφορμή τον έναν χρόνο από τα περσινά γεγονότα στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, είχαν καλέσει η συνέλευση Stop War on Migrants, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και αναρχικές συλλογικότητες της πόλης.

Στο κάλεσμά της η συνέλευση Stop War on Migrants, από τη σελίδα της οποίας βρήκαμε και τις φωτογραφίες αναφέρεται:

«Έναν χρόνο πριν: Το ελληνικό κράτος, σε συνεργασία µε ντόπιους φασίστες, εµποδίζει ανθρώπους να περάσουν τα σύνορά του µε τα πιο βίαια µέσα. Τουλάχιστον δύο µετανάστες και µία µετανάστρια δολοφονήθηκαν από ελληνικές σφαίρες. Η κρατική ρητορική τις µέρες εκείνες εγκαινίασε µια νέα εποχή. Οι µετανάστ(ρι)ες αντιµετωπίζονται πλέον ανοικτά ως στρατιωτική απειλή.Από τότε: Το κράτος αποκαλεί τις µετανάστριες και τους µετανάστες υγειονοµικό κίνδυνο και τους φυλακίζει στα camps, δίχως περίθαλψη εν µέσω πανδηµίας. Η αστυνοµία τις/τους απαγάγει από τις πόλεις και τους/τις «επαναπροωθεί» κρυφά στην Τουρκία. Τα καθηµερινά pushbacks στο Αιγαίο παρουσιάζονται ως «επιτυχής φύλαξη των συνόρων». Οι µετανάστ(ρι)ες αποκλείονται από κάθε µορφή κοινωνικής πρόνοιας. Με κοινούς αγώνες ντόπιων-μεταναστ(ρι)ών παλεύουμε για ελευθερία μετακίνησης, χαρτιά, σπίτια, πρόσβαση σε υγεία και περίθαλψη για όλους/ες, για να σταματήσουν τα pushbacks!

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ»


Ενώ και η συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά σημειώνει:

«Ένα χρόνο πριν, στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 διαχέεται η ψευδής είδηση πως το ελληνικό κράτος έχει ανοίξει τα σύνορα του. Όπως ήταν αναμενόμενο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσεγγίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου αναζητώντας την ελπίδα για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με την σκληρή βία της ελληνικής και ευρωπαικής αντιμεταναστατευτικής πολιτικής. Η κατάσταση που επικράτησε εκείνες τις μέρες ήταν πραγματικά δυστοπική. Τα κανάλια παρουσίαζαν τους μετανάστες και τις μετανάστριες ως οργανωμένους και οπλισμένους εισβολείς ενώ ο ελληνικός στρατός αλλά και στρατοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών επιχειρούσαν από κοινού εναντίον τους. Δεκάδες φασίστες του ελλαδικού χώρου μετακινούνται στα σύνορα οπλισμένοι και με την ανοχή της αστυνομίας αλλά και γενικότερα κάτω από το αφήγημα του ελληνικού εθνικισμού επιτίθονται και ξυλοκοπούν βάναυσα δεκάδες άτυχους μετανάστες που βρέθηκαν μπροστά τους. Η μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας είχε τελικά ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών (ο θάνατος των οποίων επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης) και αμέτρητους ακόμη τραυματίες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης δίπλα στους φοιτητές

Ψήφισμα του ΤΕΠΑΕ της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ: «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση μέσα στα Πανεπιστήμια»