Διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς στο internet στην Τουρκία

Χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Τουρκία διαμαρτυρήθηκαν στο διαδίκτυο και στους δρόμους ενάντια στο νέο σύστημα φιλτραρίσματος στο Ίντερνετ, που θεωρείται μια ακόμη μορφή λογοκρισίας από την Τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους New York Times η αρχή πληροφοριών και τεχνολογιών επικοινωνίας γνωστή στην Τουρκία με τα αρχικά B.T.K θα απαιτεί από τους παρόχους Ίντερνετ να δίνουν στους πελάτες τους τέσσερις επιλογές φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο- οικογένεια, παιδιά, εσωτερικό ή κανονικό – οι οποίες θα περιορίζουν την πρόσβαση ανάλογα με το επιλεγμένο φίλτρο, ξεκινώντας τον Αύγουστο.

Αν και οι κυβέρνηση λέει πως η νέα πολιτική προορίζεται για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου στην Τουρκία, πολλοί πιστεύουν πως είναι ακόμη μια μορφή λογοκρισίας καθώς ήδη χιλιάδες ιστότοποι μπλοκάρονται από το κράτος, και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση τους.

Το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα καθώς κάτω από τους προτεινόμενους “Κανόνες και διαδικασίες για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου” , η B.T.K. θα έχει τον απόλυτο έλεγχο για το ποιοι ιστότοποι θα μπλοκάρονται με τα φίλτρα και θα μπορεί να προσθέτει και να αφαιρεί ιστοτόπους χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, δίνοντας της την δύναμη να απαγορεύει χιλιάδες ιστότοπους χωρίς να δημοσιοποιεί τους λόγους.

Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα αναφέρουν πως “Αυτό το μέτρο είναι ολοκληρωτική παραβίαση της Ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του Τουρκικού συντάγματος. Ο καθένας θα πρέπει να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο.”

Η αναφορά προσθέτει πως η B.T.K. πρόσφατα εξέδωσε απαγόρευση της χρήσης στο διαδίκτου για δωδεκάδες συνηθισμένες λέξεις όπως “κορίτσι”, “σύντροφος”, και “ζώο” χωρίς να εξηγήσει πως η απαγόρευση των λέξεων θα αστυνομευτεί.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, που οργανώθηκε από μια σελίδα στο Facebook, φώναζαν: “Το ίντερνετ είναι δικό μας και θα παραμείνει δικό μας”.

Πηγή: thenextweb

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Στρος-Καν

Θύμα συνωμοσίας θεωρεί τον Στρος Καν το 57% των Γάλλων