in ,

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε»: Χιλιάδες στους δρόμους για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Με μια πολύ μαζική διαδήλωση, γεμάτη οργή και θλίψη, χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στο έγκλημα στα Τέμπη. Μια διαδήλωση που αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με καταστολή, δακρυγόνα και προσαγωγές στο σωρό.

Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

«Δικά τους τα κέρδη δικοί μας οι νεκροί», «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί», «Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν», «Η απάθεια δεν είναι επιλογή» «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών, των συλλογικοτήτων, των σωματείων που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ. Μαζική ήταν και η διαδήλωση σωματείων βάσης και συλλογικοτήτων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που ξεκίνησε από την Καμάρα και ενώθηκε με τη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.

Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Φοιτητικοί σύλλογοι, διανομείς της e-food, μαθητές από πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί και σωματεία του δημόσιου τομέα συμμετείχαν σε μια απεργία που είχε αίτημα να αποδοθούν δικαιοσύνη και ευθύνες στους υπεύθυνους του εγκλήματος αυτού. Δεκάδες ήταν τα πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα τελευταία μηνύματα των ανθρώπων που χάθηκαν προς τους αγαπημένους και συγγενείς τους. «Στείλε όταν φτάσεις» αλλά και σβησμένες λέξεις «Μαμά έφτασα». Μαζική ήταν η παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος καθώς 16 φοιτητές-τριες από τα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που χάθηκαν στη σύγκρουση των δύο τρένων.

Οι διαδηλωτές, μέσα από δύο πορείες που κατευθύνθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έφτασαν στον ΟΣΕ όπου δέσποζε ήδη από χθες ένα τεράστιο πανό που κρέμασαν τις προηγούμενες μέρες τα εργατικά συνδικάτα. Εκεί, μερίδα διαδηλωτών πέταξαν μπογιές και μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι τελευταίες απάντησαν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε ολόκληρη την πορεία κυνηγώντας τους διαδηλωτές μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και άλλους-ες στην Αριστοτέλους και στα Δικαστήρια. Τα συνθήματα δε σταματούσαν να ακούγονται παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έπνιξε με χημικά όλο το κέντρο της πόλης.

Νέο κυνηγητό και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις ξεκινούσε σε διάφορα σημεία του κέντρου μέχρι και την Καμάρα, όταν η διαδήλωση προσπαθούσε να ανασυνταχθεί. Στο ύψος της Καμάρας οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δύο προσαγωγές στον σωρό νεαρών διαδηλωτών. Η κοινωνική κατακραυγή για τις προσαγωγές ήταν μεγάλη από κόσμο που φώναζε στο δρόμο και από τα μπαλκόνια το σύνθημα «δολοφόνοι». Μάλιστα προκαλώντας ακόμη περισσότερο την κοινωνική οργή άνδρες των ΜΑΤ προσήγαγαν διαδηλωτή που αντέδρασε λεκτικά στις προσαγωγές και τον οποίο καθήλωσαν στο έδαφος με τα πόδια τους.

Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου
Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου
Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Σύμφωνα με μαρτυρίες, γυναίκα δέχτηκε έξω από τον ΟΣΕ κροτίδα κρότου λάμψης στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ πολλοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τον όγκο των χημικών. Εντύπωση προκάλεσε η εικόνα όπλου αστυνομικού που έπεσε στο έδαφος μπροστά στον ΟΣΕ.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται από σωματεία στις 7 μ.μ. στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαδήλωση:

Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου
Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου
Photo Credit: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δικαιοσύνη

Alter-podcast:«Γυρίζει ή δε γυρίζει πίσω πια;»-Μελέτη για την κοινωνική μηχανική των ποταμιών»