in ,

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές η δημοτική κίνηση «Γειτονιές σε Δράση»

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές η δημοτική κίνηση «Γειτονιές σε Δράση»

Με μια μακροσκελή της ανακοίνωση η δημοτική κίνηση του οικολογικού χώρου στον δήμο Θεσσαλονίκης, «Γειτονιές σε Δράση» ανακοίνωσε το απόγευμα τα Δευτέρας τη μη συμμετοχή της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι είχε αναδείξει υποψήφιο δήμαρχο τον ακτιβιστή δικηγόρο Παναγιώτη Λογγινίδη και συμμετείχε στην διαπαραταξιακή επιτροπή της κεντροαριστεράς.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που προέρχεται επίσης από τον οικολογικό χώρο της πόλης, ενώ η εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος που εκλέχθηκε με τις «Γειτονιές σε Δράση» και ανεξαρτητοποιήθηκε, Μόνικα Αϊβάζογλου, θα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

«Οι Γειτονιές σε δράση  – Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός, από την πρώτη μέρας της εκλογής μας, τιμήσαμε την ψήφο των δημοτών που μας εμπιστεύτηκαν: Με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς υπόγειες διαπραγματεύσεις ή υποσημειώσεις, στηρίξαμε την εκλογή Μπουτάρη στο δεύτερο γύρο. Πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, ενώσαμε παρατάξεις στην απόφαση απομόνωσης των νεοναζί στο δημοτικό συμβούλιο. Την ημέρα της ορκωμοσίας μας, με το σύμβολο του Ολοκαυτώματος στο πέτο της εκπροσώπου μας και του Δημάρχου, θυμίσαμε την ιστορία της πόλης μας σε όσους έστειλαν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της έναν υμνητή του Ολοκαυτώματος.

Στη διάρκεια της θητείας μας, εφαρμόσαμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, δίνοντας βάρος στις προτεραιότητες μας, την προάσπιση του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμβάλαμε με ποικίλους τρόπους στην διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων για θέματα όπως η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των πόλεων ενάντια στο Ρατσισμό, η διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Ροτόντας, η στήριξη της Παρέλασης Υπερηφάνειας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ προσώπων, η καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο της μισαλλόδοξης ρητορικής εκκλησιαστικών παραγόντων και η διαμόρφωση των πρώτων πολιτικών του δήμου μας για τους πρόσφυγες. Καταθέσαμε προτάσεις για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, τα δικαιώματα των πεζών, των ποδηλατών και των ΑμεΑ, την ανάδειξη των Αλευρόμυλων Αλλατίνη, τη διάσωση του Ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος” και διεκδικήσαμε την ανατροπή της παραχώρησης των ελάχιστων δημόσιων χώρων σε ιδιώτες -είτε με τραπεζοκαθίσματα, είτε αλλοιώνοντας τη χρήση ελεύθερων χώρων, όπως της νέας παραλίας-, την πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, τη σύμπλευση της πόλης μας με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, και, πιστοί στο αποτέλεσμα του μαζικότατου άτυπου δημοψηφίσματος της 18 Μαΐου 2014, διεκδικήσαμε το νερό της πόλης μας ως ανθρώπινο δικαίωμα. Πριν ακόμα την εφαρμογή του Κλεισθένη, υπήρξαμε έμπρακτοι πρεσβευτές του πνεύματος που τον διέπει.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση σκοπεύει στην δημοκρατικότερη έκφραση των πολιτών και στην συνεργασία των παρατάξεων. Μέχρι να ομαλοποιηθεί αυτή η νέα κατάσταση, αυτό που παρατηρούμε είναι η απελευθέρωση των προσωπικών στρατηγικών που αποσκοπούν σε μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας. Αυτός ο πληθωρισμός υποψηφίων δημάρχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα έπρεπε να ονομάζονται “υποψήφιοι αντιδήμαρχοι”, περιορίζει τις δυνατότητες για προεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο χώρος της πολιτικής οικολογίας ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις διαφοροποιήσεις και ρήξεις που έγιναν την τελευταία πενταετία. Βασική αιτία αυτών υπήρξε η διαφοροποίηση στη στρατηγική των πολιτικών συνεργασιών και κυρίως απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι Γειτονιές σε δράση – Οικολογία -Αλληλεγγύη -Πολιτισμός, σε όλη την θητεία μας, είχαμε μια ξεκάθαρη αυτοδιοικητική προσέγγιση, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και στα ζητήματα του δημοτικού συμβουλίου. Στηρίξαμε πολιτικές και συγκρουστήκαμε με πολιτικές, αποκλειστικά με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές και την εντολή που μας έδωσαν οι γυναίκες και οι άνδρες της Θεσσαλονίκης και όχι με βάση ιδιοτελείς στρατηγικές.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών, οι Γείτονες και οι Γειτόνισσες αποφασίσαμε να παραμείνουμε πιστοί σε όσα διακηρύξαμε το 2014. Επιλέξαμε συλλογικά ως επικεφαλής για την εκλογική μας προσπάθεια, τον ακτιβιστή δικηγόρο Παναγιώτη Λογγινίδη, αλλά και συμμετείχαμε σε σειρά πρωτοβουλιών που είχαν στόχο την εκλογική συνεργασία.

Λόγω της κατάστασης που περιγράψαμε, αλλά και πρακτικών δυσκολιών που συνδέονται άμεσα με τα παραπάνω, οι Γειτονιές δεν θα συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές και δεν θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρούμε απόδειξη της χρησιμότητας και του θετικού πρόσημου της παρουσίας μας την προσπάθεια διαφόρων συνδυασμών να παρουσιάσουν ότι εκφράζουν μια άτυπη συνέχεια των Γειτονιών, λόγω της συμμετοχής στα ψηφοδέλτια τους, ανθρώπων που συμμετείχαν στην παράταξή μας. Σεβόμαστε τις προσωπικές επιλογές της καθεμιάς και του καθενός και ελπίζουμε να καταφέρουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνέχιση των πρωτοβουλιών μας και τη διαμόρφωση των πράσινων πολιτικών που η Θεσσαλονίκη χρειάζεται απεγνωσμένα. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, αν και στην συνείδηση μας το μπόλιασμα είναι μια καλή πρακτική, τούτο δεν ισχύει, όταν αυτό το μπόλι γίνεται, τραυματίζοντας το δέντρο που το γέννησε.

Οι Γειτονιές, όμως, έχουν ρίζες στην πολύχρωμη εναλλακτική νεολαία της πόλης, στα κινήματα για την ποιότητα ζωής, στις συλλογικότητες για την διατροφή, το ποδήλατο, την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης, για τα δικαιώματα κάθε ομάδας συμπολιτών μας που τα στερείται κι ένα σωρό άλλα. Με το τέλος αυτής της θητείας, επιστρέφουμε σε αυτές μας τις ρίζες. Ευχαριστούμε όσες και όσους μοιραστήκαν τις ελπίδες μας και μας εμπιστεύτηκαν.  

Οι Γειτόνισσες και Γείτονές σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Νεκρός δικυκλιστής ύστερα από σφοδρή σύγκρουση με Ι.Χ. στην περιφερειακή οδό στη Θεσσαλονίκη