in

“Δεν είμαστε απλά υποψιασμένοι αλλά σίγουροι για την καταστροφή” λένε οι κάτοικοι στο Σταυρό

“Δεν είμαστε απλά υποψιασμένοι αλλά σίγουροι για την καταστροφή” λένε οι κάτοικοι στο Σταυρό

Την οργή και την αγανάκτησή τους για την ανεύθυνη πρακτική της Ελληνικός Χρυσός αλλά και την αδιαφορία του κράτους που την υποστηρίζει εξέφρασαν χθες οι κάτοικοι του Σταυρού  λίγες μέρες μετά το περιβαλλοντiκό ατύχημα που συνέβη στην Ρεντίνα με την διαρροή αρσενοπυριτών από φορτηγό της Ελληνικός Χρυσός. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη ο δήμος Βόλβης μετά από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποίησε αποφάσισε να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών της εταιρείας  μέσα από την κατοικημένη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα τουριστική περιοχή του Σταυρού ενώ αναμένει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποφανθούν σχετικά με την τοξικότητα των αρσενοπυριτών, δείγματα του οποίων έχουν σταλεί για εξέταση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι υποψίες των κατοίκων σχετικά με το μεγάλο μέγεθος της τοξικότητας του μεταφερόμενου υλικού δείχνουν να επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα των ερευνών η ερμηνεία των οποίων αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο οι κάτοικοι του Σταυρού πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να ζητήσουν τον καθολικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας  για να διαπιστωθεί το “μέγεθος της ασυδοσίας” και  την προστασία του τόπου “από την εγκληματική συμπεριφορά των επίδοξων χρυσοθηρών”.  Στην εκδήλωση αυτή το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Βόλβης με εκτενή ομιλία σχετικά με το θέμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και  Λ. Αμμανατίδου καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης.

“Το ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας” τονίζει η Μαρία Μαυρομάτη, κάτοικος του Σταυρού και μέλος της επιτροπής αγώνα Στρυμωνικού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού προσθέτοντας ότι εδώ και καιρό η επιτροπή κάνει ενέργειες για να ελέγξει την κυκλοφορία των δεκάδων φορτηγών της Ελληνικός Χρυσός που ξεκινούν από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι και κατευθύνονται στην ΒΙΠΕ της Σίνδου.

«Αγαπώ αυτόν τον τόπο, τον επέλεξα για να ζήσω και δεν θέλω να δω την ομορφιά αυτή να καταστρέφεται στο βωμό των κερδών μια εταιρείας» συνεχίζει η Μαρία για να καταλήξει ότι η οργή που νοιώθει δεν έχει να κάνει μόνο με το ατύχημα, ήταν αναμενόμενο εξάλλου για την ίδια, αλλά για το γεγονός ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη εδώ και καιρό την  εκπεφρασμένη  γνώμη των κατοίκων για το ζήτημα αυτό.

«Ήταν μία πραγματικότητα που ζούσαμε καθημερινά» τονίζει  ο Γιάννης Γιαννακόπουλος μέλος επίσης της επιτροπής κατοίκων Στρυμωνικού. «Μετά την ανακοίνωση της ερμηνείας των αποτελεσμάτων ακόμη και οι δύσπιστοι θα πειστούν για αυτά που τόσο καιρό λέγαμε. Ήξερα ότι δεκάδες φορτηγά ανοιχτού τύπου περνούν καθημερινά από την περιοχή μεταφέροντας 300 χιλιάδες τόνους στοκαρισμένων συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη και για τον λόγο αυτό είχαμε απευθυνθεί στους αρμόδιους για να μάθουμε σχετικά με την τοξικότητα του υλικού καθώς και την ύπαρξη αδειών χωρίς να παίρνουμε απάντηση» προσθέτει ακόμη.

Το ατύχημα αυτό δεν είναι εξάλλου το πρώτο μιας και όπως ανέφερε η Β. Πολυζωϊδου στην ομιλία της τον Ιούλιο λόγω της  επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων  που βρίσκονται στις λεκάνες απόθεσης αποβλήτων στην  Ολυμπιάδα και τα οποία εναποτίθενται από την Ελληνικός Χρυσός  σε ανοιχτές πλατείες χωρίς την τήρηση κανενός περιβαλλοντικού όρου, ένα σύννεφο κόκκινης σκόνης εμφανίστηκε στην περιοχή με την εταιρεία να τρέχει για να κατευνάσει την σκόνη που παρήχθη.  Του γεγονότος αυτού προηγήθηκε παρόμοιο ατύχημα τον Φεβρουάριο με ανατροπή φορτηγού της Ελληνικός Χρυσός στην Περιστερώνα με την εταιρεία πάλι να σπεύδει να μαζέψει το υλικό.

«Ποιος έδωσε την άδεια στην Ελληνικός Χρυσός να καθορίζει την τύχη της ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής» αναρωτήθηκε η Βασιλική Πολυζωίδου, μέλος της επιτροπής Στρυμωνικού  ενώ παράλληλα ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Γαλαμάτης κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως όργανο της εταιρείας και να συναισθανθεί  τις ευθύνες της για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργεί η δραστηριότητά της στην Χαλκιδική».

«Έχουμε διαλέξει πλευρά» είπε ακόμη ο δήμαρχος στην ομιλία του επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων, είμαστε οι ίδιοι αγωνιζόμενοι πολίτες» με το κοινό να φωνάζει συνθήματα στήριξης στους προφυλακισμένους κατοίκους  της Ιερισσού.

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη μιλώντας σχετικά με την θεωρία των δύο άκρων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τοποθετώντας σε ισότιμη βάση την Αριστερά και την δράση της με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισε ότι «το ένα άκρο  είναι το παρακράτος της Χρυσής Αυγής και το άλλο η ίδια η κυβέρνηση που αδιαφορεί σχετικά με την ζωή και την υγεία των πολιτών» . Παράλληλα η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου κάλεσε σε κοινό μέτωπο όλους τους κατοίκους ενάντια στην στην  δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις τραγικές συνέπειες που αυτή εγκυμονεί για  τον τόπο».  Από την πλευρά του ο βουλευτής Θεσσσαλονίκης Θ. Κωνσταντινίδης  δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τερατώδη καταστροφή και για τον λόγο αυτό δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την αδιαφορία των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης για τις ζωές και το περιβάλλον» και πρόσθεσε ότι « ο ορυκτός πλούτος της περιοχής μας είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι κάποιων επιχειρηματιών»

«Η Eldorado σας εύχεται καλή μετανάστευση» γράφει ένα σύνθημα σε ένα τοίχο στην είσοδο του χωριού, ένα εύστοχο μήνυμα των κατοίκων του Σταυρού προς όλους αυτούς που ακόμη περιμένουν να δουν τα χειρότερα για να κατανοήσουν ότι όσο παραμένει η εταιρεία στην περιοχή τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που απομένει για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στον τόπο που αγαπήσανε.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε την δήλωση του δημάρχου Βόλβης Δ. Γαλαμάτη στο alterthess.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια δολοφονία, μια αντιφασιστική πορεία και το τέλος της αυταπάτης. Του Αντώνη Γαλανόπουλου

O Μεγάλος Δικτάτωρ στο θερινό σινεμά της ΕΡΤ3