in , ,

Δέκα χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα για το νερό, ο αγώνας συνεχίζεται

Την Παρασκευή η εκδήλωση στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το ιστορικό δημοψήφισμα του Μαΐου του 2014 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων SOSτε το Νερό διοργανώνουν την Παρασκευή εκδήλωση με τίτλο “Εμείς για το νερό συνεχίζουμε”, στο θεατράκι των Εποχών, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

«Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα είμαστε ακόμα εδώ, οι αγώνες για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό συνεχίζονται», επεσήμανε μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιάννης Μήτζιας.

Αναφερόμενος στο ιστορικό δημοψήφισμα που διοργανώθηκε από φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης ο κ. Μήτζιας σημείωσε πως «το 2014 αυτό που έγινε ήταν μια ιστορική στιγμή, γιατί έσωσε στην πραγματικότητα την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ από την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση. Το συντριπτικό ΟΧΙ του 98% αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ το δημοψήφισμα έδειξε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για ζητήματα που τους αφορούν».

«Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις οποίες η κυβέρνηση αδιαφόρησε και νομοθέτησε για να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ. Τους αναγκάσαμε με την ιστορική συναυλία για το νερό να αλλάξουν στάση», πρόσθεσε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, επισημαίνοντας ότι πλέον «μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένας νέος γύρος επίθεσης στο νερό», με την ίδρυση της ΡΑΕΥ, τη συζήτηση για τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, και τον πρόσφατο νόμο για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας.

Από τη μεριά της η δικηγόρος και μέλος της Πρωτοβουλίας SOSτε το Νερό Κατερίνα Γεωργιάδου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσω της ίδρυσης της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και της ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Η κ. Γεωργιάδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους νομικούς αγώνες που έχει δώσει το κίνημα για το νερό, αναφερόμενη στις ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα και την δημόσια διαχείριση του νερού.

Από την μεριά του ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας, επεσήμανε πως η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας για την διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας αναδεικνύει το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Η ανάθεση της μελέτης στους Ολλανδούς στη Θεσσαλία αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα νέο κύμα ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων. Η υπόθεση του νερού είναι ζωτικής σημασίας. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς αυτή θα οδηγήσει σε κακή περιβαλλοντική διαχείριση. Απεναντίας επιβάλλεται μια δημοκρατική διαχείριση που δεν θα είναι μακριά από την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρούδας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική διεκδίκηση των τελευταίων ετών για επέκταση του δικτύου δημόσιων βρυσών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινημάτων, την οποία στηρίζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Alter-podcast: Μια συζήτηση για τις ελληνικές φυλακές με τον Πάνο Λάμπρου

Πανό φοιτητών στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ: Όλα τα βλέμματα στη Ράφα