Ζημιές από την πυρκαγιά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πυρκαγιά στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξέσπασε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, γύρω στις 9, κινητοποιώντας τις αρχές που χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν μια νεαρή γυναίκα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Πυροσβεστικής, μία 28χρονη που είχε εγκλωβιστεί σε ασανσέρ του οκταώροφου κτηρίου διασώθηκε, ένας εργαζόμενος στο διπλανό κτήριο του Τμήματος Φυσικής όπου έφτασαν οι καπνοί απεγκλωβίστηκε, ενώ δύο πυροσβέστες παρουσίασαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν κυρίως εργαζόμενοι ή μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές που είχαν κάποια εργασία, καθώς λόγω Πάσχα έχουν διακοπεί τα μαθήματα.

«Απομακρύνθηκαν όλοι πλην της κοπέλας που χρειάστηκε να γίνει διάσωση. Ο άνδρας στον τρίτο όροφο του φυσικομαθηματικού, απλώς επειδή ο διάδρομος είχε γεμίσει με καπνό, προτίμησε -και καλά έκανε- να παραμείνει στο γραφείο του, ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκεί και συνάδελφοι μετέβησαν και τον απομάκρυναν», διευκρίνισε ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

Λόγω της πυρκαγιάς είναι εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου όπως και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ), καθώς μεγάλο τμήμα των υποδομών του Κέντρου Επικοινωνίας στεγάζεται στο Κτήριο Βιολογίας.

Κάποιες υπηρεσίες έχουν ήδη επανέλθει και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου εργάζονται, ώστε σταδιακά να επανέλθει πλήρως το σύστημα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πλήρη κάλυψη της δαπάνης που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Το ΥΠΠΕΘ θα καλύψει πλήρως τη δαπάνη αποκατάστασης των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από τη πυρκαγιά στο κτίριο του ΑΠΘ. Αμέσως μόλις οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου καταγράψουν τις υλικές ζημιές και το κόστος θα κινηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου οι σχετικές διαδικασίες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.