Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις φυλακές με αίτημα την αποσυμφόρηση και την βελτίωση των συνθηκών-Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Β. Δημάκης

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας με αίτημα την αποσυμφόρηση και την βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, Δομοκού, Γρεβενών, Χανίων, Κομοτηνής ξεκίνησαν ήδη από τις 17 του μηνός με στάσεις στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής (12-3μ.μ) και αποχή από τα μεροκάματα ενώ και άλλες φυλακές όπως αυτής των Ιωαννίνων εντάσσονται στις κινητοποιήσεις.

Η διαμαρτυρία τους εστιάζει στην απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την προστασία από τον ιό και ιατρικής βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Να υπενθυμίσομυε ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ο Σελίμ Ζερολάρι, κρατούμενος των φυλακών έχασε τη ζωή του στις φυλακές Μαλανδρίνου και σύμφωνα με τις καταγγελίες των κρατουμένων ήταν άρρωστος τουλάχιστον τις τελευταίες πέντε ημέρες πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 37χρονο αλλοδαπό πατέρα πέντε παιδιών ο οποίος υπέφερε από φλεγμονή στα δόντια. Οι ίδιες καταγγελίες που μεταφέρονται και από το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων» αναφέρουν ότι υπεύθυνοι της φυλακής δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, επικαλούμενοι ότι, δεν γίνονται μεταγωγές.

Ο θάνατος αυτός ήταν ο δεύτερος μετά από αυτόν της 35χρονης κρατούμενης Αζιζέ Ντενίρογλου στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών που προκάλεσε εξέγερση λίγες μέρες μετά στις φυλακές από κρατούμενες που δέχθηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για έναν ακόμη θάνατο εν μέσω πανδημίας, ενός 38χρονου στις φυλακές Κορυδαλλού που είχε προφυλακιστεί πριν από μικρό διάστημα και βρισκόταν σε καραντίνα για τον φόβο κορωνοϊού.

Για τους θανάτους αυτούς όχι μόνο δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια αλλά έχουν αποσιωπηθεί και ως γεγονότα στα περισσότερα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κρατουμένων που έφθασαν στο alterthess σε πολλές φυλακές δεν υπάρχουν ακόμη και -ενώ παντού έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα προστασίας- ούτε απολυμαντικά, ούτε μάσκες αλλά ούτε και καθαριστικά. Το χειρότερο απ`όλα είναι οτι δεν υπάρχει χώρος νοησηλείας για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα. Οι θάλαμοι είναι, έτσι και αλλιώς, υπερπληθείς με 16 τουλάχιστον άτομα στον κάθε ένα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχονται και σε 25-30. Προφανώς το μέτρο της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» σε τέτοιες συνθήκες φαντάζει ως ανέκδοτο. Συνεχή είναι τα παράπονα για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αποσυμφόρηση των φυλακών, ούτε η αποφυλάκιση ευάλωτων ομάδων.

Ξεκινάει απεργία πείνας ο Β. Δημάκης

Στις συνθήκες αυτές ένας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και φοιτητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής ξεκίνησε σήμερα 23 Απριλίου απεργία πείνας μετά την εκδικητική μεταγωγή του στα Γρεβενά.

Ο Βασίλης Δημάκης συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις 15 Απριλίου ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας Covid19 και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ στα Γρεβενά. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος σπουδάζει στη Νομική Αθηνών και κάνει χρήση εκπαιδευτικών αδειών. Αυτό που ζητάει είναι να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού ενώ παράλληλα έχει δηλώσει πως αν το αίτημα του δεν δικαιωθεί μέχρι την Κυριακή θα κλιμακώσει τον αγώνα του προχωρώντας σε απεργία δίψας.

«Ηθικοί αυτουργοί σε αυτό το έγκλημα που επιχειρείται δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Προ.Πο (στο οποίο με νόμο έκτρωμα υπάγονται πλέον οι φυλακές αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης) και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής» τονίζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης κρατουμένων στηρίζοντας το αίτημά του να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης: Συλλογή μασκών και αντισηπτικών για τις φυλακές Δομοκού

«Τις εβδομάδες που πέρασαν, είχαμε δύο θανάτους σε ελληνικές φυλακές, της 35χρονης Αζιζέ Ντενίρογλου στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα (όλα τα συμπτώματα έδειχναν covid-19) και του 37χρονου Σελίμ Ζερολάρι στο Μαλανδρινό, που "έφυγε" από μια φλεγμονή στο δόντι. Αυτοί οι δύο θάνατοι έρχονται να προστεθούν στη μακρά λίστα θανάτων στις φυλακές λόγω της μη πρόσβασης στο σύστημα υγείας, της μηδαμινής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των ανθυγιεινών συνθηκών κράτησης. Σκηνικά που παραμένουν σταθερά με τις όποιες αλλαγές κυβερνήσεων, κάνοντας τους κρατούμενους να μιλάνε για κρατικές δολοφονίες.

Εφόσον είναι δυνατόν να πεθάνεις στις ελληνικές φυλακές από μία φλεγμονή στο δόντι, οι φυλακισμένοι κάνουν λόγο για ομάδικούς τάφους, αν ξεσπάσει ο covid-19 σε κάποιο κατάστημα κράτησης. Το ελληνικό κράτος δεν έχει προβεί, πέρα από καθησυχασμούς, σε καμία απολύτως κίνηση αποσυμφόρησης, που είναι και το βασικό αίτημα των φυλακισμένων, άλλα ούτε καν στην παροχή ειδών αυτοπροστασίας. Στις φυλακές Λάρισας μάλιστα η διεύθυνση αρνήθηκε να δώσει μάσκες, που είχαν ήδη καταφτάσει στο κατάστημα, με την άθλια δικαιολόγηση, ότι θα χρησίμευαν σε περίπτωση εξέγερσης για την κάλυψη των χαρακτηριστικών. Βλέπουμε λοιπόν τις φυλακές να μετατρέπονται με αφορμή τον κορονοιο σε φυλακές τύπου Γ, εφόσον το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί είναι η απαγόρευση των επισκεπτηρίων συγγενών/συνηγόρων και η απαγόρευση της αλληλογραφίας και της παραλαβής ειδών από έξω. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι κρατούμενοι-ες των ελληνικών φυλακών προχωρούν εδώ και εβδομάδες σε κινητοποιήσεις όπως η αποχή συσσιτίου, η άρνηση του μεροκάματου και η στάση του μεσημεριανού κλεισίματος των κελιών, εισπράττοντας αντί για μέτρα για την προστασία τους, κρατική καταστολή, με μεταγωγές-απαγωγές, ξυλοδαρμούς και εκδικητικές καταστροφές κελιών από πάνοπλα ΕΚΑΜ, ακόμα και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Εμείς, ως συντονισμός Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης έχουμε δηλώσει εξ αρχής ότι κανείς και καμία δεν είναι αόρατοι. Για αυτό στηρίζουμε τους αγώνες των φυλακισμένων για ζωή και στρέφουμε την άμεση δράση και την αλληλοβοήθεια και προς τις ελλληνικές φυλακές.

Συλλέγουμε μάσκες, αντισηπτικά και χλωροκαθαριστικά για τις φυλακές Δομοκού στις 22 Απριλίου από τις 5 ως τις 7 το απόγευμα στο Micropolis social space for freedom και κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή τις ίδιες ώρες (Βασιλέως Ηρακλείου 18 και Βενιζέλου γωνία)».