Τη διαχείριση του χωριού Σταγιάτες παίρνουν στα χέρια τους οι κάτοικοι. Όπως τονίζεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η λαϊκή συνέλευση Σταγιατών, αυτή θα «αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού».
Αιτία αυτής της πρωτοφανούς απόφασης των κατοίκων αποτελεί –όπως αναγράφεται στο ψήφισμα- το γεγονός ότι το χωριό αποκόπηκε από την υδροδότησή του από την Κρύα Βρύση, «από την οποία παραδοσιακά υδρεύεται τους τελευταίους αιώνες… Η χωρίς προειδοποίηση και ενημέρωση, αυθαίρετη και παράλογη ενέργεια της ΔΕΥΑΜΒ βρίσκει αντίθετο το σύνολο των μόνιμων κατοίκων του χωριού, καθώς και των ετεροδημοτών».
Η αποκοπή του χωριού από την χρόνια πηγή υδροδότησής του, οδήγησε και σε αντιδράσεις εναντίον του προέδρου των Σταγιατών: «Η αλλαγή της υδροδότησης έγινε εν αγνοία του προέδρου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Έκτοτε, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενέργεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Είναι φανερό ότι δεν συμπάσχει με την αγωνία των κατοίκων και δεν μπορεί να εκφράσει τον αγώνα τους. Από σήμερα, η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων του χωριού».
Οι κάτοικοι που στο ψήφισμά τους αναφέρουν ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της υδροδότησης του χωριού τους, «χωρίς χημικές παρεμβολές», δεν έχουν γίνει γνωστοί μόνο για την μεγάλη μάχη που δίνουν τα τελευταία χρόνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού του τόπου τους. Κι αυτό γιατί στις Σταγιάτες οι κάτοικοί του δημιούργησαν από το 2009 την ομάδα ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ, η οποία είναι μια ανοιχτή ομάδα, μη εγκεκριμένη από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο, ενώ στο χωριό διεξάγεται επίσης η συνέλευση Για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία από την Κίνηση Αποανάπτυξης Τρικαλινών Πολιτών Από Κοινού. Πάντα με όρους αμεσοδημοκρατίας, ένα μικρό χωρίο στο Βόλο εδώ και χρόνια αντιστέκεται στον δήμαρχο Βόλου και τις βλέψεις του για ιδιωτικοποίηση του νερού.
Σε επιστολή που απέστειλαν προς το documentonews.gr οι κάτοικοι του χωριού Σταγιάτες, εξηγούν τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη σημασία για τους ίδιους ο αγώνας που δίνουν: «Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη μαζί της. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό, γνωστό σε όλη την περιοχή του Πηλίου και του Βόλου, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας. Οι παραδόσεις και η ιστορία μας γυρίζουν, αιώνες τώρα, γύρω από αυτή την πηγή. Όπως και η ζωή μας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία, συντηρούμε και καθαρίζουμε εδώ και χρόνια το δίκτυο, αναλαμβάνοντας μάλιστα το κόστος χημικών μετρήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Την περίοδο της καραντίνας και πιο συγκεκριμένα τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως αναγράφουν οι κάτοικοι στην επίμαχη επιστολή, «η εταιρεία ύδρευσης του Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) απέκοψε την παροχή των σπιτιών μας από την πηγή, συνδέοντάς μας, μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο χρόνια, σκουριασμένο, και αμφίβολης ποιότητας δίκτυο, με το νερό της Πορταριάς. Χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση ή προειδοποίηση προς τους κατοίκους, απέκοψαν το χωριό από την πηγή και την ιστορία του».
Τα τελευταία χρόνια έγινα πολλά μέχρι οι κάτοικοι να οδηγηθούν στην τωρινή τους απόφαση. Το 2005 κατασκευάστηκε ένα εφεδρικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού και έτσι «καταστράφηκε το εξαιρετικής ομορφιάς καλντερίμι που συνέδεε τις Σταγιάτες με την Πορταριά, καθώς και το κανάλι άρδευσης του χωριού. Το 2009, ο τότε δήμαρχος, Βασίλης Κοντορίζος, προσπάθησε επίμονα να «παραχωρήσει» την πηγή σε γνωστό βιομήχανο. Το Τοπικό Συμβούλιο, ευτυχώς, απέρριψε την πρόταση τρεις φορές. Το καλοκαίρι του 2011 ήρθε η χλωρίωση…».
Και μετά «ήρθε ο Μπέος. Όχι μόνο σαν δήμαρχος, αλλά και σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, επιβάλλει τη χλωρίωση με δικαστική απόφαση και αστυνομική καταστολή. Τρεις κάτοικοι του χωριού σύρονται στα δικαστήρια για ομηρία και στάση, για να αθωωθούν τελικά πέρσι. Σήμερα, φτάσαμε στην εφαρμογή ενός σχεδίου που μπαίνει στη τελική ευθεία της εκτέλεσής του. Λίγες εβδομάδες πριν, στις 23 Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργος Τόρης, επιχειρηματίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων και διάδοχος του Μπέου στη ΔΕΥΑΜΒ, δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ: «Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τις πηγές του ξακουστού σε όλον τον κόσμο Πηλίου και να μην εμφιαλώσουμε το άριστης ποιότητας νερό του, ώστε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα;» Λογάριασε λάθος: Για μας, η Κρύα Βρύση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καλή ευκαιρία για δουλειές…».
«Είμαστε ένα μικρό χωριό. Θα συνεχίσουμε όμως να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στα σχέδια όσων θέλουν να εμπορευτούν την καρδιά της κοινότητάς μας, τη ζωή και την ιστορία μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα παλέψουμε όπως κάνουμε πάντα, ακούραστα, νηφάλια, αποφασιστικά και δυναμικά. Καλούμε όλους τους ενσυνείδητους ανθρώπους να μας συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα!».
“Θα αγωνιστούμε για να συνεχίσει να τρέχει ελεύθερα το νερό”
Την έντονη αντίδρασή τους για την αποκοπή της ύδρευσης των σπιτιών τους από την πηγή της Κρύας Βρύσης τη Μεγάλη Παρασκευή και τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με πηγή της Πορταριάς χωρίς καμία ειδοποίηση εκφράζουν οι κάτοικοι των Σταγιατών.
Συγκεκριμένα, ομόφωνα αποφάσισαν μια σειρά δράσεων με σκοπό της ανατροπή αυτής της ενέργειας που όπως σημειώνουν, αποτελεί το μεγαλύτερο κακό που έχει συμβεί στο χωριό, στα πάνω από 350 χρόνια ύπαρξής του.
«Το χωριό υπάρχει εξαιτίας αυτής της πηγής, 350 χρόνια η ζωή και οι παραδόσεις των κατοίκων κινούνται γύρω από αυτό το ιερό νερό. Το συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δε διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να συνεχίζει να τρέχει ελεύθερα και για τις επόμενες γενιές» ανέφερε κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Πληροφορίες: documentonews.gr, avgi.gr, ΕΡΤ1