Πληθαίνουν τα αιτήματα για οδό «Μ. Γλέζου» στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη μια παράταξη της αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης ζητά από την διοίκηση Ζέρβα να προχωρήσει τις διαδικασίες μετονομασίας κεντρικής οδού της πόλης σε οδό «Μανώλη Γλέζου», προς τιμήν του μεγάλου Αγωνιστή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Μετά την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» σχετικό αίτημα κατέθεσε σήμερα, μέσω ανακοίνωσης της, και η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «θεωρούμε επιβεβλημένη την μετονομασία κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε οδό «Μανώλη Γλέζου». Είναι η ελάχιστη πράξη που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος μας για να τιμήσει τον Αγωνιστή Μανώλη Γλέζο που πάλεψε ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Σε κάθε περίπτωση, ευκταίο είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί να σχετίζεται με τους αγώνες του λαού της Θεσσαλονίκης για δημοκρατία και ελευθερία».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Απριλίου η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» κατέθεσε επίσημο αίτημα για μετονομασία κεντρικής λεωφόρου της πόλης σε οδό «Μανώλη Γλέζου».

Με το σχετικό αίτημα προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους καλεί, να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία.

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» πρότεινε μάλιστα την μετονομασία της οδού Βασιλίσσης Όλγας και της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α', ως προέκταση της οδού Εθνικής Αντίστασης, η οποία καταλήγει στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για συμβολικούς λόγους.

«Το ηρωικό ανάστημα του Μανώλη Γλέζου δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε καμία παράπλευρη ανώνυμη οδό. Ο Μανώλης Γλέζος δεν πέθανε απλώς ώστε να τον τιμήσουμε. Πέρασε στην Αθανασία. Θεωρούμε ύψιστο καθήκον μίας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ευρώπης να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μαχητή του αντιναζιστικού αγώνα, στον σεμνό αυτοδιοικητικό εργάτη, στον Άνθρωπο Μανώλη Γλέζο, τον “πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης” ,κατά το χαρακτηρισμό  του Charles de Gaulle» ανέφερε στην επιστολή της η δημοτική παράταξη.

«Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόδοση τιμής δεν πρέπει να αποτελέσει πράξη που εντάσσεται σε μία τυπική διαδικασία. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η αναγνώριση και η ανάδειξη τέτοιων συμβόλων της σύγχρονης ιστορίας μας, συνιστά καθήκον της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους της. Κυρίως, αποτελεί παρακαταθήκη μνήμης απέναντι στις νεότερες και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων», κατέληγε το αίτημα της «Θεσσαλονίκη Μαζί».