Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση των σχολείων της Κλεάνθους

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης από κοινού με τους συλλόγους γονέων και την Ένωση Γονέων Τούμπας την Τρίτη στις 11 μ.μ.στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με στόχο την ανατροπή του σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για ουσιαστική διάλυση τριών σχολικών μονάδων του συγκροτήματος της Οδού Κλεάνθους 30 στην Κάτω Τούμπα (2ο Γυμνάσιο Τούμπας, 4ο Γυμνάσιο Τούμπας και 20ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) με πρόσχημα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαφωνούν σε οποιαδήποτε μορφή μετεγκατάστασης των σχολικών μονάδων καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσει νομοτελειακά στη συρρίκνωση και τη διάλυσή τους ενώ θα χαθεί η έννοια του σχολείου της γειτονιάς.

Απαιτούν την διασφάλιση της οντότητας των σχολικών μονάδων, ώστε να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδαγωγικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

«Απαιτούμε την τροποποίηση της μελέτης υλοποίησης – εφαρμογής ώστε να διασφαλίζεται ότι το προτεινόμενο έργο θα πραγματοποιηθεί με τα σχολεία σε λειτουργία στο χώρο τους. Δηλαδή οι εργασίες να ξεκινήσουν, όσες μπορούν να γίνονται παράλληλα με τη λειτουργία των σχολείων και τις ώρες μετά το μεσημέρι. Οι πιο βαριές εργασίες μπορεί να γίνουν τους 3 καλοκαιρινούς μήνες, στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα και στις σχολικές αργίες. Διαφωνούμε με τη μέθοδο απορρόφησης μαθητών του συγκροτήματος από γειτονικά σχολεία. Κάτι τέτοιο θα διέλυε τις σχολικές μονάδες του συγκροτήματος χωρίς καμιά πιθανότητα μελλοντικής τους ανασύστασης, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές και θα αναιρούσε κάθε εργασιακό δικαίωμα των εκπαιδευτικών. Επίσης θα ήταν ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που θα στοιβάζονταν σε πολυπληθή τμήματα και στο άγνωστο περιβάλλον άλλων σχολείων» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του Δ.Σ της Δ` ΕΛΜΕ

Για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην παράσταση διαμαρτυρίας το Δ.Σ. έχει προκηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις σχολικές μονάδες της Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την Τρίτη 28-1-2020 από τις 11.00 έως τις 14.00.

Να σημειωθεί ότι ήδη συλλέγονται υπογραφές από τους γονείς ενάντια στην μετακίνηση των παιδιών σε άλλα σχολεία ενώ έχει ήδη καταγγελθεί ότι για το ενδεχόμενο εκκένωσης του σχολικού συγκροτήματος δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων και των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών.